Як Краснокутська громада зароблятиме на туристах

25.05.2021 08:45 Область Online
Краснокутщина традиційно вважається туристичною перлиною Харківської області. Завдяки знаним історичним пам’яткам і мальовничій природі сюди щороку приїздять тисячі туристів з кількох областей. Однак у місцевого туризму є й зворотний бік: розбиті дороги, відсутність інфраструктури та плачевний стан пам’яток. Як у громаді розв’язуватимуть старі проблеми та чим новеньким приваблюватимуть туристів – ексклюзивно у матеріалі «Слобідського краю».

Власними силами

Щовихідних сотні туристів приїздять до Краснокутської громади, аби відвідати місцеві історичні пам’ятки і природні родзинки. Легендарний Дендропарк, «Співочі тераси», Пархомівський музей, Наталівський парк із садибою і церквою давно відомі мешканцям Харківської та сусідніх Полтавської і Сумської областей. До речі, туристичній привабливості Краснокутська сприяє і його розташування – за 100 кілометрів від трьох обласних центрів (Харкова, Полтави і Сум).

Читайте також: У Харкові біля пішохідних переходів з’являться фігури дітей

Тож браку гостей Краснокутщина не відчуває. Але бюджет громади від внутрішнього туризму поки що не поповнюється, говорить селищна голова Ірина Карабут. Цю проблему може розв’язати туристичний збір, який запроваджений у багатьох європейських і деяких українських містах. Однак для того, щоб його призначити, треба зробити ще багато: і дороги відремонтувати, і архітектурну спадщину привести до ладу, і умови належні створити для туристів, аби було де відпочити, поїсти й переночувати. І якщо перші дві проблеми (дороги і ремонти) громада без обласних чи навіть державних коштів навряд чи зможе розв’язати, то інфраструктуру для туристів цілком можна побудувати власними силами.

У першу чергу в громаді взялися робити те, на що грошей не треба – прибирання. Цієї весни мешканці селищної ради вже кілька разів виходили на суботники, аби прибрати сміття в парках, скверах, туристичних місцях, очистити історичні місця від чагарників і завалів.

Так прибирали на Співочих терасах: вирубували чагарники, прибирали гілки і сміття

 До речі

Наразі Краснокутська громада активно готується до проведення культурного фестивалю «Харитонівська ремінісценція». Подію призначили на першу суботу цього вересня, відбуватиметься вона на «Співочих терасах» у Городньому.

Як повідомили співорганізатори проєкту ГО «Добра воля», прихильників української фольк-музики чекатиме продовження проєкту «Добра хата», але тепер за участю симфонічного оркестру МАСО «Слобожанський». Архітектурну родзинку Слобідської України творіння цукрозаводчика Павла Харитоненка 100-річної давнини «Співочі тераси» чекатиме оновлення та цифровізація. Адже організатори створять віртуальну 3D-модель «Співочих терас». А найголовніша подія – концерт класичної і фольклорної музики за участю симфонічного оркестру та фольклорних гуртів з Харківської і сусідніх областей.

Проведення заходу стало можливим завдяки перемозі в обласному конкурсі «Разом в майбутнє». На його втілення потрібно півтора мільйона гривень. З них 1 мільйон виділять з обласного бюджету, а решту – із селищного.

 

Сприятливий час

Крім облаштування знаних історичних місць, на Краснокутщині хочуть розвивати нові напрями – приміром, зелений туризм.

До цього процесу залучили експертів та місцевих активних мешканців. Так, нещодавно в селищній раді відбувся семінар «Підвищення спроможності територіальних громад у сфері розвитку сільського зеленого туризму». Участь у ньому взяли працівники селищної ради, старости старостинських округів, фахівці з інвестицій і проєктування місцевих рад, представники громадськості і підприємці, які вже роблять перші кроки у сфері зеленого туризму.

Читайте також: 58,3 % жителів Харківщини вважають, що подорожувати під час пандемії – безпечно

Експерт національного інституту стратегічних досліджень, заступник голови ГО «Польсько-українська аграрна асоціація» Віктор Нестеренко та викладач ХарРІ НАДУ при Президентові України, експерт з написання проєктів Олег Кулініч розповіли учасникам семінару про види туризму, основні та додаткові туристичні послуги, які можуть надавати мешканці Краснокутщини. А також навели успішні приклади інших громад, які вже втілили туристичні проєкти.

На думку Віктора Нестеренка, саме зараз склалася ситуація, сприятлива для розвитку внутрішнього туризму на Харківщині.

– Сьогодні маємо унікальну можливість використати ситуацію, коли більшість харків’ян відмовилася від відпочинку в Криму, а подорожі за кордон є занадто дорогими та ускладненими через коронавірус. Зростає попит саме на внутрішній туризм високої якості – коли турист отримує хорошу якість послуги за помірну ціну. Отже, є величезне поле для розвитку малого бізнесу та покращення інфраструктури місцевих громад, – зазначає Віктор Нестеренко.

Під час обговорення учасники зійшлися на тому, що необхідно шукати на території Краснокутської селищної ради ініціативних громадян, які хочуть і готові створити мережу закладів зеленого туризму.

