Напруга в електромережі: які побутові прилади споживають найбільше енергії

18.12.2022 13:50 Корисно
Енергетики кожного дня закликають населення Харківської області скоротити споживання електроенергії, адже загальне електричне «благополуччя» зараз залежить від кожного з нас особисто. З принципами розумного споживання електроенергії розбирався «Слобідський край».

Зараз багато хто, зрадівши, що нарешті дали світло, кидається робити все та одразу: прати, прасувати, нагрівати оселю, вмикати бойлер та фен. А потім дивуються, що електрики знов немає – і не за планом. Так, неймовірне навантаження на мережу після підключення електрики закінчується сумно:  спрацьовує захист від небезпечного перевантаження і мережа вимикається автоматично. Таким чином  доволі короткі періоди подачі електроенергії ще більше скорочуються. Тож, шоб скласти особистий графік розумного споживання електрики, треба спершу дізнатися, скільки «з’їдає» кожний з тих приладів, які є у вас вдома. 

Класифікуємо електроприлади

Умовно всі побутові електроприлади можна поділити на чотири групи:

1. Електроприлади дуже великої потужності. Це ті, які споживають більше 2000 ватів на годину: 

– бойлер (2000–6000 Вт·г); 
– електрична плита (2000–3500 Вт·г); 
– духова шафа для випічки (2000–5000 Вт·г); 
– посудомийна машина (3000–3500 Вт·г).

Раніше ми писали також, як зробити ліхтарик із сірникової коробки та діода за три хвилини

2. Електроприлади великої потужності. Це ті, які споживають від 1000 до 2000 ватів на годину: 

– індукційна варильна панель (1000–2000 Вт·г); 
– мікрохвильова піч (1000–2000 Вт·г);
– праска (1000–2000 Вт·г); 
– пилосос (1000–1500 Вт·г);
– скороварка (1000–2000 Вт·г); 
– тостер (1000–1500 Вт·г); 
– електричний чайник (1200–1500 Вт·г); 
– електрорушник (1500–2000 Вт·г).

3. Електроприлади, які можуть мати або велику, або дуже велику потужність залежно від моделі:

– електрообігрівач (1000–3000 Вт·г);
– кондиціонер з функцією підігріву (1000–2500 Вт·г); 
– пральна машина (1000–3000 Вт·г).

4. Електроприлади малої потужності. Це ті, які споживають до 1000 ватів на годину:

– електрична лампочка (20–150 Вт·г); 
– примусова кухонна витяжка (140–250 Вт·г); 
– кавоварка (500–1000 Вт·г); 
– холодильник (150–250 Вт·г); 
– телевізор (180–200 Вт·г); 
– комп’ютер (400–1000 Вт·г); 
– фен (800–1000 Вт·г).

Відключаємо зайве

Зробіть ревізію ваших побутових помічників і подивіться – без чого можна обійтися. Наприклад, дуже багато електроенергії потребує робота посудомийної машини. Якщо у вашу квартиру продовжують подавати гарячу воду, за нинішніх обставин набагато раціональніше помити посуд руками. Навіть з підігрівом води на електричній пічці для ручного миття посуду потрібно буде набагато менше електроенергії, ніж для машинного. 

Читайте також: Як зробити настільну піч з двох консервних банок

Ви вже побачили, що до приладів великої потужності належить й духова шафа. Тому, якщо якийсь час ви не будете пекти своїм домашнім пиріжки – це суттєво допоможе. Тож складіть домашнє меню таким чином, щоб для приготування їжі було достатньо тільки варильної поверхні, яка споживає набагато менше електрики, ніж духова шафа. 

Пилосос за годину прибирання залежно від його моделі бере від 1000 Вт·г до 1500 Вт·г. Проте наші бабусі та дідусі чудово використовували віники та щітки для підмітання. Звичайно, це не так зручно, як користування пилососом, але цілком прийнятно у воєнний період. А ще абсолютно безболісно можна відмовитися від електрорушника.

