Додаткова виплата пенсіонерам: хто може отримати майже тисячу гривень щомісяця

23.10.2023 16:20 Суспільство
Фото: telegraf.com.ua Фото: telegraf.com.ua

Як відомо, певна категорія пенсіонерів отримує щомісячну доплату до пенсії у сумі 837 гривень. Але наступного року сума додаткових грошей зміниться. 

Хто має право на додаткову виплату до пенсії 

Щомісячну доплату до пенсії в Україні мають люди похилого віку, старші 80 років, які проживають самостійно та не мають працездатних родичів, котрі можуть за ними доглянути.

Ці виплати нараховуються згідно із Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціальних гарантій окремим категоріям осіб».

Вони стосуються пенсіонерів, які відповідають таким критеріям:

  1.          досягли 80 років і старші;
  2.          самостійно проживають;
  3.          потребують постійного стороннього догляду;
  4.          отримують пенсію за віком.

До того ж потреба у постійному сторонньому догляді повинна бути засвідчена висновками лікарів та підтверджена документами, інакше людина не буде отримувати виплату.

 

Які документи потрібні

Пенсіонери, які відповідають вищезазначеним критеріям та претендують на отримання грошової допомоги, мають подати відповідну заяву до управління соцзахисту населення за місцем реєстрації або місцем їх фактичного проживання.

Окрім заяви, українці мають надати ще такий пакет документів:

  •         висновок ЛКК (лікарсько-консультативної комісії), в якому зазначено, що заявник потребує постійного стороннього догляду;
  •         паспорт;
  •         ідентифікаційний номер;
  •         витяг з Пенсійного фонду про те, що пенсіонер не отримує надбавку до пенсії за доглядом.

Розмір цієї додаткової виплати становить 40 % від прожиткового мінімуму. Поточного року пенсіонери, які мають право на додаткову виплату згідно з цими умовами, отримували 837 гривень. У Держбюджеті на наступний рік, який прийнято в першому читанні, передбачено, що прожитковий мінімум в Україні буде становити 2341 гривню. 40 відсотків від цієї суми складає 944 гривні 40 копійок.

 Увага! Ця доплата не стосується тих, хто отримує пенсію з інвалідності.

Автор: Ірина Мнішек