На Харківщині проведуть обласну спартакіаду та Форум старост

16.11.2021 10:30 Область Online
У Харківській області планують реалізувати кілька ініціатив, спрямованих на розвиток територіальних громад. У планах – форум для старост і обласна спартакіада.

Додаткові стимули для громад

Органи місцевого самоврядування Харківщини потребують допомоги в розробці стратегій розвитку та покращенні якості публічних послуг. Над цими питаннями, зокрема, працювали під час загальних зборів Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області,  які відбулися наприкінці минулого тижня.

Захід відкрила Президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко. У засіданні взяли участь заступниця голови облради Валерія Мураєва, заступник голови Харківської облдержадміністрації Михайло Черняк і заступниця Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан. 

Як розповіла Тетяна Єгорова-Луценко, за час, що минув з останніх зборів Асоціації, у роботі виникла низка питань організаційного характеру, які учасники мають вирішити. Крім того, загальні збори продовжують працювати у напрямі покращення надання публічних послуг населенню та сприяння розвитку територіальних громад.

– Ми працюємо в тісній співпраці з обласною державною адміністрацією, особисто її керівником Олександром Скакуном, його заступниками та всіма підрозділами. У нас спільна мета – сталий розвиток регіону, всіх громад, а відтак, кожного мешканця нашої області, – наголосила  голова обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко, відкриваючи загальні збори.

Під час зборів самоврядовці обговорили актуальні питання їх діяльності. Зокрема, підготовку Стратегій розвитку територіальних громад, соціальні ініціативи, практичні питання надання послуг лікарнями вторинного рівня. Також ухвалили кадрові та організаційні рішення.

Майбутнім олімпійцям

У 2022 році на Харківщині стартує обласна шкільна спартакіада «Майбутній олімпієць». Таку ініціативу запропонувала заступниця голови обласної ради Валерія Мураєва та підтримала голова обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко. Спартакіади для школярів є спільним проєктом Харківської обласної ради та Харківської обласної державної адміністрації.

Для учнів 7–8 класів планують улаштувати змагання з баскетболу, легкої атлетики та футболу.

Читайте також: Скільки відсторонено невакцинованих освітян на Харківщині

Обласна шкільна спартакіада «Майбутній олімпієць» проводитиметься щороку в три етапи. Перший – шкільний рівень, другий – районний, третій пройде в Харкові. Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко підкреслила пріоритетність розвитку спортивного руху в області.

– Немає потреби переконувати громади в тому, що нам необхідно дбати про здоров’я дітей, розвивати серед школярів масові види спорту, популяризувати здоровий спосіб життя. Саме на це спрямована ініціатива обласної ради. Ми зможемо залучити сотні і сотні учнів 7–8 класів нашої області до цього цікавого та корисного заходу, – наголосила голова обласної ради.

Старости зберуться на форум

Інша ініціатива голови Харківської обласної ради спрямована на те, щоб підтримати новий для Харківщини інститут старост. Для них у Харкові проведуть Форум. Тетяна Єгорова-Луценко повідомила, що в Харківській області вже сформовано 368 старостинських округів та затверджені на посаду 347 старост.

– Старости громад – це для нас зовсім новий інститут місцевого самоврядування. Ми маємо підтримати старост та створити належні умови для їх роботи, надати їм інформаційну, методичну та практичну допомогу, – зазначила Тетяна Єгорова-Луценко.

Перший обласний Форум старост планують провести уже в цьому році,  1 грудня, напередодні Дня місцевого самоврядування. Захід відбудеться у приміщенні Харківської філармонії.

Читайте також: На Харківщині з'явився туристичний веломаршрут між громадами

Під час Форуму організують сім локацій для візуальної презентації територіальних громад нових укрупнених районів – Богодухівського, Ізюмського, Красноградського, Куп’янського, Лозівського, Харківського та Чугуївського.

Голова обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко закликала громади долучитися до підготовки заходу.

