Надзвичайний стан у Харківській області: які обмеження він передбачатиме. Відео. ОНОВЛЕНО

Фото: www.unian.ua Фото: www.unian.ua
23 лютого під час засідання РНБО було прийнято рішення про введення надзвичайного стану на території України, окрім Луганської та Донецької областей.

Рада національної безпеки та оборони вирішила запровадити надзвичайний стан на території України. Про це під час брифінгу розповів секретар РНБО Олексій Данілов.

З 24 лютого вводиться надзвичайний стан у всіх областях України, окрім Луганської та Донецької. Триватимуть тимчасові обмеження протягом 30 діб.

Таке рішення було затверджено 23 лютого під час позачергового засідання Верховної Ради України. За проголосували 335 депутатів, 4 – утрималися.

Наразі відомо, що обмеження запровадять на всій території України, окрім Луганської та Донецької області. Це пов'язано з тим, що на території цих двох областей уже діє окремий правовий режим, у зв'язку із проведенням ООС.

Також стало відомо, що до указу Президента було внесено зміни та прибрані деякі пункти. Про це повідомив депутат Ярослав Залізняк.

Серед змін указу є виключення пункту про регулювання теле- та радіоцентрів, проте в той же час залишається пункт про заборону на виготовлення та розповсюдження інформаційних матеріалів.

Повний перелік змін за посиланням.

Читайте також: Легалізація зброї: нардепи у першому читанні ухвалили відповідний законопроєкт

– Це буде посилення охорони громадського порядку та об’єктів, які забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства, це може бути обмеження руху транспорту, додатковий огляд транспорту, перевірка документів у фізичних осіб. Ці питання є превентивними, щоб в країні зберігався спокій, працювала економіка, для запобігання дестабілізації, – зазначив Олексій Данілов.

Термін дії НС в Україні становить 30 діб із можливістю продовження ще на 30.

Обмеження, які варто чекати під час НС:

  • посилення охорони громадського порядку
  • обмеження руху транспорту
  • огляд транспорту
  • перевірка документів.
  • заборона на масові заходи

Також у Харкові відбувся пресбрифінг, під час якого голова ХОДА прокоментував введення надзвичайного стану.

– Хочу наголосити, що це не воєнний стан – це надзвичайний стан. Відповідно до Закону України про правовий режим надзвичайного стану, на території областей починають діяти оперативні штаби. Сьогодні пройде перше засідання такого штабу, куди входять представники всіх силових відомств, яких залучено на території Харківської області. Очолює цей оперативний штаб голова облдержадміністрації, – зауважив Олег Синєгубов.

Крім того, голова ХОДА підкреслив, що надалі щодня о 10:00 проводитимуться брифінги про поточну безпекову ситуацію, а комендантська година поки що не передбачається.

Нагадаємо, шо на території України, в областях, які межують з РФ, Білоруссю, тимчасово окупованими районами та прилягають до морського узбережжя, вводять режимні обмеження. Як повідомляють у Державній прикордонній службі України, такі заходи було прийнято для посилення контролю за дотриманням прикордонного режиму, запобігання дестабілізації обстановки на держкордоні та іншим правопорушенням.

Автор: Микита Гузенко