Від аутсайдера до чемпіона: як сахновщинський «Колос» дійшов до своєї історичної перемоги

29.09.2021 08:48 Спорт
Фото: Сахновщинська селищна рада Фото: Сахновщинська селищна рада
Цієї осені трапилася одна з найяскравіших подій у житті Сахновщинської громади в цьому році – місцева футбольна команда «Колос» уперше за часів незалежності України виграла обласну першість. До цього колектив особливих зірок з неба хапав, і навіть були часи, коли команда була на межі зникнення. Втім наразі в історії команди нова глава, яку вдалося розпочати тільки завдяки неабиякій підтримці депутата Харківської обласної ради Армена Бакманяна та голови Сахновщинської ТГ Володимира Суєцького.

У всі часи Сахновщину в обласних змаганнях з футболу представляла збірна району. Спочатку «Колгоспник», потім «Водник», надалі й донині – «Колос». Помітних успіхів у турнірах, що проводяться обласною федерацією футболу, ці команди не досягали. Навіть були часи, коли взагалі не брали участі в обласних змаганнях.

На початку 90-х років футбольне життя Сахновщини змінилося. З ініціативи тодішнього голови Сахновщинської районної ради Юрія Шеванденкова був створений спортивний клуб «Колос». Першим головою клубу став Микола Діхтяр, потім у різні часи це були Володимир Болюк та Юрій Шеванденков. А першим тренером СК «Колос» був призначений гравець команди Петро Волошин. І футбольний колектив зробив різкий стрибок – з 4-ї групи аж у Вищу лігу чемпіонату Харківської області, де і закріпився серед найсильніших команд. У першому ж сезоні в еліті обласного футболу команда посіла восьму сходинку з 20.

З 1993 року «Колос» деякий час тренував гравець команди Василь Баєв, якого потім замінив Сергій Шаповалов. У подальшому команду очолювали Григорій Діденко та Валентин Пахущий. Вище 10-го місця турнірної таблиці сахновщани не піднімалися. Навіть більше, команда опустилася до рівня аутсайдера і протягом кількох сезонів у 90-х роках боролася за збереження прописки у Вищій лізі.

Читайте також: Чемпіонат Харківської області з футболу: дострокова перемога «динамівців»

Срібло і бронза

У 1998 році тренером «Колоса» був призначений гравець команди Роман Шаповалов. У сезоні 2000 року сахновщани завоювали срібні медалі зимової першості Харківщини. У чем­піонатах 2003–2011 років «Колос» посідав місце в другій половині турнірної таблиці.

А в сезоні 2012 року «Колос» посів найвище на той момент місце в історії клубу, зайнявши шосту сходинку.

У 2013 році спортивний клуб перестали фінансувати з місцевого бюджету, але керівництво району все ж прийняло рішення зберегти команду. При районній організації фізкультурно-спортивного товариства «Колос», яку очолює донині колишній гравець команди Вадим Мідний, була створена футбольна команда під тією ж назвою. І хоча, у зв’язку з недостатнім фінансуванням, команда в сезоні 2013 року виступала в Першій лізі, в тому розіграші чемпіонату Харківщини «Колос» демонстрував цікаву і злагоджену гру, яка дозволила йому завоювати бронзові нагороди першості.

Читайте також: «Металіст» у Харкові здобув вольову перемогу над командою Української Прем’єр-ліги. Фото

Зберегли команду

З кожним роком ситуація в «Колоса» все більш погіршувалася. П’ятеро ключових гравців «Колоса» пішли грати за інші команди, плюс тренери постійно змінювалися. Після Романа Шаповалова командою займався гравець «Колоса» Віктор Богушенко. Граючим тренером деякий час був і Андрій Будко. Після нього клуб очолив воротар команди Олександр Какадій. Утім, без огляду на ці всі тренерські пертурбації, високих результатів «Колос» домогтися так і не зміг.

Останні два сезони взагалі гостро стояло питання, чи буде надалі існувати команда. Але зусиллями голови Сахновщинської федерації футболу Володимира Суєцького, тодішнього голови Дар-Надеждинської сільської ради Сахновщинського району, команда продовжувала свою участь у чемпіонаті Першої ліги. Володимир Суєцький поставив собі завдання: будь-якою ціною зберегти команду. Перемігши на місцевих виборах і ставши головою Сахновщинської селищної ради, виконав свою обіцянку перед гравцями «Колоса», які в нього повірили.

– Два роки тому я був головою федерації футболу ще тоді Сахновщинського району. Тоді вже ми вкладали власні кошти в розвиток футболу в Сахновщині, залучали кошти спонсорів, аби команда продовжувала своє існування і грала в обласній першості. На той момент команда на 95 % складалася з місцевих хлопців, та й взагалі ми завжди прагнули виступати у змаганнях першості області винятково з вихованцями місцевої ДЮСШ, – згадує Володимир Суєцький.

Читайте також: «Вовчанськ» здобув четверту перемогу в Другій лізі

Створили боєздатний колектив

У другому колі сезону 2020 року до «Колоса» повернувся Роман Какадій, який потім і став тренером команди. Але по-справжньому нова глава в історії клубу розпочалася цьогоріч, коли до розвитку команди підключився депутат Харківської обласної ради Армен Бакманян.

– На початку цього року я спілкувався з Арменом Бакманяном. І згодом за підтримки благодійного фонду Армена Бакманяна в «Колосі» були створені хороші умови, аби добиватися високих результатів. Плюс команда була укомплектована низкою класних футболістів, – розповідає Володимир Суєцький.

