Масовані обстріли Харківщини, допомога ВПО та життя в окупації: підсумки тижня

02.01.2023 08:59 Новини
Фото: Генеральний Штаб ЗСУ Фото: Генеральний Штаб ЗСУ
Останній тиждень 2022 року в Харківській області: підбиваємо підсумки.

Про це повідомляє "Слобідський край".

  • Очільник ХОВА Олег Синєгубов повідомив, під тимчасовою окупацією залишаються 29 населених пунктів Харківщини, тобто 1,6 % області. Загалом у Харківській області було окуповано 575 населених пунктів у складі 28 громад.
  • Станом на 29 грудня на Харківщині офіційно зареєстровано понад 363 тисячі внутрішньо переміщених осіб. Майже половина з них проживає у Харківському районі – 179 тисяч 645, з них у Харкові перебуває 79 тисяч 98 людей.
  • З початком повномасштабного російського вторгнення Україна та міжнародні організації запровадили низку програм для  ВПО і жителів деокупованих громад. Це Українське Товариство Червоного Хреста та Міжнародна організація з міграції (МОМ).
    Зокрема, Червоний Хрест і МОМ роблять одноразові виплати на кожного члена родини. Українське Товариство Червоного Хреста виплачує по 1200 гривень, а Міжнародна організація з міграції – по 2200 гривень.
  • Більша частина Чкаловської громади перебувала під окупацією. Вижити в тяжких умовах людям допомагало місцеве агропідприємство, яке за цей час втратило близько 60 тисяч голів свиней. Яким було життя громади в цей період,  розповідає начальник Чкаловської селищної військової адміністрації Сергій Котенко.

В останні дні 2022 року окупанти здійснили низку масованих обстрілів по місту Харків та Харківській області:

  • 28 грудня – близько дев’ятої години ранку у місті Харків пролунали вибухи. Зокрема, в Слобідському районі. Осколкове поранення отримав 48-річний чоловік. Удруге росіяни атакували Харків ввечері іранськими дронами-камікадзе.
  • 29 грудня – начальник ХОВА Олег Синєгубов повідомив про удари 4 ракет у Немишлянському та Основ'янському районах Харкова. Того ж дня ворог продовжив свій обстріл, цього разу під ударом опинилися не тільки Харків, а й Харківська область. Усі «прильоти» були націлені на критичну інфраструктуру. Двоє чоловіків унаслідок влучання ракети в Чугуївському районі загинули.
  • 30 грудня – обстріляно село Катеринівка. Внаслідок обстрілу двоє людей загинули, ще двоє отримали поранення.
  • 31 грудня –  загарбники знову завдавали ударів по мирному населенню міст і сіл Харківської області, в першу чергу – міста Куп'янськ, де сталася масштабна пожежа, але люди не постраждали.

Нещодавно ми писали, З деяких сіл Липецької громади виїхали всі жителі.

А також У селі Борщова підірвався автомобіль з подружжям: чоловік загинув.

Автор: Юлія Гнатченко