– Сьогодні з’явилася унікальна можливість для наших територій стати привабливішими для туристів – як зовнішніх, так і внутрішніх, – а це означає збільшення доходів до відповідних місцевих бюджетів, розвиток рідного краю. Ми маємо прекрасні території, які нічим не гірші закарпатських пейзажів. Нам тільки потрібно це капіталізувати, – зауважує Олег Кулініч.

Читайте також: Винятковий потенціал: як планують розвивати туризм у Харківській області

Розвиток зеленого туризму в Краснокутській селищній раді є реальним механізмом створення спроможності громади за рахунок розвитку малого бізнесу та самозайнятості населення, погодилася селищна голова Ірина Карабут.

За результатами семінару в селищній раді взялися визначити основні напрями зеленого туризму, які можна розвивати в цій місцевості, і шукати людей, які забажають зайнятися таким видом бізнесу.

 

«Зелені» родзинки

На Краснокутщині є чим зацікавити і дітей, і дорослих, і поодиноких туристів, і тих, які приїжджають родинами, наголошує голова селищної ради.

Приміром, на території Краснокутської громади є єдине природне озеро Вільшанка. Навколо нього дуже мальовнича природа. Й один з підприємців побудував там базу відпочинку «Тихий кут», яка вже користується популярністю серед місцевих жителів. Таких облаштованих місць потрібно більше, вважає Ірина Карабут.

– Крім того, Краснокутщина може зацікавити гостей громади майстер-класами з прикладного мистецтва. Наприклад, у селі Козіївка є дуже цікавий майстер Олексій Васильєв. Він вирізає з дерева різні фігури, і в нього дома цілий музей просто неба. Гадаю, так можна робити маленькі сувеніри з дерева й розвивати цю справу, – зауважує очільниця громади. – Можна розвивати напрям іпотерапії. Приміром, у Городньому біля «Співочих терас» є приватна кінна ферма, де відвідувачам пропонують прогулянки з кіньми.

Озеро Вільшанка

Щодо «Співочих терас», то залучати цю територію можна не тільки під час осіннього фестивалю, а й цілий рік. На терасах установлена сцена, де можна організовувати виступи, щоб люди зацікавилися подією і залишилися не на один, а на кілька днів.

Але для того щоб гостям було зручно відпочивати по кілька днів, на території громади потрібно організувати житло і заклади харчування.

– Ми почали шукати такі сім’ї, які хотіли б запропонувати туристам у себе відпочити, – говорить Ірина Карабут.

Ще один напрям туризму, цікавий, зокрема, людям похилого віку чи охочим підлікуватися, – це водні джерела. На Краснокутщині є три природні джерела, у кожному з яких вода унікальна за своїм складом і властивостями. Приміром, у Мурафі вода сірководнева, вона зцілює певні хвороби. У Городньому вода наповнена мінералами, корисна для лікування шлунково-кишкових захворювань і хвороб нирок. А на північ від Любівки є гідрологічна пам’ятка місцевого значення. Тамтешнє мінеральне джерело типу «Миргородська» не має аналогів у всьому районі. Джерело розташоване серед невеликого лісового масиву, в якому переважають насадження білої акації.

– Для молоді цікаві були б спортивні й розважальні заходи. Так, на території Козіївки (до речі, це найвища точка Харківської області) є 17 ставків, які утворюють каскад. Там можна було б організовувати сплави на байдарках чи каяках, – продовжує ділитися ідеями селищна голова. – Також у нас дуже багато маршрутів, якими люблять їздити на велосипедах. Можна облаштувати велодоріжки. А ще деякі депутати селищної ради планують організовувати ігри з пейнтболу та облаштувати траси для сафарі й прогулянок на квадроциклах.

Не забули в громаді і про свою садівничу родзинку – Краснокутську дослідну станцію садівництва. Тому на Покрову планують провести садовий ярмарок, аби гості й мешканці громади придбали оригінальні краснокутські саджанці.

Так проходив садовий ярмарок у 2018-му році

– Отже, у нас є все: ресурси, люди, унікальні місця та ідеї, які можна втілювати, – підсумовує Ірина Карабут. – Але для цього треба створити комунальне підприємство, яке займатиметься впровадженням цих ідей.

Також у селищній раді взялися розробляти туристичний сайт, аби розмістити на ньому всю цікаву інформацію про Краснокутщину, а також інформацію про можливості для розміщення туристів. І закликають мешканців громади бути активними і брати участь у розвитку рідного краю.

Зокрема, до 31 травня можна проголосувати за проєкт Краснокутської селищної ради в конкурсі «Наша громада». Якщо він виграє, у Козіївці облаштують туристично привабливе місце відпочинку. Тут планують облаштувати паркову зону з освітленням та зеленою територією. Також у сквері хочуть обладнати символічний пам’ятний знак, який стане фотозоною.

Загальна вартість проєкту – 800 тисяч гривень, з них 500 тисяч гривень складає внесок організаторів конкурсу, а 300 тисяч нададуть спонсори. Щоб підтримати проєкт, треба зареєструватися на сайті «Наша громада» і проголосувати. Кожна людина може підтримати по 5 різних проєктів.