Чемпіонат Харківщини з футболу: курйозний гол у матчі лідерів

17.08.2021 08:45 Спорт
Фото: Іван Родітєлєв Фото: Іван Родітєлєв
У 13-му турі Вищої ліги чемпіонату Харківщини з футболу особлива увага була прикута до матчу в Солоницівці, де зустрічалися лідери першості – місцевий «Енергетик» приймав харківський «Універ-Динамо». Гра була рівною, і закономірним результатом поєдинку була б нічия, проте гостям вдалося вибороти мінімальну перемогу завдяки курйозному голу.

Рівна гра

Минулої суботи, 14 серпня, пройшли поєдинки чергового, 13-го, туру чемпіонату Харківської області серед аматорів з футболу. Центральний матч туру у Вищій лізі пройшов у Солоницівці, де зустрілися лідери першості. Тамтешній «Енергетик», який іде другим, приймав лідера чемпіонату і чинного переможця змагань харківський «Універ-Динамо». У першому колі команди розійшлися результативним миром 2:2. Матч у Солоницівці також вийшов бойовим. Долю зустрічі вирішив єдиний гол, який на 63-й хвилині забив гравець динамівців Артем Жила.

Цей матч пропускав головний тренер «Енергетика» Євген Назаров, який возив дитячу футбольну команду на турнір в інше місто. Обов’язки головного тренера під час гри виконував начальник команди «Енергетик» Андрій Фурман.

– Перший тайм пройшов за обопільної боротьби, але небезпечних моментів ми створили більше. Загалом практично вся гра в першому таймі проходила в центрі поля, – розповів «Слобідському краю» Андрій Фурман. – Другий тайм ми підсіли, «Універ-Динамо» почав більше атакувати, більше насідати на наші ворота. Вони забрали м’яч під свій контроль, і нам довелося здебільшого оборонятися. І десь у середині тайму трапився курйозний гол. Їх гравець із кута штрафного майданчика виконав подачу, яка виявилася ударом по воротах, і м’яч курйозно залетів за комір нашому воротареві.

«Енергетик» після пропущеного голу виконав низку замін, утім вони не посилили гру.

– Час матчу, що залишився, пройшов практично без моментів. Якихось хороших можливостей зрівняти рахунок у нас не було. Загалом, гра пройшла в рівному ключі. Гадаю, нічия в такому матчі була б закономірним результатом. Я більше скажу, спілкувався після гри з тренером «Універ-Динамо» Сергієм Сизихіним, він сказав, що гра була рівною, просто їм трохи більше пощастило з цим голом, – розповів Андрій Фурман.

Взяли бажаний реванш

Поразкою «енергетиків» сповна скористався первомайський «Квадро», який іде третім. Первомайці на виїзді зустрічалися з міцним «Богодуховим», якого обіграли 0:2. На старті поєдинку Євген Ляницький вивів «Квадро» вперед, а вже у другому таймі Єгор Острік подвоїв перевагу партнерів.

Продовжують радувати результатами своїх уболівальників футболісти «Лозової-Панютиного». Після відновлення чемпіонату вони несподівано зіграли внічию з «Універ-Динамо», а потім обіграли «Квадро». Обидва ці результати вони здобули у вольовому стилі. А зараз лозівчани продовжили свою вдалу серію домашнім матчем з ФК «Зміїв», якому в першому колі програли 0:2.

За словами головного тренера «Лозової-Панютиного» Сергія Лученцова, на початку матчу зміївчани взяли м’яч під свій контроль, але моментів у них не було. А от лозівчани зуміли вичавити максимум зі свого першого небезпечного моменту. Господарі перейшли в контратаку, Антон Бакулін на швидкості обіграв захисника й відкрив рахунок у матчі – 1:0. На 33-й хвилині лозівчани зуміли подвоїти свою перевагу. Це Едуард Сухомлин вдало зіграв на добиванні – 2:0. Дуже швидко зміївчани відіграли один гол. У штрафному майданчику лозівчан м’яч потрапив у руку гравцю господарів. Арбітр призначив пенальті, який реалізував Дмитро Барсуков. При мінімальній перевазі лозівчан 2:1 команди пішли на перерву.

