Третій фінал поспіль: хто боротиметься за Кубок Харківщини з футболу

23.11.2021 08:50 Спорт
Фото: ФК «Універ-Динамо» Фото: ФК «Універ-Динамо»
Минулими вихідними пройшли другі півфінальні матчі Кубка Харківської області з футболу. Харківський «Універ­-Динамо» вдруге обіграв «Лозову­-Панютине» і вийшов у третій фінал Кубка поспіль. Його суперником буде солоницівський «Енергетик», який після домашньої перемоги над куп’янським «Металургом» у гостях зіграв унічию.

Перемогли і в другому матчі

У суботу, 20 листопада, відбулися другі поєдинки півфіналу Кубка Харківської області з футболу серед аматорських команд пам’яті М. Т. Уграїцького сезону 2021 року. В одному з них «Лозова-Панютине» вдома приймала чинного чемпіона Вищої ліги харківський «Універ-Динамо». Перший матч в обласному центрі завершився переконливою перемогою динамівців 5:0. У матчі-відповіді лозівчани дали бій іменитішому супернику. Підопічні Сергія Лученцова в першому таймі могли відкривати рахунок у зустрічі, але м’яч після удару Павла Череватенка зі штрафного потрапив у поперечину. На 30-й хвилині харків’яни вийшли вперед. Ілля Вановський увійшов у карний майданчик лозівчан, розкачав захисника і ударом у ближній кут на протиході спіймав воротаря суперника – 0:1. Як виявилося пізніше, цей гол став єдиним у матчі в Лозовій.

За сумою двох поєдинків динамівці обіграють «Лозову-Панютине» 6:0 і крокують у фінал, де підопічні Сергія Сизихіна зіграють утретє. У двох минулих розіграшах, у 2019 і 2020 роках, динамівці сперечалися за трофей з харківським «Авангардом». У 2019 році «Авангард» переміг 2:1, а торік – 1:0.

– Ми створили достатньо моментів, переграли суперника. У стартовій половині гри в них був один момент, коли Череватенко влучив у поперечину, а так у першому таймі ми достатньо моментів створили, втім реалізували лише один, – розповів «Слобідському краю» головний тренер «Універ-Динамо» Сергій Сизихін. – Погодні умови певним чином внесли свої корективи, поле було важке, в’язке. Напевно, ми вже думками були у фіналі, і по діях хлопців це також було видно. Більшою мірою хлопці намагалися отримати задоволення від гри.

Без огляду на поразку головний тренер «Лозової-Панютине» Сергій Лученцов залишився задоволеним грою своєї команди.

– Вийшла хороша гра. У першому таймі були і в них моменти, і в нас, Череватенко прямим ударом зі штрафного в поперечину потрапив. У другому таймі в них було більше атак та моментів. Для фінішу сезону нормально зіграли, дали бій після першої гри. Загалом грою задоволений, хлопці билися, намагалися грати у футбол, не сиділи в глухій обороні. Рахунок 0:1 цілком закономірний, добре відображає те, що відбувалося на полі, – поділився Сергій Лученцов. – Зараз відпочиватимемо, збираємося в другій половині січня 2022 року, тренуватимемося та чекатимемо зимову першість.

Читайте також: Від аутсайдера до чемпіона: як сахновщинський «Колос» дійшов до своєї історичної перемоги

У перерві були надії на успіх

За другу путівку до фіналу солоницівський «Енергетик» змагався з куп’янським «Металургом», який цьогоріч завоював срібні медалі Першої ліги. Матч тижневої давності в Солоницівці завершився перемогою «енергетиків» 3:1.

Як і в першому матчі, так і зараз, рахунок у матчі відкрила команда-господарка. Ближче до кінця першого тайму Олексій Книш вивів «Металург» уперед. За мінімальної перемоги куп’янчан команди і пішли на перерву. Щоб вийти у бажаний фінал, «металургам» потрібно було забити ще раз і не пропустити, втім впоратися з цим завданням у них не вийшло.

Фото: Іван Родітєлєв

За стартові 15 хвилин другого тайму солоницівські футболісти не тільки зрівняли рахунок, а й вийшли вперед. Спочатку на 55-й хвилині Ігор Дудка відновив паритет у матчі, а за п’ять хвилин Владислав Мальований вивів гостей уперед. Після цього стало зрозуміло, що навряд чи путівка до фіналу вислизне з рук футболістів «Енергетика», оскільки «Металургу» треба було за півгодини забити чотири м’ячі і не пропустити. І це завдання господарі зуміли виконати лише на чверть, забивши один м’яч. Другий гол «металургів» провів Руслан Левига, який і встановив кінцевий результат зустрічі – 2:2.

