Що зараз відбувається на окупованій Борівщині

17.04.2022 17:40 Новини
Фото: blizko.by Фото: blizko.by
Станом на 17 квітня територія Борівської громади Харківської області повністю окупована російськими військовими. Люди опинилися без електрики, зв'язку та газопостачання. Повністю відсутній зв’язок з психоневрологічним інтернатом, де перебуває близько 200 пацієнтів.

Як повідомляє телеграм-канал Борівської селищної ради, у Боровій окупанти розмістилися в будівлях селищної ради, Палаці культури, лікарні (зокрема, у терапевтичному відділенні), в будинках деяких місцевих підприємців. Вони призначили окупаційну владу з числа місцевих колаборантів, яка тепер має координувати процеси в громаді (дані щодо персоналій уточнюються).

Даних  щодо поранених і загиблих мирних мешканців громади наразі селищна рада немає. Через відсутність зв’язку досі не вдалося встановити прізвища людей, які з розстріляного при спробі евакуації автобуса потрапили до лікарні. 

Читайте також: Російські окупанти обстріляли евакуаційні автобуси в Боровій. ОНОВЛЕНО

Як говориться в повідомленні, в різних селах ситуація розвивається по-різному. За деякими свідченнями, найжорстокіше з місцевим населенням поводяться окупанти в старостинських округах на південному сході громади. Там російські вояки вдираються до покинутих осель громадян,  проводять обшуки, забирають техніку та цінні речі, подекуди виносять повністю все. Були випадки вкидання бойових гранат до погребів у домоволодіннях мирних жителів. 

Відчутних руйнувань зазнав південь громади. Повністю відсутній зв’язок з психоневрологічним інтернатом, де перебуває близько 200 пацієнтів.
Через села, розташовані у північній частині Борівщини, росіяни пройшли транзитом без помітних руйнувань.

Значна частина російської техніки наразі поступово виходить з громади в напрямку Донецької області. Активні бойові дії поступово переміщаються з Борівської громади туди.

У селищній раді повідомляють, що мають інформацію про співпрацю деяких місцевих жителів з окупантами: зрадники надають ворогу інформацію про місцевих, розповідають, у кого чим можна поживитися, допомагають облаштуватися на зайнятій території, організовують їхній побут. Відомо, що один з таких посіпак показав російським військовим маловідомий шлях до населених пунктів Донеччини.

Одне з гострих питань – доставка медикаментів у Борівську лікарню, зокрема анестезії, та гуманітарної допомоги населенню у вигляді ліків, продуктів харчування, засобів гігієни та інших товарів першої необхідності.

Для вирішення цього питання селищна рада  проводить перемовини з відповідними міжнародними організаціями та перевізниками; направлені звернення віцепрем'єр-міністру — міністру з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірині Верещук та голові Харківської обласної військової адміністрації Олегу Синєгубову щодо організації "зелених коридорів" для евакуації населення та доставки на територію громади гуманітарної допомоги.

Раніше ми повідомляли, що ворог повністю окупував громаду Харківської області.

 

 

Автор: Інна Можейко