На початку другого тайму господарям вдалося зміцнити лідерство в матчі. Максим Абакумов вдало замкнув простріл партнера – 3:1. Як каже Сергій Лученцов, після цього гола його підопічні заспокоїли гру. Зміївчани вже втратили надії на порятунок у цьому матчі. Вони атакували, але особливої загрози воротам лозівчан не створювали. А наприкінці поєдинку Бакулін оформив дубль і встановив підсумковий результат зустрічі – 4:1.

– У цьому матчі ми добре відіграли. Претензій до хлопців немає, найголовніше, що серйозно підійшли до гри. Ну, і суперник був принциповий, оскільки минулоріч ми двічі програли «Змієву», і цього року теж. Дуже хотіли взяти реванш, гравці налаштовувалися на цей матч відповідним чином, – зазначив Сергій Лученцов. – Ми ж останні роки посідаємо тільки четверті місця. У минулому році ми зі «Змієвом» грали передостанній тур, у якому нам для бронзи вистачало і нічиєї, але ми програли 2:4. Цьогоріч нам нарешті хочеться потрапити в трійку.

Читайте також: Футболісти «Вовчанська» здобули дебютну перемогу на професійному рівні

У динамівців «+7»

У харківському дербі ФК «ОККО 2020» приймав «Динамік-ХНУРЕ». У цьому матчі голи були забиті винятково з пенальті, і тільки у виконанні гостей. На 15-й хвилині перший одинадцятиметровий удар реалізував Мусса Ньянг, а за чотири хвилини до кінця основного часу поєдинку гості заробили ще один пенальті. До м’яча підійшов Ебука Вінсент Обімдіке, який і встановив кінцевий результат зустрічі ‒ 0:2.

Після 13-го туру харківський «Універ-Динамо» завдяки перемозі над конкурентом зміцнив свої лідируючі позиції. Тепер динамівці мають у своєму активі 33 очки. У другого «Енергетика» на сім менше, 26 залікових балів. Третім і далі йде «Квадро», у нього 23 очки. На четвертій сходинці розташовується «Лозова-Панютине», яка відстає від первомайців на три очки, але має гру в запасі проти «ОККО 2020». До речі, за словами Сергія Лученцова, ця гра має відбутися в Лозовій найближчої середи, 18 серпня. ФК «Богодухів» іде п’ятим. У «городян» 16 набраних очок. На один заліковий бал менше має «Золочів», 15 очок. ФК «Динамік-ХНУРЕ» йде передостаннім, сьомим, із 12-ма очками. І на восьмому місці розташовується ФК «ОККО 2020», в активі якого три залікові бали.

Читайте також: На Харківщині цього року планують побудувати 200 спортивних майданчиків

Переживали за результат

Як у Вищій лізі, так і у Першій, у 13-му турі в очному протистоянні зустрілися лідери першості. У Сахновщині тамтешній «Колос», який іде першим, приймав свого найближчого переслідувача куп’янський «Металург». Перед цим поєдинком розрив між командами був чотири очки. Таким після цього матчу він і залишився. Команди «розписали» суху мирову 0:0.

– Дуже важка гра для обох команд. Небезпечних моментів за гру – нуль, що в нас, що в них. Не вистачало нам двох центральних півзахисників – дискваліфікованого Владислава Уманського та Євгенія Домненка. Через це ми створили мало можливостей для наших атакуючих гравців. Позначилося і переживання за результат, боялися пропустити. Але матч нудним назвати ніяк не можна, гра була хороша, динамічна, однак без моментів. Глядачі сказали, що поєдинок був дуже цікавий, напружений, – розповів головний тренер «Колоса» Роман Какадій.

Він сказав, що задоволений і грою, і результатом.

