Школярі з Краснокутщини виграли Всеукраїнський конкурс та віддали гроші для ЗСУ

03.08.2022 14:45 Область Online
У ході виконання конкурсної роботі. Інтерв'ю з героєм фільму Анатолієм Здоровим. У ході виконання конкурсної роботі. Інтерв'ю з героєм фільму Анатолієм Здоровим.
Школярі з Олексіївського ліцею Краснокутської селищної ради Харківської області передали грошову винагороду за перемогу у Всеукраїнському конкурсі відеоробіт з історії та краєзнавства на підтримку ЗСУ.

Вчинок учнів вразив вчителя

– Підсумки Всеукраїнського  конкурсу відеоробіт «Врятувати від забуття» було підведено 30 червня. Мені  надійшло  повідомлення  від оргкомітету про те, що журі конкурсу ухвалило вважати нашу дослідницьку групу  переможцями за відеофільм  про харківського дисидента Анатолія Здорового. Запросити нас до Києва, зрозуміло, було неможливо, але грошову премію нарахували, – розповідає керівник проєкту Юрій Свистун. 
Через кілька днів, коли премія в розмірі майже 3 000 гривень надійшла на банківську карту, керівник зв'язався з дітьми, щоб з'ясувати, як вони збираються ними розпорядитися. 

– Я виставив це на загальне обговорення. Максимум, на що сподівався – що вони вирішать розподілити ці гроші порівну між усіма, бо часи зараз важкі, а працювали по-різному: хтось більше, хтось менше. Але усі вісім учасників відповіли однаково: передати їх для потреб ЗСУ. Реакція була майже моментальною, – говорить Юрій Свистун і додає: – Сьогодні остаточно переконався, що саме в годину важких випробувань стає зрозумілим, хто чого вартий.  

Але цей вчинок учнів – не випадковість, а результат виховання. 

Приклади гідного життя

  До цього конкурсу група учнів 8–10 класів Олексіївського ліцею готувалася не один місяць.  Темою дослідження вони обрали постать харківського дисидента Анатолія Здорового – людини, яка своїм життям довела,  що таке  гідність та честь, та як це – любити Україну з ризиком для життя.  

Це він у 1965 році, простестуючи проти знащення української мови, на паркані Будинку Проєктів, що будувався, написав фарбою: «Українці! Шануйте рідну мову! Геть мерзенні теорійки «естественной ассимиляции»! Хай живе Україна» і був заарештований. Звільнили Анатолія Здорового  тільки тому, що він був співробітником науково-дослідної лабораторії з космічних досліджень, і на його захист стали відомі вчені. 

Другий арешт у 1972 році закінчився вироком: 7 років таборів суворого режиму, які відбував у пермських таборах, де на той час перебували Левко Лук'яненко, Степан Сапеляк, Євген Сверстюк, Іван Світличний, Олександр Сергієнко, Євген Пронюк.  

У житті Анатолія Здорового було багато усього: і  тривала психіатрична експертиза,  коли йому намагалися поставити діагноз «млява шизофренія» – і він зміг виробити таку тактику, щоб нікого не зрадити та власну гідність не втратити; і життя від пильним наглядом КДБ; і  перебування в «камері смертників» слідчого ізолятора на Холодній горі; і участь у тюремному страйку, за що був кинутий до карцеру...

Школярі не тільки працювали з архівно-кримінальною справою Анатолія Здорового в  Архіві Управління СБУ в Харківській області, але і познайомились з ним особисто та узяли в нього інтерв'ю.  

Всі ці матеріали увійшли до відеофільму  «Анатолій Здоровий: «Українці! Шануйте рідну мову! Хай живе Україна».  

Водночас дослідницька група школярів з Краснокутщини взяла участь в іншому Всеукраїнському конкурсі  – молодіжних історичних проєктів «Радянське минуле: (пере) осмислення історії» з роботою, також присвяченою Анатолію Здоровому. Основна його частина була готова ще восени 2021 року. Залишалося лише зробити так званий «Щоденник» роботи над проєктом, але почалася війна. Керівник проєкту Юрій Свистун, водночас викладач  історії та предмета «Захист України» Олексіївського ліцею, в перший же день війни пішов до лав ЗСУ. 

– Термін здачі на конкурс був до кінця лютого, але нам його продовжили до середини травня. Я був на службі,  а в перервах за допомогою консультанта проєкту Ірини Тільної доводив до ладу  конкурсну роботу, – розповідає Юрій Свистун.  – Організатори конкурсу гідно її оцінили – вона посіла перше місце серед 105 поданих конкурсних проєктів.  

Заслужена перемога  – і вчинок, гідний справжніх патріотів своєї країни. Чи могли школярі, працюючи над такою темою, спілкуючись з такою людиною, як Анатолій Здоровий, та маючи такого наставника поряд із собою, зробити інакше...

Раніше ми писали також, що маленький шахіст з Харкова зібрав гроші на підтримку дітей, які постраждали через війну .

Автор: Інна Можейко