Головні події Харківської області на ранок 24 березня

24.03.2023 08:57 Новини
Фото: Генштаб ЗСУ Фото: Генштаб ЗСУ

Якою була доба в Харківської області? Головні події регіону станом на ранок 24 березня 2023 року.

Про це повідомляє «Слобідський край», посилаючись на Генеральний штаб ЗСУ.

  • На Слобожанському напрямку обстановка без суттєвих змін, однак по всій території України залишається високою ймовірність завдання ракетних ударів. Агресор зберігає військову присутність у прикордонних районах, але без явного формування наступальних угруповань. Водночас з їх боку продовжується інженерне обладнання місцевості у прикордонних районах брянської та курської областей.
  • Протягом дня обстрілів зазнали Морозова Долина, Стрілеча, Глибоке, Красне, Тернова, Стариця, Землянки, Крейдянка, Вільхуватка, Шев’яківка, Амбарне та Бологівка.
  • На Куп’янському напрямку противник намагався прорвати оборону наших військ, а під артилерійським обстрілом опинилися райони Гряниківки, Куп’янська, Крохмального, Табаївки та Тернів. 
  • В селах Морозова Долина та Басове Богодухівського району в результаті артилерійських та мінометних обстрілів було пошкоджено приватні житлові будинки, споруди фермерського господарства, а також лінії електропередач. Без постраждалих.


  • Рятувальники здійснили 65 оперативних виїздів, серед них: 42 – на ліквідацію пожеж, 2 з яких були спричинені обстрілами, 2 – на перевірку місць влучання снарядів, а також 1 – для проведення аварійно- рятувальних робіт. Жертв серед цивільного населення не було. В селищі Вільча в результаті бойових дій пошкоджень зазнали 4 приватних домоволодіння.
  • В селі Лиман пошкоджено 8 приватних домогосподарств та фельдшерський пункт.
  • В селі Вовчанські Хутори та місті Вовчанськ постраждали по 2 приватні оселі.
  • Загалом, з 42 пожеж – 39 виникли у природних екосистемах та на відкритих територіях. 2 з них сталися унаслідок обстрілу, решта – через недбалість або навмисне випалювання сухої рослинності чи спалювання сміття. З початку весняного сезону в Харківській області вже виникло 176 пожеж в екосистемах.
  • Загальна площа, випалена вогнем, за добу склала понад 34 га. Зокрема, горіли торішня суха трава, чагарники та очерет. Через це було знищено або пошкоджено 3 житлових будинки, а також 1 господарчу споруду. У двох випадках пожежники не могли виконати свої обов’язки через змінюваність території, що горіла, та через повторні обстріли.
  • Піротехнічні розрахунки обстежили близько 4 га території в Харківському, Ізюмському, Куп’янському, Богодухівському та Чугуївському районах, а також 6 км ліній електропередач. Так, за добу вдалося знешкодити ще 155 ворожих мін, вибухівок та боєприпасів.  Загалом, починаючи з 8 вересня 2022 року було знешкоджено 53 тисиячі 405 ВНП.

Нагадаємо, у Харківській області небезпечними залишаються понад 570 тисяч гектарів посівних площ. Наразі тривають перемовини щодо отримання експериментальної техніки для проведення розмінування.

Так, 22 березня, у селі Іванівка Ізюмського району загинув 50-річний чоловік, який у полі підірвався на касетному снаряді.

Автор: Владислава Ткаченко