ТОП­-10 подій у Краснокутській громаді в 2021 році

16.12.2021 17:00 Область Online
2021 рік для Краснокутської громади Богодухівського району був роком становлення. Адже після утворення громади треба було налагодити роботу управлінського апарату, органів соцзахисту, взяти під своє крило лікарні, школи й дитсадки. І водночас – робити ремонти, лагодити старі мережі, відкривати нові спортивні об’єкти, втілювати культурні проєкти.

Фестиваль «Харитонівська ремінісценція»

4 вересня на території відомої пам’ятки архітектури «Співочі тераси» у селі Городнє Краснокутської громади відбувся концерт «Харитонівська ремінісценція». Захід відвідали понад 20 тисяч людей з різних куточків Харківщини, а також сусідніх Полтавської та Сумської областей. Організація культурної події стала можливою завдяки перемозі в обласному конкурсі проєктів місцевого та регіонального розвитку «Разом в майбутнє».

Як розповіла «Слобідському краю» голова Краснокутської селищної ради Ірина Карабут, метою мистецького проєкту було згуртувати громаду, підвищити туристичну привабливість краю, залучити інвестиції та популяризувати історичну і культурну спадщину відомих меценатів ХІХ – початку ХХ століття – родини Харитоненків.

Готувалися до цієї культурної події кілька місяців. Поки музиканти відпрацьовували концертну програму, небайдужі мешканці Краснокутщини разом з місцевими фермерами, підприємцями та місцевою владою упорядковували територію Терас.
Під час самої події на території фестивалю працювали різні локації: крафтова зона, дитячий майданчик і відкритий музей «Харитонівська ремінісценція». Також місцевим мешканцям і гостям концерту презентували віртуальну 3D-модель й інші інтерактивні можливості пам’ятки архітектури «Співочі тераси». 

Родзинкою заходу став виступ Харківського молодіжного академічного симфонічного оркестру «Слобожанський» та етногурту «Яри». Вони виконали оновлену музичну програму «Добра хата». Це 20 українських народних пісень, зібраних на Харківщині, в симфонічній оркестровці. Для участі у проєкті спеціально запросили відомого диригента та скрипаля з Німеччини Даніїла Австріха. 

Бюджет проєкту «Харитонівська ремінісценція» склав 1,49 мільйона гривень, з яких співфінансування з обласного бюджету – 991 тисяча гривень, з місцевого – 500 тисяч гривень.
Концерт організатори вважають успішним, тому проводитимуть його щорічно. Тільки у майбутньому до його організації планують залучити Український культурний фонд, говорить голова громади. Крім того, для розвитку цієї туристичної зони хочуть залучити інвестора.


Фестиваль «На борщ!»

Цього року вперше в Краснокутській громаді відбувся гастрономічний фестиваль «На борщ!». Особливістю фестивалю стало те, що на його проведення з бюджету не було витрачено ані копійки: захід провели винятково за кошти сільгосптоваровиробників та підприємців. 
22 серпня на фестиваль зібралися 25 команд з різних куточків Краснокутщини та Богодухівщини. Вони представили як традиційні борщі, так і його незвичні різновиди. Всі гості фестивалю мали змогу посмакувати борщем та обрати найдобріший для себе. Окрім борщів, гостей пригощали й іншими традиційними українськими стравами та напоями. 

Члени журі серед 25 учасників обрали трьох найкращих. Усі учасники гастрофесту були нагороджені дипломами. Упродовж дня гостей свята розважали фольклорні аматорські колективи з різних куточків Краснокутщини й Богодухівщини. А ввечері додав хорошого настрою колектив «Воріття». 

Втілення проєктів Громадського бюджету

Цього року мешканці Краснокутської громади, не байдужі до життя свого населеного пункту, вперше отримали можливість напряму розв’язати певні проблеми. Був започаткований Громадський бюджет – частина бюджету селищної ради, яка виділялася на реалізацію проєктів безпосередньо мешканців громади.

До участі в конкурсі подали п’ять проєктів, усі вони отримали підтримку з бюджету. Так, завдяки участі в Громадському бюджеті на стадіоні «Газовик» установили сучасний парк для занять екстремальними видами спорту. Також на виїзді з Краснокутська планують облаштувати професійну гоночну трасу (трек) для проведення спортивних змагань з мотокросу. 

Громадський бюджет дав можливість мешканцям багатоповерхівок обладнати новенькі дитячі та спортивні майданчики у своїх дворах. Крім того, ігровий майданчик з’явився в селі Мирному. 


Оновлення медичної галузі

Цього року суттєво оновилися медичні заклади Краснокутщини. Подбали і про первинну, і про вторинну ланки охорони здоров’я.
У 2021 році працівники Центру первинної медико-санітарної допомоги переїхали у відремонтоване приміщення ЦРЛ, що дало змогу територіально наблизити первинну і вторинну медичну допомогу до пацієнтів. Для покращення умов праці медиків з бюджету виділили кошти на офісні меблі і техніку, придбали 8 сухожарових шаф. Також ЦПМСД отримав необхідні медичні матеріали, устаткування. А в АЗПСМ с. Мурафа замінили газовий котел.

Для покращення доступності людей з особливими потребами до первинної медицини амбулаторії в Костянтинівці, Качалівці, Козіївці та Дублянці за кошти місцевого бюджету облаштовані пандусами. Також були виділені кошти на паливно-мастильні матеріали для підвозу пацієнтів, які потребують гемодіалізу.

