22 громади Харківської області тимчасово окуповані, – Олег Синєгубов

21.04.2022 18:07 Область Online
Фото: df.news Фото: df.news
Голова ХОВА Олег Синєгубов розповів, які громади Харківської області тимчасово окуповані.

Про це він повідомив в інтерв’ю Українській правді. 

– 22 територіальні громади області з 56 ми наразі не контролюємо. Вони – під тимчасовою окупацією. Дійсно, не можна сказати, що в деяких населених пунктах установлений окупаційний режим. Вони їх використовують як транзитні зони. Просто проїхали і все. Їх присутності там немає, і стратегічно це їм не потрібно. Вони тримають свої рубежі у Вовчанську, Куп'янську – там сіра зона, де блокпости, по суті, перетинаються уже з нашими військовими. Ми комунікуємо з цими населеними пунктами. У нас є інформація від розвідки з тих територіальних громад, які перебувають під їхнім впливом,– розповів Олег Синєгубов.

Також він додав, що під тимчасовою окупацією – Липці та Циркуни. У цьому списку і громади колишнього Вовчанського району.

– Печеніги – там 50 на 50, їхньої присутності немає, але блокпости стоять і їхня техніка проїжджає. Куп'янськ-Вузловий – це зараз основний логістичний центр, куди доїжджає російська ворожа техніка і далі вже йде по Ізюмському напрямку. Далі Ізюмський район і нижче – Борова, де зараз крайня точка, – сказав голова ХОВА.

Читайте також: На кордон з Харківщиною ворог стягує авіацію

Він розповів і про зрадників серед голів громад, які перейшли на бік окупанта.

– У Куп'янську був перший випадок державної зради в Харківській області. Напевно, це один із перших випадків в Україні, коли очільник міста одразу почав співпрацювати з ворогом.  Йому першому в Харківській області було повідомлено про підозру за ознаками статті про державну зраду. За нашими даними, його дуже добре охороняють спецслужби російської федерації. Він перебуває зараз там, періодично виїжджає до рф. Напевно, для якоїсь комунікації, для зустрічей з керівним складом російської федерації, – розповів Олег Синєгубов.

Читайте також: Нові колаборанти на службі в нових нацистів, або Вічна доля зрадників

Зі своєю родиною одразу виїхав у росію і голова Балаклійської громади Іван Столбовий. Щодо нього триває досудове розслідування, про підозру ще не повідомлено, але, за думкою Олега Синєгубова, це відбудеться незабаром. 

Читайте також: Окупантів почали розміщувати у міській поліклініці в Балаклії

Голова ХОВА розповів і про ситуацію у Вовчанську.

– У Вовчанську інша ситуація. По цьому місту ми з'ясовуємо щодо місцевої влади. За нашими даними, місцева влада на нашому боці, але певні люди співпрацюють з ворогом. Були спроби з Вовчанського району викрадати місцевих голів територіальних громад. Ми їх звільняли, – зазначив Олег Синєгубов. – Не буду зараз називати нікого з міркувань безпеки, але вони тримаються героїчно. Хоча цей населений пункт найближче розташований до кордону з російською федерацією, напевно, мав би бути більш лояльним до росіян, але ні. Хлопці й дівчата на місці тримаються, патріотично налаштовані й чекають наших військових для звільнення своїх територій. 

За словами голови ХОВА, місцеві колаборанти пропонують нашим аграріям на Вовчанщині засіватися під їхніми прапорами.

– Вони навіть називають, скільки це приблизно буде коштувати, скільки буде коштувати зібрати врожай. Ці люди, на жаль, так само працювали і в державних органах влади, не буду називати в яких, але є такі приклади, – сказав Олег Синєгубов.