Першість Харківщини з футболу: лозівчани відібрали очки в чемпіона

03.08.2021 08:45 Спорт
Фото: ФК «Універ-Динамо» Фото: ФК «Універ-Динамо»
Минулих вихідних після тритижневої паузи відновився чемпіонат Харківської області з футболу. Найцікавішим поєдинком Вищої ліги став двобій у Лозовій. Тамтешня «Лозова-Панютине» після першого тайму програвала 0:2 «Універ-Динамо», проте виявила характер і врятувала матч.

Характер і самовіддача

31 липня стартувала друга частина чемпіонату Харківської області з футболу серед аматорів. Найбільшою несподіванкою 12-го туру у Вищій лізі став результат поєдинку в Лозовій, де місцева «Лозова-Панютине» протистояла чинному чемпіону змагань – харківському «Універ-Динамо».

Гості активніше розпочали матч, відкривши рахунок уже на 5-й хвилині зустрічі. Забив Іван Омеляненко. А на 28-й хвилині гри Артем Жила подвоїв перевагу харків’ян. За рахунку 0:2 на користь динамівців команди й пішли на перерву, хоча, за словами головного тренера лозівчан Сергія Лученцова, його команда могла програти стартовий тайм і з більшим рахунком.

– Перший тайм матчу складався для нас невдало. Ми його повністю програли. До перерви в нас було кілька моментів, але там добре показав себе воротар суперників. Але вони могли йти на відпочинок з більшим гандикапом, адже окрім забитих м’ячів ще не реалізували два стовідсоткові моменти, – розповів «Слобідському краю» Сергій Лученцов.

Після перерви лозівчани продемонстрували справжній характер і максимальну самовіддачу, завдяки чому їм вдалося вибороти нічию. Спочатку на 59-й хвилині відіграв один м’яч Павло Череватенко, а за кілька хвилин Артем Карпенко відновив паритет у зустрічі, встановивши підсумковий результат 2:2.

– У перерві попросили в жодному разі не розклеюватися, а грати до кінця, оскільки з командою рівня «Універ-Динамо» треба виявляти характер, позамежну мотивацію, інакше нічого не вийде. Також у перерві зробили дві заміни, стало трохи краще, гра стала більш рівною. Спочатку вдало розіграли стандартне положення, відзначився Череватенко, тут же Карпенко поборовся у штрафному майданчику суперника і результативно пробив. Після того як зрівняли, у нас був вихід віч-на-віч. І, звісно, від них ішов певний тиск. Думаю, нічийний результат у цій грі закономірний, – вважає Сергій Лученцов.

Він каже, що вболівальники були в доброму гуморі і, звісно, задоволені таким результатом.

– Якщо винести окремо другий тайм, то це найкращий тайм у нашому виконанні в цьому сезоні, – зазначив головний тренер лозівчан. – Насамперед добитися позитивного результату вдалося за рахунок характеру та самовіддачі, а потім уже й реалізації. Ця нічия стала приємною несподіванкою для вболівальників, адже ніхто не очікував, що після першого тайму ми зможемо повернутися у гру. Другий тайм можна назвати фантастичним, адже відіграти у динамівців два голи дорогого коштує.

Читайте також: Харківська тенісистка виборола першу в історії України олімпійську медаль з тенісу

Не пустили на поле

Осічкою лідера першості «Універ-Динамо» сповна скористалися його головні конкуренти в боротьбі за золото. Первомайський «Квадро» на виїзді розгромив ФК «Зміїв» 1:6. А солоницівський «Енергетик» у рідних стінах здолав харківський «Динамік-ХНУРЕ» 2:1.

Фото: Іван Родітєлєв

Під час цієї паузи відбулися зміни у складі команд-учасниць Вищої ліги.

Рішенням комітету проведення змагань від 20 липня 2021 року з 11 туру замість харківської «Кобри» виступатиме інший харківський колектив, «ОККО 2020» (Харків). Минулої суботи ця команда мала приймати «Богодухів», однак матч не відбувся.