Суттєве поповнення отримав офтальмологічний кабінет Краснокутської лікарні. Медики тепер мають безконтактний тонометр, периметр, електропідіймальний стіл та стіл з щілинною лампою. Придбати обладнання вдалося завдяки перемозі мініпроєкту в обласному конкурсі «Ефективна медицина в громаді». Бюджет проєкту склав 496,9 тисячі гривень, з них 347,8 тисячі з обласного бюджету, 131,9 тисячі із селищного бюджету та 15 тисяч гривень – кошти партнерів.
Також для лікарні придбали цифровий рентгенапарат та дефібрилятор.
А завдяки угодам про співробітництво жителям Краснокутської громади надана можливість отримувати консультації провідних медиків з Харкова.

Реконструкція Пархомівського ліцею

Із вересня 2021 року школярі села Пархомівка Харківської області пішли в оновлений ліцей.
У закладі почали реконструкцію ще у 2018 році, а 2020 року капремонт увійшов до програми Президента «Велике будівницт­во». За рік тут замінили покрівлю, утеплили фасад, провели капремонт у класах, закупили нові меблі й обладнання. Також ліцей отримав сучасну красиву спортивну залу зі спортивним знаряддям.

Опалювати школу буде котельня на твердому паливі. Для енергоефективності у будівлі замінили ще й тепломережу.

Відкриття Фізкультурно-­оздоровчого комплексу

У 2021 році завершилося масштабне будівництво Фізкультурно-оздоровчого комплексу в Краснокутську, яке проводилося також за програмою «Велике будівництво». Відкриття ФОКу відбулося в липні. На базі новозбудованого спорткомплексу можуть тренуватися понад 400 осіб на добу. Тут працюють секції волейболу, баскетболу, боксу та тенісу, можна займатися гирьовим спортом. Для дорослих працює тренажерна зала та фітнес.


Спорту в Краснокутській громаді приділяють велику увагу. Серед молоді громади упродовж минулого року проводилось багато спортивних змагань. Молоді та досвідчені спортсмени брали участь у турнірі з боксу, футбольних матчах, змагалися у спритності й витривалості в біатлоні. 
Крім професійних та аматорських спортивних секцій, мешканці громади мають можливість тренуватися самостійно. Майже в кожному старостинському окрузі на території шкіл та парків установлені вуличні тренажери.

Допомога партнерів

Велику допомогу в розбудові інфраструктури Краснокутської громади надають місцеві газовидобувні підприємства. Цього року, завдяки співпраці з ними та залученню позабюджетних коштів, низка дитячих садків та шкіл Краснокутщини отримали меблі та техніку.
Зокрема, завдяки Угоді про співробітництво з АТ «Укргазвидобування», вдалося облаштувати та зміцнити матеріально-технічну базу Рябоконівського ЗДО. Сюди придбали телевізор, ноутбук, принтер, меблі, постільну білизну і матраци, а також ковдри та іграшки. Для Колонтаївського ліцею за кошти під­приємства придбали комп’ютерну техніку. 

Також, у рамках цієї угоди, у Рябоконевому облаштували зону відпочинку по вулиці Яблуневій. 

Для Краснокутського ДНЗ № 2 за кошти ПРАТ «ВК «Укр­нафтобуріння» придбали нові меблі в кухню та кімнати, жалюзі й килимове покриття. 
А 30 жовтня працівники селищної ради та її структурних підрозділів разом з жителями громади та працівниками АТ «Укргазвидобування» висадили дерева і кущі в центрі Краснокутська на знак підтримки і турботи про нашу планету.

Молодіжні лідери року

Протягом листопада-грудня 2021 року сектор молоді та спорту Краснокутської селищної ради провів відбір для обласного фестивалю «Молодіжний лідер року – 2021». Участь взяли представники громади віком від 18 до 35 років. Це лідери, з яких беруть приклад і які мотивують інших до дій.


Серед 52 поданих заявок з усіх куточків Харківщини було визначено 23 переможці. Із них – п’ятеро представників Краснокутщини з різних сфер діяльності: Аннаїда Мисик – номінація «Охорона здоров’я», Артур Койчуренко – номінація «Волонтерство», Наталія Жученко – номінація «Культура», Віталій Туманцов – номінація «Підприєм­ницька діяльність», Ольга Маслій – номінація «Працівники сфери освіти». Переможців нагородили відзнаками 10 грудня.

Ремонти доріг

Стан доріг є болючою проблемою для Краснокутщини. Цього року взялися лагодити як місцеві шляхи, так і дороги загального користування державного значення.
Так, на поточні ямкові ремонти доріг комунальної власності в Краснокутську, а також капремонт вулиці Горького в Козіївці цього року з бюджету селищної ради було виділено більше 5,5 мільйона гривень. Проводяться роботи з капітального ремонту дороги по вулиці Горянській у Краснокутську (за рахунок державного та місцевого бюджетів). 


Ліквідовані вибоїни на дорогах загального користування місцевого значення: Валки – Пархомівка, Качалівка – Костянтинівка, під’їзд до с. Петрівське. Також ліквідували вибоїни на дорогах загального користування державного значення: Старий Мерчик – Мурафа – Краснокутськ, на межі Харківської області по дорозі Р-46. 


У рамках програми «Велике будівництво» триває поточний середній ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення Т-21-16 /М-03/ – Коломак – Шелестове – Колонтаїв на ділянці км 25+106 – км 38+106. 

Туристичний бренд

Аби формувати позитивний імідж Краснокутщини, поширювати в Україні і за кордоном знання про культурно-історичну спадщину громади та її інвестиційний потенціал, селищна рада оголосила конкурс на розробку комплексного туристичного бренду. Авторам треба було підготувати туристичний логотип, слоган та корпоративний стиль Краснокутської селищної територіальної громади. У конкурсі взяли участь сім учасників різного віку: і школярі, і дорослі. Більшістю голосів переможцем став Артур Койчуренко. Його розробки і стануть основою туристичного бренду Краснокутщини.