Зокрема, завдяки підтримці й допомозі Армена Бакманяна та його благодійного фонду команді придбали м’ячі, форму та екіпіровку для гравців. І результати оновленого «Колоса» надихнули Армена Бакманяна і надалі опікуватися командою. Разом з Сахновщинським селищним головою Володимиром Суєцьким вони докладають максимум зусиль для повноцінного забезпечення «Колоса», його розвитку і здобуття перемог у чемпіонаті.

Перед початком сезону 2021 року після тренувальних матчів до команди приєдналася низка якісних виконавців: Віталій Басанець («Лозова-Панютине»), Микола Басов, Олександр Фрусович, Віталій Єфіц (усі – ФК «Первомайський»), Ярослав Гусак та Євген Домненко (обидва – «Колос», Красноград), Владислав Уманський («Лозова-Панютине») та Микола Білоєнко. Ці гравці значно підсилили гру «Колоса», що у підсумку позитивно позначилося на кінцевому результаті.

З місцевих вихованців за команду виступають воротар Олександр Какадій (Сахновщина); захисники Віктор Богушенко (ветеран «Колоса», Сахновщина), Олександр Суєцький (Гришівка), Олександр Олешко (Сахновщина), Володимир Поліщук (Шевченкове); півзахисники Володимир Середницький (Сахновщина), Андрій Будко (ветеран «Колоса», Сахновщина), Анатолій Терещенко (Огіївка), Роман Какадій (ветеран «Колоса», граю­чий тренер, Сахновщина), Андрій Бречко (ветеран «Колоса», Сахновщина); нападаючі Владислав Мастиренко (Шевченкове),  Олександр Свідченко (Сугарівське).

Читайте також: Харківські футбольні команди дізналися суперників у Кубку України

Перевершили очікування

Довгоочікувана подія в історії сахновщинського футболу сталася 18 вересня цього року. «Колос» удома здобув вольову перемогу над «Золочевим», завдяки чому за три тури до кінця чемпіонату достроково став переможцем першості Харківської області. Це перше чемпіонство команди на обласному рівні за часів незалежності України.

Наразі після 20 турів на рахунку «Колоса» 16 перемог, одна нічия та дві поразки. 54 забиті та 18 пропущених м’ячів. Кращий бомбардир команди та на цей час чемпіонату – Ярослав Гусак. На його рахунку 26 забитих м’ячів. Також у числі кращих бомбардирів чемпіонату – гравець «Колоса» Віталій Єфіц. На його рахунку 10 забитих м’ячів.

– Зізнаюся, навіть ми не думали, що буде такий результат. Перед сезоном завдання було потрапити в трійку. Спочатку Армен Бакманян не був таким заядлим уболівальником, а коли команда почала вигравати раз по раз, уже і він серйозно зацікавився футболом, – ділиться Володимир Суєцький. – Дуже приємно, що люди приходили на стадіон. Бабусі, дідусі з онуками відкладали свої справи і йшли на футбол. Це свято не тільки для сахновщан, а й для жителів сусідніх громад.

За словами Володимира Суєцького, на домашні матчі «Колоса» приїжджали компа­ніями з Кегичівки та Краснограда.

– Коли судді приїжджали на наші матчі, казали, що ми одна з тих громад, де стадіон завжди забивається під зав’язку, царить справжня футбольна атмосфера. І підтримка вболівальників дуже нам допомагала. Коли ми пропускали першими, фанати щодуху гнали колектив уперед, завдяки чому хлопцям удавалося переломлювати хід гри і домагатися позитивного результату. Цьогоріч футбольні матчі «Колоса» стали справжнім святом у нашому селищі. І точно можна сказати, що перемога в чемпіонаті – це одна з найяскравіших подій у житті громади в 2021 році, – зазначає Володимир Суєцький.

Читайте також: Чемпіонат Харківської області з футболу: динамівці врятувалися від першої поразки

Мета – продовжити прогресувати

Головний тренер «Колоса» Роман Какадій стверджує, що команда почала нову сторінку свого життя.

– З’явилося фінансування – а це і нормальне матеріальне й технічне забезпечення, і можливість залучати в команду гравців з інших населених пунктів, громад і районів. Стабільність і підтримка – це те, що мотивує, що дає сили й незламне бажання рухатися вперед, перемагати, підкорювати нові вершини. Тому хочу подякувати спонсорам команди: депутату Харківської обласної ради Армену Бакманяну та голові Сахновщинської селищної ради Володимиру Суєцькому за фінансову й моральну підтримку, надзвичайно приємно бачити їх на виїзних матчах, це дуже заряджає на перемогу, – говорить Роман Какадій. – Висловлюю вдячність усім гравцям «Колоса»: талановитим, вмілим та закоханим у свою справу. І, звичайно, безмежна подяка всім нашим уболівальникам: повний стадіон, крики, овації, ваша шалена енергетика – це те, що надихає й окриляє кожного футболіста.

Роман Какадій поділився і майбутніми планами команди.

– Наша мета на майбутнє очевидна – потрапити у Вищу лігу, спробувати поборотися з більш сильними суперниками. Тому плануємо взяти участь у зимовій Першості Харківської області для підготовки команди до підбору гравців нового сезону та участі у Вищій лізі. Сподіваємося, що все вдасться, – підкреслює головний тренер сахновщан.

Володимир Суєцький запевняє, що команду підтримуватимуть і надалі.

– Рік важкий, але хочеться закласти в бюджет 2022 року кошти на розвиток команди. І надалі будемо розвиватися позабюджетними коштами. Думаю, підтягнуться й інші спонсори, оскільки є результат. Я впевнений, що попереду в «Колоса» нові видовищні ігри, нові перемоги й незмінна любов уболівальників, адже футбол – це те, що об’єднує, – вважає Володимир Суєцький.