Харківські пацієнти з діабетом отримуватимуть інсулін по-новому

06.08.2021 11:15 Суспільство
Із 1 жовтня програму забезпечення інсулінами буде адмініструвати Національна служба здоров'я України. Очікується, що завдяки змінам, отримати інсулін пацієнтам з цукровим діабетом буде простіше, а перебої з фінансуванням залишаться у минулому.

Довгоочікуване рішення

28 липня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову про реімбурсацію лікарських засобів за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення. Передбачається, що з 1 жовтня Національна служба здоров'я України адмініструватиме програму для лікування цукрового (препарати інсуліну) і нецукрового діабету, розладів поведінки і психіки та епілепсії.

Завдяки ухваленій постанові оператори фармринку зможуть брати участь у програмі «Доступні ліки» та отримувати відшкодування за препарати інсуліну, препарати для лікування нецукрового діабету, розладів поведінки і психіки та епілепсії. Крім того, з 1 жовтня пацієнти зможуть отримувати ці ж препарати у межах державної програми реімбурсації «Доступні ліки».

Очікується, що завдяки таким змінам пацієнтам буде простіше отримати рецепт та власне необхідні препарати. А головне - вирішиться проблема недофінансування.

Читайте також: Які безкоштовні обстеження варто пройти усім мешканцям Харківщини старше 50-ти років

Річ у тім, що наразі програма забезпечення інсулінами фінансується державною субвенцією. Обсягу її недостатньо, тому дофінансовувати програму змушені місцеві бюджети. І далеко не в усіх місцевих радах здатні вчасно і в повному обсязі виділяти кошти.

Про цю проблему розповіла «Слобідському краю» Юлія Кукліна ‒ співзасновниця Громадської організації «Діа-Дзен», що об’єднує людей з цукровим діабетом.

‒ Проблеми були і є в нашій області. У Харкові це проблема кількох років. В обласному центрі пацієнти отримували безкоштовні інсуліни з березня по червень. По області місцева влада більш відповідальна, а десь ці проблеми повторюються з місяця в місяць. Наприклад, Зміїв, Куп’янськ та інші громади не отримують інсуліни вже місяць, а подекуди два і три місяці. Це сталося тому, що державна субвенція на три перехідні місяці – з липня по жовтень – була, але її, як завжди, виявилося недостатньо. Місцеві ради не дофінансували або не змогли правильно розпорядитися цими коштами і вчасно розрахуватися з аптеками, у результаті в багатьох районах Харківщини інсуліни люди не отримують, ‒ каже активістка.

За її словами, пацієнти з діабетом, а таких у Харківській області близько 7 тисяч, по-різному вирішують проблему нестачі інсуліну. Ті, у кого вистачає коштів, купують препарати за власний рахунок. Така терапія обходиться пацієнтам у середньому від 700 гривень до 3‒4 тисяч гривень на місяць. Ті, хто не може купити ліки або живе в селі, де немає таких аптек, починають економити: вводити менші дози інсуліну чи їсти не тричі, а двічі на день. Хтось узагалі відмовляється від прийому препарату.

‒ Навіть нетривала відмова від інсуліну викликає серйозні, інколи миттєві порушення в організмі. Погіршується самопочуття. А якщо це триває два і більше тижні, то це стовідсотково призводить до погіршення стану здоров’я, можуть початися незворотні процеси в нирках, що призводить до переведення людини на діаліз – це пожиттєва підтримка нирок. Може призводити до ран, що не загоюються, і як наслідок – ампутацій. Може погіршитися або взагалі втратитися зір, ‒ пояснює Юлія Кукліна.

 

Єдиний платник

Тривалий час проблему недофінансування програми з реімбурсації інсуліну обговорювали в пацієнтських спільнотах України. Проєкт постанови було розроблено та оприлюднено у квітні цього року, і кілька місяців тривало громадське обговорення. У результаті, в уряді дослухалися до пацієнтів і передали програму до НСЗУ.

Головне очікування пацієнтської спільноти від змін – що з 1 жовтня платити аптекам будуть не місцеві ради, а єдиний платник, НСЗУ. На три місяці цього року (з жовтня по грудень) у держбюджеті виділили 660 мільйонів гривень. За підрахунками урядовців, цього має вистачити на 100 % забезпечення для кожного пацієнта, який потребує інсулінотерапії.

Читайте також: Чи треба платити за стаціонарне лікування CОVID-19 – пояснення юриста

Ще одне очікування пацієнтів – зникне прив’язка до своєї громади або міста. Зараз пацієнт може отримати інсулін лише в тій аптеці, з якою його лікарня або місцева влада уклала договір. З 1 жовтня пацієнт отримуватиме електронний рецепт, який зможе отоварити в будь-якій аптеці, що співпрацює з НСЗУ. Саме так зараз відбувається з програмою «Доступні ліки».

