Два Еріки: як працюють у тандемі кінолог та пес з однаковими іменами

07.11.2023 11:21 Суспільство
Фото: Східне територіальне управління НГУ Фото: Східне територіальне управління НГУ

Вони абсолютно не схожі, але вже стали єдиним цілим. 4-річний службовий пес Ерік з кінологом, якого теж звати Ерік, виявили зброю в одному з авто на блокпосту Харкова. А нещодавно чотирилапому вручили нагороду за цю знахідку.

Історію військовослужбовця та його пса медіа «Слобідський край» розповіли у Східному територіальному управлінні Національної гвардії України.

До повномасштабного вторгнення пес Ерік був дуже добрим та полюбляв гратися з дітьми, дозволяючи їм навіть сідати собі на шию. Проте на початку березня 2022 року собака пережив чотири авіаудари, що завдали росіяни по військовій частині, в якій на той час перебував пес. Після цього чотирилапий перестав довіряти людям, з метою безпеки його вивезли на захід країни, а на початку 2023 року повернули на Харківщину. Тоді два Еріки й зустрілися.

Пес Ерік

Командування запропонувало чоловіку посаду кінолога після завершення строкової служби у 5-й Слобожанській бригаді. Він погодився, адже любить і розуміє собак з дитинства. Першу зустріч з псом кінолог пам’ятає у подробицях.

– Еріка щойно привезли з евакуації. Заходжу до нього у вольєр, а він дивиться на мене і починає посміхатися, уявляєте? З усіх собак він якось по-особливому до мене поставився. Щойно зайшов у вольєр, а він одразу ставить мені на плечі свої масивні передні лапи й посміхається на всю пащу! Було враження, що зустрілися два давніх друга, які не бачилися років двадцять, – згадує чоловік.

Так Еріки потрапили до однієї кінологічної пари й стали працювати разом.

– У нас особливий зв’язок. Знаєте, такий міцний. Саме чоловіча дружба. Ми дуже точно відчуваємо один одного. Я впевнений у тому, що Ерік прикриє мою спину. Він завжди готовий захищати та невтомно працювати, – говорить військовий.

Два Еріки

Разом друзі пройшли освітній курс у спеціалізованому кінологічному центрі, склали іспити, отримали відповідні сертифікати. Працюють за принципом взаємної поваги.

– Якщо я щось прошу, то будьте впевнені – Ерік це зробить. Аналогічно і я: якщо є час гуляти, розважатися, гратися, то я ніколи не заберу ці хвилини радості у свого друга. У нас немає домінування одного над іншим – ми рівноправні, як і личить справжнім друзям. Ерік – професіонал, який захоплений своєю службою. А ще в нас з Еріком однакові характери. Обоє цілеспрямовані та вперті, – розповідає кінолог.

тандем кінолог та пес

Кілька місяців тому на блокпості біля Харкова військовослужбовці разом з кінологом і Еріком перевіряли документи та оглядали транспорт. Водій однієї з машин, що прямувала до обласного центру, не викликав підозри. Але пес зреагував на запах та показав напарнику, де водій сховав кулемет, автомат, магазини до нього та гранати. Пізніше з’ясувалося – людина, яка їхала до родичів на весілля, не мала документів на зброю та боєприпаси.

– Треба було бачити його очі, коли Ерік фактично розкрив протизаконний задум. Тому хочу попередити всіх, що ніхто не зможе обдурити наших вихованців. Не намагайтеся ввозити до Харкова зброю та наркотики, – зазначає Ерік.

Пес з кінологом

Командування Національної гвардії України нагородило пса медаллю «За віддану службу». Зараз кінолог зі своїм службовим псом планує освоїти максимальну кількість можливих напрямів служби.

– Я впевнений, що навіть за час цієї війни ви ще неодноразово почуєте про його досягнення. Я ж буду завжди поруч, вчитиму, тренуватиму, підтримуватиму свого улюбленця як друга й найвірнішого напарника, адже ми практично одне ціле, – говорить кінолог.  

Нацгвардія, два Еріки

Раніше ми писали про 39-річного Олексія – зв’язківця у 3-й окремій танковій Залізній бригаді. До повномасштабної війни чоловік працював менеджером, грав у баскетбол та захоплювався футболом. Побратими його називають «людина-оркестр», бо він непосидючий та завжди фонтанує ідеями. А для своєї коханої та доньки він залишається турботливим і люблячим за будь-яких умов.

А також про нацгвардійця, який виконує завдання «На щиті».

Та про Сергія, який служить у складі Залізної бригади та захищає Харківський напрямок, а дружина та двоє донечок чекають на нього вдома. Родина хвилюється за свого захисника, а він навіть з передової робить сюрпризи для коханої жінки.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті. 

Автор: Ксенія Карпенко