Сім голів і масова бійка: як пройшов фінал Кубка Харківщини з футболу. Фото, Відео

30.11.2021 08:50 Спорт
Фото: Іван Родітєлєв Фото: Іван Родітєлєв
Фіналом Кубка пам’яті М. Уграїцького в Харківській області завершився футбольний сезон 2021 року. У вирішальному матчі турніру розігралася справжня драма. Харківський «Універ-Динамо» і солоницівський «Енергетик» на двох забили сім голів, а сам поєдинок завершився масовою бійкою з двома вилученнями.

27 листопада на полі академії «Металіст» пройшов вирішальний матч Кубка Харківської області з футболу серед аматорських команд пам’яті М. Т. Уграїцького сезону 2021 року. За трофей сперечалися харківський «Універ-Динамо» та солоницівський «Енергетик», які у півфіналі пройшли «Лозову-Панютине» та куп’янський «Металург» відповідно. 

Динамівці третій раз поспіль вийшли до фіналу, втім два попередні програвали харківському «Авангарду». Для команди із Солоницівської громади це перший фінал Кубка з 2012 року. Тоді «енергетики» поступилися зачепилівському «Колосу» 1:4. 

Перший тайм вирішального протистояння турніру залишився за номінальними гостями поєдинку, футболістами «Енергетика». Ближче до середини першого тайму солоницівці зусиллями Давронбека Азізова відкрили рахунок у матчі – 0:1. За чверть години «енергетики» подвоїли перевагу, дубль оформив Азізов.

Ще до перерви гравець «Універ-Динамо» Віктор Дем’янко скоротив відставання в рахунку до мінімального.

За стартові 10 хвилин другого тайму команді з обласного центру вдалося не лише зрівняти рахунок, а й повести в ньому. Спочатку Владислав Процюк відновив паритет у матчі, а через кілька хвилин дубль оформив Дем’янко. Через кілька хвилин «Енергетик» потрапив у ще складнішу ситуацію. Го­ловний арбітр матчу харків’янин Дмитро Кривушкін, який працює на матчах УПЛ, за чотири хвилини, з 56-ї по 60-ту, показав гравцеві «Енергетика» Владиславу Мальованому дві жовті картки, що трансформувалися в червону.

Доволі швидко команда-лідер зуміла скористатися чисельною перевагою. У середині другого тайму відзначився капітан харків’ян Ігор Луценко – 4:2.

Фото: ФК «Універ-Динамо»

Не зважаючи ні на що, «енергетики» продовжили боротися і на останній хвилині матчу забили третій м’яч, відзначився капітан команди Богдан Воробйов. На порятунок у солоницівців було три хвилини – саме стільки додав арбітр зустрічі до основного часу поєдинку. Однак замість драматичної розв’язки у вигляді четвертого гола «Енергетика» глядачі стали свідками масової сутички, в ході якої видалили по одному гравцю з обох команд.

Читайте також: Від аутсайдера до чемпіона: як сахновщинський «Колос» дійшов до своєї історичної перемоги

Неоднозначні рішення

Узагалі в цьому матчі Дмитро Кривушкін прийняв кілька доволі суперечливих рішень. Спочатку у першому таймі Віктор Дем’янко у штрафному майданчику суперника впав після зіткнення з кіпером опонента Денисом Сойком. Рефері в цьому епізоді фолу не побачив, навіть більше, дав жовту картку гравцеві харків’ян нібито за симуляцію.

Дуже схожа ситуація трапилася в другому таймі вже в карному майданчику харків’ян. Два гравці з різних команд ішли на м’яч, після чого гравець «Енергетика» Мальований упав. І знову-таки Кривушкін угледів симуляцію в діях гравця атакуючої команди. Арбітр виписав другу жовту, яка стала червоною. В обох випадках покарані «гірчичником» гравці не апелювали до судді і не просили пенальті. А апогеєм не­однозначних рішень арбітра став епізод наприкінці поєдинку.

Уже в додатковий час арбітр призначив доволі спірний пенальті у ворота «Енергетика» – Сергій Шевцов на вході до карного майданчика збив суперника. Капітан харків’ян Ігор Луценко встановив м’яч на позначці.

