Громади Харківщини запрошують надавати проєкти на відновлення об’єктів

25.10.2023 10:49 Область Online
mil.in.ua mil.in.ua

Громади Харківської області мають налагодити відносини з міжнародними партнерами, аби заручитися підтримкою для відновлення.

Як повідомляє медіа «Слобідський край», Харківщина може отримати фінансову підтримку для відновлення пошкоджених об’єктів. Європарламент схвалив пропозицію щодо надання 50 мільярдів євро для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України на 2024–2027 роки. Під час засідання Регіонального офісу міжнародного співробітництва Харківської області голова обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко акцентувала увагу на тому, що громади мають надати проєкти з відновлення постраждалих об’єктів. За її словами, це дасть можливість залучити кошти країн ЄС.

– І обласна рада, і обласна військова адміністрація наразі ведуть дуже активну роботу з налагодження міжнародного співробітництва, є результативні домовленості і позитивні кейси по залученню міжнародних коштів і допомоги. Але, на жаль, не всі громади наразі мають партнерів у європейських країнах, – зауважила Тетяна Єгорова-Луценко.

Тож органи місцевого самоврядування на Харківщині мають активно налагоджувати співпрацю з європейськими колегами. Це наближатиме українські громади до Євросоюзу. Як приклад голова обласної ради навела Польщу, яка перед тим, як вступити до Євросоюзу, два роки мала статус «спостерігача» у Комітеті регіонів ЄС.

– Тому ініціатива Президента України зі створення в Харківській області Регіонального офісу міжнародного співробітництва дуже на часі й дуже важлива. Це майданчик у нашому регіоні, де ми можемо проговорювати усі важливі питання для подальшої співпраці з міжнародними партнерами, пропрацьовувати «дорожню карту» і розуміти, яка допомога і де саме є першочерговою, а яка має бути ще долучена, – наголосила Тетяна Єгорова-Луценко.

Також, за словами голови облради, сусідство Харківщини з країною-агресором має ще більше активізувати роботу громад з міжнародними партнерами, аби заручитися підтримкою цивілізованих та успішних країн.

Під час засідання Регіонального офісу міжнародного співробітництва Харківської області Тетяна Єгорова-Луценко також закликала голів громад долучитися до міжнародного заходу, який пройде 14–15 листопада у Варшаві – виставки Rebuild Ukraine. Цей захід буде сфокусований на енергетичній реконструкції України. Там громади зможуть розробити конкретні проєкти під свої потреби та знайти потенційних партнерів і джерела фінансування. 

Також ми писали, що для повернення бізнесу в регіон посилюють співпрацю з банками. Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський 24 жовтня підписав закон про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України. Також ми писали, що в райадміністраціях Харківщини створили робочі групи «Прозорість та підзвітність». Читайте також, на Харківщині Фундація Олени Зеленської зводить будинки для двох багатодітних родин. 

Більше новин Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Тася Руднєва