Майже півмільйона євро отримала сільська медицина Харківської області

28.04.2021 13:35 Суспільство
фото: Харківська обласна рада фото: Харківська обласна рада
Ярмарки здоров’я та вакансій, мінігранти на 7 мільйонів гривень і безкоштовне навчання – в Харківській області завершується масштабний проєкт «Ефективна первинна медицина в громаді», що тривав два з половиною роки. Про його результати повідомили в обласній раді.

Проєкт «Ефективна первинна медицина в громаді» стартував на Харківщині восени 2018 року і закінчується квітнем 2021 року. Реалізується в рамках програми ЄС «Підтримка громадянського суспільства, місцевих влад та прав людини в Україні» та фінансується Європейським Союзом.

Втілюється проєкт Харківською обласною радою у партнерстві з ГО «Агенція змін «Перспектива», ГС «Українсько-Німецька медична асоціація» та Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Ключовим напрямом проєкту був обмін досвідом, напрацювання кращих практик, підготовка кадрів. У рамках проєкту проводилися ярмарки вакансій для студентів медичних вузів, а також ярмарки здоров’я у населених пунктах області, під час яких пройшли обстеження у вузькопрофільних фахівців понад 3,5 тисячі осіб.

Читайте також: В області перевірять законність комунальних установ

Із грудня 2018 року на базі Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області працює Ресурсний центр, де проводяться тренінги, зустрічі, консультації для лікарів. Тут безкоштовне навчання пройшли понад 150 представників управлінських команд з 34 центрів первинної медичної допомоги Харківської області.

Упродовж двох років дії проєкту реалізовано 25 мінігрантів на суму 7 мільйонів гривень, співфінансування з обласного бюджету склало 5,9 мільйона гривень, кошти місцевих бюджетів та власний внесок конкурсантів – 1 мільйон гривень. Завдяки цьому у восьми сільських амбулаторіях та 19 центрах первинної ланки медицини з різних куточків Харківської області з’явилося сучасне медичне обладнання. У деяких центрах оновилося обладнання у фізіотерапевтичних кабінетах. Жителі області отримали доступ до якісних медичних послуг у своїх громадах.

Читайте також: Обласна рада розпочинає конкурс для медзакладів Харківщини

Відбулося 10 просвітницьких кампаній, навчальні візити до Естонії та Мукачева, проведено соціологічне дослідження щодо визначення рівня задоволеності населення медичним обслуговуванням. Із лютого 2021 року проведено 10 адвокаційних нарад у районах області за участю представників усіх громад та медичних закладів області з питань організації ефективної роботи медичних закладів, оптимальної взаємодії між громадами щодо управління та співфінансування закладів з метою надання якісної медичної допомоги.

– У квітні спливає термін дії проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді». Карантинні обмеження змушували міняти формат роботи, що суттєво не вплинуло на її якість – частину заходів успішно реалізували в онлайн-форматі. До безумовних здобутків можемо зарахувати те, що впродовж двох років значно поліпшився стан оснащення амбулаторій та медичних закладів, особливо в сільській місцевості. Медичні працівники та представники місцевого самоврядування вивчали досвід та застосовували кращі світові практики організації первинної ланки надання медичної допомоги. У розвиток сільської медицини завдяки проєкту залучено 467 тисяч євро, зокрема співфінансування з обласного бюджету – 60,2 тисячі євро, – повідомив голова Харківської обласної ради Артур Товмасян. – Проєкт закінчується, утім сталість його буде забезпечена новим обласним конкурсом мініпроєктів «Ефективна медицина в громаді». Уже подано 10 заявок на участь у конкурсі. Це також можливість для громад покращити якість та доступність медичних послуг.