На Харківщині за тиждень на мінах підірвалися дві людини

04.03.2024 16:21 Суспільство
Процес розмінування Харківщини / Фото: ДСНС Процес розмінування Харківщини / Фото: ДСНС

У Харківській області протягом минулого тижня двоє цивільних чоловіків підірвалися на вибухонебезпечних предметах та були госпіталізовані до лікарень.

Як передає «Слобідський край», про це на брифінгу 4 березня розповів речник ГУ ДСНС України у Харківській області Євген Василенко.

За словами Євгена Василенко, 27 лютого в результаті вибуху невідомого вибухонебезпечного предмету отримав поранення чоловік 1982 року народження. Подія сталася на території приватного домоволодіння у місті Ізюм. Потерпілого було доставлено до районної лікарні.

1 березня в результаті вибуху невідомого вибухонебезпечного предмету постраждав чоловік 1954 року народження. Подія трапилася на дорозі між містом Барвінкове та селом Архангелівка Ізюмського району. Чоловік, ідучи по дорозі, підійняв невідомий вибухонебезпечний предмет. В результаті чого вибухівка здетонувала у нього в руках, він  отримав поранення правої руки з ампутацією двох пальців його було госпіталізовано до місцевої лікарні.

Євген Василенко вкотре звернувся до жителів Харківської області, зокрема до тих, які проживають на деокупованих територіях, з проханням буди обережними та не чіпати руками підозрілі предмети.

У разі виявлення підозрілого предмета або вибухівки одразу повідомте за номером телефону — 101, 102 або 112.

Категорично забороняється:

  • торкатися предмета і пересувати його;
  • користуватися засобами радіозв’язку, мобільними телефонами (вони можуть спровокувати вибух);
  • заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;
  • торкатися підозрілого пристрою та здійснювати на нього звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини отруйні та чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання.

Нагадаємо, у неділю, 25 лютого, близько 16:00 у Харківському районі в результаті підриву на міні загинули двоє чоловіків.  Минулого тижня сталося два випадки підриву цивільних на вибухонебезпечних предметах, є загиблі та поранені.

Раніше ми писали, що найближчим часом в Україні планується збільшити чисельність підрозділів, які займаються гуманітарним розмінуванням.