Жителі Харківщини продовжують завдавати довкіллю непоправної шкоди: що сталося

07.03.2024 10:20 Новини
Пожежа у екосистемі / Фото: ДСНС Харківщини Пожежа у екосистемі / Фото: ДСНС Харківщини

Протягом доби на теренах Харківської області було випалено більше 14 гектарів рослинності. Рятувальники попереджають, що на деокупованих територіях через навмисні підпали можуть почати детонувати боєприпаси, що не розірвалися.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на Головне управління ДСНС України у Харківській області.

За минулу добу рятувальники 16 разів виїжджали на гасіння пожеж у природних екосистемах Харківської області. Причина – горіння минулорічної сухої трави, гілля, сміття, хвойної підстилки та очерету на відкритих місцевостях. Усього вогнем було випалено територію площею у більш ніж 14 гектарів.

Як ідеться у повідомленні, такі та подібні пожежі виникають через нехтування людьми правил пожежної безпеки або навмисне випалювання сухостою.

– Це палає природа Харківщини… Проте не завжди цьому причиною є ворог. Самі люди часто стають винуватцями того, що вогонь знищує величезні простори, наносить непоправну шкоду довкіллю, вбиває флору і фауну, – зазначили у ДСНС.

Від початку року на Харківщині сталося близько 300 пожеж у природних екосистемах. Основною причиною їх виникнення стало спалювання сухої рослинності.

Ми неодноразово попереджали про надзвичайну небезпеку таких дій, особливо на деокупованих територіях. Там, де велись інтенсивні бойові дії, подібні пожежі можуть призвести до детонування боєприпасів, що не розірвались, – пояснили рятувальники.

Нагадаємо, 5 березня військові обстріляли приватний сектор села Синельникове Вовчанської громади. В результаті удару за межами села загорілася суха трава на площі близько 1 гектараЗа словами рятувальників, існувала реальна загроза розповсюдження пожежі на житлові будинки.

Нагадаємо також, Харківщина опинилася серед лідерів найбільш екологічно постраждалих областей. Саме тут протягом двох років війни рф завдала шкоди довкіллю на майже 11,5 мільйона доларів, що робить її третьою областю з найвищими екологічними пошкодженнями.