Воротар солоницівців Сойко трохи відкотив м’яч, оскільки, на його думку, шкіряний був не на точці. Після цього Луценко щось йому сказав, голкіпер плечем штовхнув суперника, після чого зав’язалась масова бійка між футболістами обох команд. Дмитро Кривушкін видалив по гравцю з кожної сторони. У харків’ян червону отримав Віталій Собко, у солоницівців – Денис Сойко. А що найцікавіше, що потім арбітр, порадившись з лайнсменом, змінив своє початкове рішення – замість пенальті дав штрафний удар, який уже виконаний не був. Огляд гри можна подивитися ТУТ.

4:3 – «Універ-Динамо» з третьої спроби вперше виграє Кубок, таким чином оформлюючи в цьому сезоні «золотий дубль». Нагадаємо, що харків’яни цьогоріч достроково виграли чем­піонат Харківщини. А цей фінал Кубка став найрезультативнішим у ХХІ столітті.

Читайте також: Інвестиція в майбутнє: у Бердянці побудували сучасне футбольне поле

Найкраща гра в сезоні

Головний тренер «Енергетика» Євген Назаров розповів «Слобідському краю», що в фінальному матчі він не міг розраховувати на трьох основних гравців.

– У нас були кадрові проблеми. Не було досвідченого Сергія Пилипчука, який нас значно посилив би, не було Хамзи Магзарні, ще в нас вибув Вадим Абєлєнцев, який свого часу грав у Першій лізі в «Геліосі». Вадим працює далекобійником, і в день матчу він був у рейсі, – зауважив Євген Назаров. – Ми за гру не зробили жодної заміни. Про що це свідчить? Команда, пропускаючи голи і перебуваючи в чисельній меншості, грала добре. Мабуть, це найкраща гра команди в цьому році. Без огляду на поразку грою задоволений, до хлопців жодних претензій. Загалом фінал вийшов видовищним, глядачі мають бути задоволеними – і голи, і бійка, і на суддю можна було покричати.

Євген Назаров поділився своїм баченням спірних епізодів, коли рішення приймалися не на користь його команди.

– Коли Мальованому дали другу жовту, там вони удвох йшли на м’яч, Владислав встав і грав далі, не апелюючи до судді. Чи помилка це? Я не хочу про це говорити, втім, до слова, на початку другого тайму Мальований увійшов у карний майданчик суперника, його вдарили по нозі, але він встояв. Та впади він, це пенальті, а він грає до кінця, це говорить про те, що він не­хитрий, – пояснив Євген Назаров. – На останній хвилині ми третій м’яч забили і продовжували атакувати. Пропустили контратаку, Сергій Шевцов наздогнав нападника у підкаті, не знаю, фол чи ні. Суддя поставив пенальті. М’яч установили на позначку. Воротар стояв поруч, капітан команди суперника сказав щось неприємне йому, воротар штовхнув або вдарив – і почалася сутичка. Хоча після підказки лайнсмена арбітр поставив штрафний удар замість пенальті, вислухав усе, що про нього думають обидві команди, і припинив матч.

Проявили характер

Головний тренер «Універ-Динамо» Сергій Сизихін сказав, що команда рада, бо нарешті виграла цей трофей.

– Думаю, фінал насамперед сподобався глядачам, була боротьба, був такий трилер, де ми програвали 0:2, але потім здобули перемогу 4:3, – поділився Сергій Сизихін. – Спочатку гра не зовсім вдало для нас складалася. Не дуже переконливо ми почали, припустилися низки помилок – і позиційних, і в тактичному плані, в оборонній лінії помилилися. Але я радий, хлопці не панікували, вони гнули свою лінію, намагалися робити те, про що ми з ними домовлялися. І в принципі проявили характер, знайшли в собі сили не зламатися і довели гру до логічного завершення, оскільки гра була дуже важливою – вона була остання, плюс трофея цього не було.

Сергій Сизихін зазначив, що фінал вийшов хорошим, цікавим, за винятком кінцівки.

– Після того, як ми повели в рахунку, з вуст суперника почали звучати образи на нашу адресу. Наприкінці Ігор Луценко образив їх гравця? Я розмовляв із гравцями, нічого образливого там не було. Повірте, маю підстави довіряти своїм футболістам. Я знаю Ігоря Луценка з хорошого боку, зразковий сім’янин, це капітан, це лідер, і плюс людина, яка працює у моєму тренерському штабі. Я його характеризую лише з найкращого боку. Він порядна людина. Те, що сталося наприкінці, має розглядати КДК, такого не повинно бути, – вважає Сергій Сизихін.