Стратегія має бути у всіх

Із 56 громад області тільки 14 ухвалили Стратегії розвитку, 27 – працюють над розробкою, а решта ще не починали роботу. Таку ситуацію необхідно виправляти, наголосила Тетяна Єгорова-Луценко. Адже ухвалення Стратегій – це вимога часу. До того ж у Верховній Раді України вже підготовлений до розгляду законопроєкт щодо обов’язкового ухвалення Стратегій розвитку громад.

Голова обласної ради зауважила на необхідності активного залучення всіх громад області до написання Стратегій власного розвитку.

– Хочу наголосити, що підготовка такого важливого документа, як Стратегія розвитку, дійсно необхідна та вкрай важлива для системного розвитку територіальних громад і залучення інвестицій. Є вже певний досвід територіальних громад з підготовки Стратегій, тому ми включили обговорення цього питання до порядку денного наших зборів, – пояснила голова обласної ради.

Учасники засідання розглянули типові помилки у написанні Стратегій. Також були презентовані Методичні рекомендації з написання Стратегії, які дозволять уникнути помилок у подальшому. Вони розроблені з урахуванням європейського досвіду фахівцями Асоціації, обласної ради та науковцями.

– Звертаю увагу громад, що співфінансування на реалізацію проєктів територіальних громад надаватиметься винятково за умови наявності логічної та чіткої Стратегії розвитку громади. Для того, щоб підтримати громади, стимулювати їх до цього важливого напряму роботи, запроваджуємо новий регіональний конкурс, за умовами якого можна отримати фінансову підтримку з обласного бюджету на написання Стратегії. Наразі спільно з обласною державною адміністрацією розробляємо Положення про цей конкурс, – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.

Медичні виклики

У ході загальних зборів Асоціації органів місцевого самоврядування присутні приділили увагу забезпеченню медичної галузі громад, зокрема вторинної ланки. Обговорили проблемні моменти фінансування.

Так, в умовах пандемії  COVID-19 медичні заклади області мають працювати як єдина госпітальна база. Адже маршрути пацієнтів змінюються, і часто вони потрапляють не до своїх найближчих лікарень.

–  Ви маєте відпрацювати питання щодо організації процесів і фінансової допомоги одне одному, і ми вам допоможемо, – звернувся до представників громад заступник голови ХОДА Михайло Черняк. –  Тому що тут виникає відповідальність територіальних громад: як підтримати своїх людей, як забезпечити безперебійне надання медичної допомоги.

Читайте такожШестирічний Тимоша з Краснокутської громади бореться за своє життя

Наразі у 56 територіальних громадах області працює 195 комунальних підприємств усіх рівнів. 127 із них – заклади «вторинки», які сьогодні надають допомогу і при Covid-19. Це майже 65 % від загальної кількості КНП області. Із 127 установ Харківська обласна рада є власником тридцяти одного, решта 96 перебувають на балансі органів місцевого самоврядування.

Щодо кадрів, то сьогодні на Харківщині забезпечують надання медичної допомоги на вторинному рівні 6,5 тисячі лікарів – це 78 % від потреби, 22 % з них – це люди пенсійного віку. Крім того, в області працює 11 тисяч молодших медичних працівників, укомплектованість посад – 82 %, а 13 % фельдшерів, медсестер і санітарів – пенсійного віку. 

Під час засідання Асоціації зазначалося, що виклики, які постали перед світовою спільнотою за останні два роки у зв’язку з поширенням COVID-19, потребують розроблення і впровадження абсолютно нових підходів у системі організації надання медичної допомоги з метою максимального збереження життя і здоров’я пацієнтів. Зокрема, на Харківщині часто під ковід повністю перепрофілюють або забирають значну частину лікарні. Однак водночас нікуди не поділися інші захворювання. Тому питання грамотного медичного менеджменту наразі актуальне на Харківщині.

 

Автор: Тамара Кіч