Як дізнатись, які «доступні ліки» повністю безоплатні

07.03.2023 09:52 Суспільство
В Україні станом на сьогодні програма «Доступні ліки» охоплює 405 препаратів (крім інсуліну та комбінованих лікарських засобів) і ще 72 препарати інсуліну та 9 комбінованих лікарських засобів.

Як повідомляє «Слобідський край» з посиланням на Урядовий портал, на сайті МОЗ розміщений актуальний реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації.

У таблиці можна побачити:

  • назву діючої речовини та торговельну назву лікарського засобу (стовпці № 2 та № 3);
  • форму випуску та дозування (стовпці № 4 та № 5);
  • кількість одиниць лікарського засобу в одній споживчій упаковці (стовпець № 6);
  • назву та країну виробника ліків (стовпець № 8);
  • суму доплати за упаковку (стовпець № 16) та іншу інформацію.

Саме в останньому стовпці, де міститься інформація про суму доплати за упаковку, можна бачити усі повністю безоплатні «доступні ліки».

Нагадаємо, в умовах воєнного стану жителі Харківської області можуть отримувати «Доступні ліки» як за електронним, так і за паперовим рецептом.

Якщо ви змушені були змінити місце проживання або втратили зв’язок з лікарем, з яким було підписано декларацію, звернутися за рецептом на «доступні ліки» можна до будь-якого іншого лікаря «первинки» (педіатр/терапевт, сімейний лікар). Укладати нову декларацію необов’язково.

Нагадаємо також, що з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну в Харківській області було знищено 269 медичних об’єктів. У бюджеті на 2023 рік передбачені кошти на відновлення медицини в Харківській області.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Галина Гришко