За наявності газової пічки, електричний чайник легко замінюється металевим чайником, що розрахований для підігріву на газу. Якщо такого чайника немає у вашому господарстві та у продажі, то воду для чаю можна кип’ятити у звичайній каструлі. Крім того, замість мікрохвильової печі на газовій плиті можна підігрівати їжу, а замість скороварки – готувати. А від приготування тостів легко й зовсім відмовитися. 

Серед приладів малої потужності можна відмовитися від користування примусовою кухонною витяжкою (за винятком ситуації, коли щось пригоріло) – тут економія електрики буде невелика в межах одного господарства, але суттєва в межах усієї держави.  

Читайте також: Генератор чи портативна електростанція: як обрати для оселі

Уважно слід подумати про використання холодильників. В умовах зими у приватних будинках є холодні комори, а у квартирах – закриті лоджії з низькою плюсовою температурою. За годину холодильник споживає начебто небагато, але за кожну добу набігає 2,5-3,5 кВт – це вже суттєво. Якщо взимку зберігати продукти в холодній коморі або на закритій лоджії, то, по-перше, буде суттєва економія електроенергії, по-друге, ви убезпечите холодильник від поломки через постійні перепади напруги при відключеннях і підключеннях електрики.

До речі, відмовляючись від використання у зимовий період холодильника, який «з’їдає» на добу 2,5-3,5 кВт, ви водночас рятуєте цей дуже потрібний влітку прилад від поломки через постійні перепади напруги в мережі. 

Принцип черговості

Саме зараз украй важливо у використанні побутових електроприладів великої і дуже великої потужності дотримуватися принципу черговості. 

Якщо ви, наприклад, готуєте їжу на електричній пічці, перете та підігріваєте воду в бойлері одночасно, то створюєте дуже велике навантаження на електричну мережу. У мирний час це було нормально, але зараз при нестабільній роботі електромережі це може спричинити спрацювання аварійного захисту і, отже, аварійне відключення електрики. 

Тому потужні та дуже потужні електроприлади потрібно включати і використовувати лише по черзі.

Ви тепер маєте розуміння, який з ваших приладів скільки «важить» для мережі – тож складіть для себе графік: що і коли ви будете робити з цими приладами.

Принцип економного використання

Цей принцип необхідно застосовувати під час використання будь-яких побутових приладів. Тут потрібно виявляти аналітичні здібності вашого розуму, шкільні знання з фізики, кмітливість та елементарну уважність. 

Наприклад, вода швидше закипить, якщо до неї додати трохи солі або налити трішки олії, яка накриє тонкою плівкою поверхню води. Сіль і олію ви все одно використовуватимете у приготуванні їжі – тож додайте їх відразу після встановлення каструлі на підігрів. Багато круп, якщо їх довго вимочувати у воді, взагалі не потрібно готувати, а достатньо лише підігріти. 

Раніше ми писали також,  як пришвидшити приготування козацького кулешу .

Якщо ви збираєтеся купити електричний обігрівач, то обирайте той, який має найбільш економічну систему обігріву приміщення. Крім того, пам’ятайте, що сучасні економічні кондиціонери працюють у режимі на обігрів за зовнішньою температурою до -18 градусів і економічніші, ніж обігрівачі. 

До речі, замість обігрівача або кондиціонера нагріти невелику оселю можна, використовуючи вогнетривку цеглу. Підігрійте її на пічці і розставте в різних кутах приміщення. Вона довго остигає і водночас віддає багато тепла. 

Якщо ви певний час не працюєте, а блукаєте в Інтернеті для того, щоб відволіктися від важких думок, то краще використовувати не комп’ютер, а мобільний телефон або планшет – вони більш економічні в енергоспоживанні. І в жодному разі не забувайте бути уважними – вимикайте за собою світло тощо.

Проблему навантаження на електричні мережі можна вирішити тільки всім разом, згуртувавшись та виявивши свідомість. Зараз не той випадок, щоб думати: нехай інші це зроблять, а мені мій комфорт та звички дорожчі. Щоб вистояти цю зиму, саме зараз ми повинні думати про оточуючих – адже поки хтось один пече пиріжки, інші можуть залишитися без світла не на три години, а на 5-8. 

Більше корисних порад читайте на нашому сайті.

Автор: Інна Можейко