Зелений борщ: класичний рецепт та варіації на тему

11.05.2023 10:20 Корисно
Фото: zaxid.net Фото: zaxid.net

За зиму наш організм втомився від картоплі та каш. Тому весна – час зміни раціону на більш легкий, а водночас поповнення організму вітамінами. Тим паче, що часто-густо інгредієнти у прямому значенні слова просто під ногами ростуть.

«Класичний», «справжній»,  «від бабусі», «перевірений роками» –  у кожної хазяйки знайдеться свій рецепт зеленого борщу. Пропонуємо свій і ми – може, вам теж сподобається. 

Знадобляться: 

   М’ясо (на ваш смак) – 600 г
    Вода – 3 л
    Картопля – 400 г
    Морква – 1 шт.
    Щавель – 200 г
    Зелень кропу – 1 пучок
    Зелень петрушки – 1 пучок
    Зелена цибуля – кілька пір’їн
    Яйця – 4 шт.
    Лавровий лист – 1 шт.
    Перець горошком – 5 шт.
    Сіль, перець – за смаком

Традиційно український борщ готується на м’ясному відварі. Але якщо хочете приготувати вегетаріанський варіант страви – тоді просто відваріть овочевий бульйон.

Якщо ви вирішили готувати м’ясний – промийте м’ясо (те, що вам до вподоби, або те, що є в наявності – телятину, свинину чи курятину). Залийте його 3 літрами води і варіть бульйон на невеликому вогні 1,5 години.

Наприкінці додайте перець горошком, сіль і перець за смаком.

Виймайте м’ясо, відділіть від кістки і наріжте невеликими шматками. Вкиньте назад у бульйон.

Почистьте картоплю і моркву, наріжте овочі кубиками, висипте в бульйон, доведіть до кипіння і варіть на помірному вогні разом з м’ясом приблизно 20–30 хвилин.

Тим часом відваріть 4 яйця. Почистьте та поріжте їх на свій вибір – половинками, кружальцями або кубиками.

Поріжте зелень – щавель, кріп, петрушку, зелену цибулю.

Коли овочі будуть готовими – висипте порізану зелень. Варіть ще 3 хвилини. Після цього знімайте каструлю з плити та залиште зварений борщ під кришкою ще на 5 хвилин.

На денце тарілки покладіть нашинковане яйце, налийте борщ та додайте сметани. 

Це – так би мовити, база. А далі – можливі експерименти: щавель можна змішати зі шпинатом або кропивою, моркву та цибулю пасирувати та змішати з борошном, а потім додати до бульйону; половину щавлю та петрушку спочатку з 150 мл води перебити на блендері, процідити через сито та тільки потім додати до борщу майже в останню хвилину. Ну і нарешті: деякі господині впевнені, що краще яйця не відварювати окремо, а додавати у борщ наприкінці варіння у сирому вигляді, швидко розмішуючи в каструлі. 

Раніше ми писали, як приготувати з лаваша  м'ясний рулет та рулет із сиром та ягодами.

Спробуйте також приготувати за нашими рецептами салати з весняної зелені нашвидкуруч

Більше корисних порад дивіться на нашому сайті.

Автор: Ірина Мнішек