– Десь до середини першого тайму мали вести м’ячі в три. Були хороші моменти, але або їх воротар виручав, або ми били мимо. Суперник зробив ставку на двох фактурних атакувальних гравців – Олександра Холодкова і Руслана Левигу. Переважно грали довгими передачами, закиданнями. Наприкінці першого тайму вони так і забили гол. Довга передача, боротьба, зіграли на підборі, дали пас у штрафний майданчик, і гравець точно пробив, – розповів головний тренер «Енергетика» Євген Назаров. – Почали другий тайм, спочатку зрівняли, а потім і вийшли вперед. Стало зрозуміло, що гра зроблена, оскільки супернику треба забивати чотири голи, що по цій грі було малоймовірним. У принципі вони мали моменти, забили гол. За не дуже простих погодних умов пройшов матч. Увесь перший тайм ішов дощ, хоча поле й непогане.

2:2 – бойова нічия, яка виводить «Енергетик» у фінал. Востаннє солоницівці грали у фіналі Кубка у 2012 році. Тоді вони поступилися зачепилівському «Колосу» 4:1.

Читайте також: Інвестиція в майбутнє: у Бердянці побудували сучасне футбольне поле

А де пройде фінал?

Як повідомив Євген Назаров, станом на 12.00 22 листопада місце проведення фіналу поки що невідоме. Розглядається три варіанти – поле на ДЮФА «Металіст» у Харкові, арена «Авангард» у Змієві та стадіон «Олімпієць» у Люботині. Перші два поля зі штучною травою, останнє – з натуральною.

– Напевно, правильно, щоб було якесь обговорення щодо місця проведення фіналу, щоб керівництво двох клубів прийняло спільне рішення, яке влаштує обидві сторони. Ми граємо на натуральному полі, більше звик­ли до нього, суперник приймає на штучному, плюс тренується на ньому. Якщо гратимемо на штучному полі, у кого буде перевага? Напевно, у суперника, оскільки він до нього звик. Так, є аргументи, що скоро зима, буде відповідна погода, сніг, дощ. Утім снігу немає, дощу такого сильного, щоб залило поле, теж немає. Потрібно оголошувати місце і час фіналу ще до початку турніру, як робиться у всьому професійному футболі, – вважає Євген Назаров.

Він згадав, що колись фінал Кубка проводився і на головній арені міста стадіоні «Металіст».

– Десь років 15 тому фінал Кубка проводився на «Металісті». Чому зараз на ньому не зіграти? Напевно, полю нічого не буде, якщо раз на рік зіграють дві аматорські команди, тим паче «Металіст» уже закінчив домашні виступи цього року. Втім це навіть не розглядається.

У деяких моментах головний тренер динамівців Сергій Сизихін був солідарним з колегою з тренерського цеху.

– Я вважаю, що рішення мають ухвалювати не фіналісти, а обласна асоціація футболу, оскільки вона займається організацією турніру. Моя думка, де має пройти матч? Це центральний стадіон «Металіст», не штучне поле академії. Фінал на «Металісті» був би прикрашенням цього турніру. І місце проведення фіналу повинне бути затверджене до початку турніру, – зауважив тренер «Універ-Динамо».

Сергій Сизихін назвав майбутній фінал найважливішим матчем його команди в цьому році.

– Узагалі не має значення, де грати. Кожний футболіст зможе максимально налаштуватися на одну гру. У фіналі буде важка гра, люди всі 90 хвилин гризтимуть землю. У фіналі проявлятимуться характер, бійцівські якості, коли потрібен результат, якість гри йде на другий план. Команди починатимуть матч обережніше, приділятимуть увагу оборонним діям. Ця гра дуже важлива, оскільки змінити це якимись іграми та результатами ми не зможемо. Для нас фінал – це найважливіша гра 2021 року, – зазначив Сергій Сизихін.

У Харківській обласній асоціація футболу «Слобідському краю» сказали, що місце проведення фіналу буде відоме у вівторок, 23 листопада.

ОНОВЛЕНО. Сьогодні, 23 листопада, «Слобідському краю» у ХОАФ повідомили, що фінал Кубка пройде у суботу, 27 листопада, на полі академії «Металіст». Поєдинок розпочнеться о 12:30.

Автор: Савелій Мякушко