Інвалідність: в яких випадках потрібен сторонній догляд

14.02.2024 17:20 Суспільство
Фото: fakty.com.ua Фото: fakty.com.ua

Через порушення функцій організму внаслідок хвороби чи травми деякі люди з інвалідністю не можуть пересуватися і обслуговувати себе, тож вони потребують стороннього догляду. У МОЗ пояснили, в яких саме випадках. 

Сторонній догляд людям з інвалідністю I групи призначають медико-соціальні експертні комісії. Обов’язкова умова – винятково високий ступінь втрати здоров’я.

Ця норма стосується як людей I групи інвалідності категорії А, котрі фактично не здатні до самообслуговування, так і людей I групи інвалідності категорії В, які частково можуть обслуговувати себе.

Раніше ми писали, як жителям Харківської області оформити інвалідність під час війни

 У всіх інших випадках потребу у постійному сторонньому догляді визначають лікуючі лікарі та лікарсько-консультативні комісії. Їхні рішення повинні бути підтверджені відповідними висновками.

Отже, сторонній догляд призначають у таких випадках:

  •  людям з порушеннями функцій організму внаслідок невиліковної хвороби, через які вона не може самостійно пересуватися та самообслуговуватися;
  •  громадянам похилого віку з когнітивними порушеннями, внаслідок яких вони потребують постійного догляду;
  •  людям з інвалідністю I чи II групи, що виникла внаслідок психічного розладу (за формою, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 31.07.2013 № 667).

Нагадуємо, групу інвалідності встановлюють з огляду на те, наскільки порушені функції органів і систем організму людини та обмежена її життєдіяльність. Порушення можуть бути спричинені захворюваннями, бути наслідком травм або вродженими вадами. 

Раніше ми писали також, хто має право встановити інвалідність внаслідок війни на Харківщині

I групу інвалідності встановлюють, якщо людина не здатна до: 

  •     самообслуговування, 
  •     самостійного пересування, 
  •     орієнтації (дезорієнтація),
  •     спілкування, 
  •     контролювання своєї поведінки, 
  •     навчання тощо. 

Увага! Якщо під час проходження МСЕК ваші права чи інтереси порушуються або у вас вимагають гроші за проходження медико-соціальної експертизи, звертайтесь на гарячу лінію МОЗ за номером телефону: 0 800 60 20 19.