Ліхтарики з вибухівкою на Харківщині: пояснення від ДСНС  

07.03.2024 14:45 Суспільство
Фото: ліхтарики з вибухівкою/t.me/MykolaBaksheev Фото: ліхтарики з вибухівкою/t.me/MykolaBaksheev

6 березня у Telegram-каналах та шкільних чатах почала з’являтися інформація про те, що у Харківській області невідомі розкидають небезпечні ліхтарики, в яких замість батарейок встановлена вибухівка.

Напередодні про це написав міський голова Первомайського Микола Бакшеєв.

– Представники ЗСУ повідомляють, що такі ліхтарики розкидають проросійські негідники по населених пунктах. Всередині замість батарейок – вибухівка. При вмиканні вона детонує, - написав він у своєму Telegram-каналі.

Пізніше Бакшеєв додав, що йдеться не про Первомайську громаду. Як розповів журналісту медіа «Слобідський край» речник ГУ ДСНС України у Харківській області Євген Василенко, подібних випадків на території регіону вони не фіксували.

– Ми не можемо ні підтвердити, ні заперечити цю інформацію. Фактів підривів у руках людей саме ліхтариків ми не фіксували. Звідки це фото, що розсилають, ми теж не знаємо. Але ми закликаємо мешканців Харківщини бути обережними, особливо на деокупованих територіях. Випадки з мінуванням дитячих іграшок раніше були. Тому нагадуємо, що не можна не чіпати невідомі предмети, відвідувати ліси, водойми та колишні військові позиції на деокупованих територіях. При виявленні вибухонебезпечного предмета звертайтеся за номерами «101», «112» та «102», - закликає Євген Василенко.

Раніше ми писали, що у Харківській області протягом минулого тижня двоє цивільних чоловіків підірвалися на вибухонебезпечних предметах та були госпіталізовані до лікарень.

Нагадаємо, у неділю, 25 лютого, близько 16:00 у Харківському районі в результаті підриву на міні загинули двоє чоловіків.  Минулого тижня сталося два випадки підриву цивільних на вибухонебезпечних предметах, є загиблі та поранені.

А також, що найближчим часом в Україні планується збільшити чисельність підрозділів, які займаються гуманітарним розмінуванням.

Автор: Ксенія Карпенко