– Спочатку сказали, що матч пройде на Салтівці в Харкові, потім ‒ що прийматимуть НТБ «Металіст» у Високому. Обидві команди приїхали на гру, заїхали на базу, але прийшла охорона і сказала, що керівництво бази забороняє проводити гру. Ми годину чекали, поки вирішувалися питання, у результаті охорона попросила покинути базу. У протоколі арбітр написав, що матч не відбувся через те, що господарі матчу не надали футбольне поле для гри. За регламентом, як я розумію, їм має бути присуджено технічну поразку, – розповів тренер ФК «Богодухів» Сергій Рижих.

Також він додав, що мало знає про нову команду «ОККО 2020».

– Чесно, команду цю вперше бачу, приїхали юнаки, на вигляд 16‒17 років. Більше інформації в мене про них немає, – пояснив Сергій Рижих.

У Вищій лізі після 11 турів і далі лідирує «Універ-Динамо», у якого в активі 27 очок. На чотири менше – 23 – у другого «Енергетика». «Квадро», що йде третім, набрав 20 залікових балів. «Лозова-Панютине» з 14 очками розташовується четвертою, зігравши на матч менше, ніж більшість команд. У «Богодухова», який зіграв, як і лозівчани, 10 ігор, 13 очок і п’ята сходинка. На шостому місці з 12 пунктами «Зміїв». У сьомого ФК «Динамік-ХНУРЕ» 9 очок. «ОККО 2020» йде на останньому, восьмому, місці – 3 очки команда набрала в дев’яти матчах. До речі, ці бали – це технічна перемога над «Змієвом». Річ у тому, що ще в 9-му турі, коли грала «Кобра», вона програла «Змієву» 0:14. Проте в тому поєдинку за зміївчан грав дискваліфікований футболіст, тому їм присудили технічну поразку 0:3.

Читайте також: Як «Вовчанськ» дебютував у професійному футболі

Напружений матч у Балаклії

У Першій лізі продовжує лідирувати сахновщинський «Колос». Підопічні Романа Какадія в першому матчі після відновлення турніру вдома приймали ФК «Кирилівка», який розгромили 6:0. Половину м’ячів господарів забив Ярослав Гусак.

Продовжує погоню за лідером куп’янський «Металург», який минулої суботи здобув важку перемогу в Балаклії у матчі проти тамтешнього «Цементника».

– Гра була рівною. Ми в цьому матчі налаштовувалися винятково на перемогу. Ми на початку гри не реалізували три виходи віч-на-віч. Вони до перерви заробили два пенальті, один з яких забили. У підсумку замість 3:1 на нашу користь пішли на перерву, програючи 0:1, – розповів асистент головного тренера балаклійців Владислав Коробкін. – Зробили перестановки, поставили швидких нападників, і нам це зіграло на руку. Зуміли зрівняти і відразу ж забили другий гол. Щоб зупинитися і перевести подих, ми побігли забивати третій гол, і в підсумку нас спіймали на контратаці – 2:2. У кінці пропустили прикрий гол. Пішла висока подача в штрафну нашу площу, воротар не вийшов, їх нападник продавив захисника, і м’яч залетів у наші ворота – 2:3.

«Золочів» у рідних стінах розгромив «Крем’янець» 3:0. Другий гол у складі переможців забив екс-гравець харківських «Металіста» та «Металіста 1925», а також СК «Дніпро-1» Єгор Чегурко.

Ще один матч між слобожанським «Гудвіном» і валківським «Маяком» закінчився без забитих м’ячів – 0:0.

На першому місці з 28 пунктами йде «Колос». Другий «Металург» набрав 24 очки. Трійку лідерів замикає «Крем’янець» з 20 очками. Четвертий «Цементник» у своєму активі має 18 очок. «Золочів» розташовується на п’ятій сходинці, маючи у своєму розпорядженні 16 балів. Шостий «Маяк» набрав 10 очок. На сьомому місці ‒ «Гудвін», у нього п’ять балів. І на останній, восьмій, сходинці розташовується «Кирилівка», яка набрала всього два пункти.