У цій постанові Міністерство охорони здоров’я та НСЗУ запропонували певні зміни до категоризації (тобто визначення груп) пацієнтів, які можуть отримати інсуліни. Залежно від того, до якої групи належить пацієнт, він має право на певний вид інсуліну та форму його відпуску. Наприклад, якщо в пацієнта є алергія на людський інсулін, то він має отримувати інсулін-аналог. Або якщо в пацієнта є порушення зору, яке не дозволяє йому користуватися флаконом (він не може зробити ін’єкцію), то він може претендувати на отримання людського інсуліну в шприц-ручці або картриджі.

Під час розробки категоризації НСЗУ разом з Міністерством охорони здоров’я врахували пропозиції пацієнтських організацій, лікарів-ендокринологів та представників фармринку.

Зокрема, йдеться про вагітних жінок, які зможуть отримувати інсулін людини або аналог інсуліну у формі флакона, картриджа, шприц-ручки (відповідно до рекомендацій лікуючого лікаря та вибору пацієнтки щодо більш зручної форми).

Також новий проєкт категоризації розширює доступ незахищених категорій людей до більш зручних форм інсуліну людського і передбачає забезпечення безоплатно інсуліном людини в картриджі чи шприц-ручці пацієнтів з цукровим діабетом з функціональними порушеннями рук травматичного або неврологічного характеру.

‒ Чинна постанова пропонує 11 категорій пацієнтів, що потребують інсулінотерапії. 9 з них отримують інсуліни безкоштовно, а дві інші – з доплатою, якщо хочуть перевестися на більш дорогі і якісні аналоги, але в них немає для цього медичних показань. ‒ розповідає Юлія Кукліна. ‒ У існуючій категоризації були різночитання, і деякі пацієнти могли потрапити до двох категорій одночасно. Нова категоризація прибирає ці різночитання.

Крім категоризації пацієнтів було змінено модель ціноутворення препаратів інсуліну, а саме підходи та принципи того, як держава встановлює ціни на лікарські засоби, вартість яких відшкодовує пацієнтам.

Також змінилися умови отримання інсуліну для пацієнтів, які хочуть отримувати більш дорогі і якісні препарати, але не мають для цього медичних показань. Зараз такі пацієнти доплачують 10 % за кожну шприц-ручку, з 1 жовтня доплачуватимуть 15 %.

 

Як отримати інсулін з 1 жовтня

З переходом програми забезпечення інсулінами в адміністрування НСЗУ посилиться контроль за випискою препаратів інсуліну відповідно до категоризації через електронні інструменти. Тобто буде діяти електронний рецепт ‒ такий, який зараз працює у програмі «Доступні ліки».

Лікар-ендокринолог створює план лікування і призначає певний препарат інсуліну. Потім виписати повторний електронний рецепт відповідно до плану лікування зможе або лікар-ендокринолог, або сімейний лікар. Це підвищить комфорт для пацієнта і сприятиме кращому доступу до потрібних лікарських засобів.

‒ Це простіше для нас, тому що сімейні лікарі зазвичай ближчі до місця проживання. А по-друге, це електронний рецепт, який можна попросити в сімейного лікаря навіть телефоном чи в месенджері. Електронний рецепт ‒ це СМС. Я можу не витрачати час, щоб іти до сімейного лікаря за цим рецептом, ‒ каже співзасновниця ГО «Діа-Дзен».

Головне, що повинен зробити пацієнт, щоб мати доступ до таких електронних рецептів ‒ укласти декларацію із сімейним лікарем. Кожного пацієнта буде верифіковано через електронну систему охорони здоров’я. В електронній картці буде зафіксовано його план лікування, дані про стан здоров’я, результати аналізів, інформацію щодо лікарських засобів, які він отримав за електронним рецептом.

Єдине, чого побоюються пацієнти: що лікарі-ендокринологи не встигнуть до жовтня внести всі дані та розробити план лікування.

‒ Ендокринологи кажуть, що не мають доступу до електронної системи. Якщо вони почнуть тільки 1 жовтня робити цей план, то по-перше, буде колапс, а по-друге, доведеться чекати, доки до тебе дійде черга створення твого плану лікування, а потім на його основі видадуть рецепт. Це може розтягнутися на декілька днів, а то й тижнів, ‒ зауважує Юлія Кукліна.

Запуск процесу реімбурсації препаратів інсуліну через Національну службу здоров’я відбувається поетапно. З 1 липня 2021-го стало обов’язковим ведення медичних записів щодо плану лікування таких пацієнтів і реєстрація їх у системі. А з 1 жовтня 2021-го розпочнеться відшкодування вартості цих препаратів через НСЗУ. 

До цього часу лікарі мають навчитися користуватись системою, вносити в неї дані пацієнтів і правильно виписувати рецепти, вважають у НСЗУ.