– Задоволений самовіддачею хлопців, грою задоволений теж. План на гру ми виконали. Те, що не забили ‒ так, звичайно, погано, але тим далі буде цікавішим чемпіонат. Так би, може, він десь і закінчився, якщо б ми виграли. Ну, і результат нормальний, влаштовує. Ми виходили винятково на перемогу, але не думали, що буде настільки важко, – сказав у свою чергу головний тренер сахновщинців.

Читайте також: Харківські синхроністки завоювали історичну медаль на Олімпіаді-2020

Довгоочікувана перемога

Шанси скоротити відставання від лідерів мав ізюмський «Крем’янець». Підопічні Сергія Шурчилова в гостях зустрічалися з одним з аутсайдерів першості, слобожанським «Гудвіном». Однак ізюмчанам не вдалося заробити очки в Слобожанському. «Гудвін» мінімально переміг 1:0.

Знакову перемогу в цьому турі здобула «Кирилівка». Команда зі Старосалтівської громади вдома приймала валківський «Маяк», якого впевнено обіграла 3:0. Це перша перемога «Кирилівки» у цьому сезоні.

– Нарешті здобули першу довгоочікувану перемогу. Гра пройшла повністю під нашим контролем, вочевидь, у цьому поєдинку ми були сильнішими за суперника. Перший тайм повинні були вигравати не 1:0, а з більш крупним рахунком, але наша реалізація, як завжди, нас підвела. Узагалі, у цьому поєдинку ми мали забити 10‒15 голів, але поки що реалізація в нас на рівні району, у цьому компоненті нам ще працювати і працювати, – поділився враженнями головний тренер «Кирилівки» Роман Супрун. – У суперника теж було кілька небезпечних моментів. Гравці їх створили зі стандартів, зокрема з кутових. Я не знаю, хто в них подавав кутові, але навішував дуже точно, і удари головою були дуже небезпечними. У нас люди так не стрибають і не б’ють головою, тим більше з кутових. А безпосередньо з гри вони ніякої небезпеки не створили, тільки зі стандартів.

Роман Супрун розповів про завдання команди на решту чемпіонату.

– Грою я задоволений. У нас наразі йде комплектація і підготовка команди до наступного сезону, особливих турнірних завдань у цьому чемпіонаті вже немає. Тепер у нас головне завдання – у кожному матчі показувати хорошу гру й радувати вболівальників, як це і вийшло в матчі з «Маяком», – зазначив Роман Супрун. – Уболівальники настільки раділи перемозі, що вибігли після фінального свистка на поле й ледь не почали підкидати вверх усіх хлопців, усі дуже чекали на цю перемогу. До нас уже приїжджають глядачі не тільки із сусідніх сіл, а й з інших громад. Були вболівальники з Великого Бурлука та Печеніг.

Читайте також: Харківська легкоатлетка стала п’ятою на Олімпіаді – 2020

Два пенальті в Золочеві

Після цього туру піднявся в турнірній таблиці ФК «Золочів», він перемістився з п’ятої сходинки на четверту. Це стало можливим завдяки домашній перемозі над балаклійським «Цементником». «Золочів» відкрив рахунок на 35-й хвилині, постарався Олександр Берест. У середині другого тайму гості заробили пенальті, яке реалізував Владислав Коробкін. А за кілька хвилин господарі повернули собі лідерство в матчі. Головний арбітр зустрічі призначив одинадцятиметровий штрафний удар тепер уже на користь господарів. До позначки підійшов Єгор Чегурко, який забив другий м’яч своєї команди і встановив підсумковий рахунок 2:1.

Після 13-го туру лідер Першої ліги сахновщинський «Колос» набрав 32 очки. Другий «Металург» має у своєму активі на чотири бали менше, 28. Швидше за все, саме ці команди й розіграють між собою золоту медаль першості, оскільки третій «Крем’янець» набрав лише 20 очок. На одне очко менше має «Золочів», 19 балів. Першу п’ятірку замикає «Цементник» з 18 очками. На шостій сходинці турнірної таблиці розташовується валківський «Маяк», в активі якого 13 очок. Сьомий «Гудвін» набрав дев’ять залікових балів. І остання «Кирилівка» у своєму активі має шість залікових пунктів.