Майже шість гривень за кіловат: коли зміняться тарифи на електрику

05.02.2024 17:20 Суспільство
Фото: minfin.com.ua Фото: minfin.com.ua

Цього року зростуть тарифи на електроенергію. Коли доведеться платити більше, на скільки та чому це непопулярне рішення необхідне?

Як відомо, минулий рік був відзначений значним збільшенням тарифів на електроенергію. Наразі за один кіловат нам доводиться платити 2,64 гривні. Проте у 2024 році уряд буде змушений знов підвищити тариф на електрику, адже це одна з умов продовження фінансування та надання військової допомоги від США. Про це в інтерв’ю виданню «Телеграф» розповів член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк. 

Раніше ми писали також, що в Україні тарифи на воду не зміняться 

 – Ми добре пам’ятаємо публічний лист Білого дому до української влади з переліком реформ, які Україні бажано виконати для того, щоб і надалі отримувати і фінансову, і військову допомогу від Сполучених Штатів. Цей лист надійшов у вересні 2023-го, і серед переліку реформ були також зміни у секторі енергетики – лібералізація тарифів на природний газ та електроенергію. І для населення, і для комунальних підприємств. По цій реформі відведений дедлайн 12 місяців, тобто вона має бути завершена до вересня 2024 року, – зазначив Сергій Нагорняк. 

За словами експерта, вартість зросте приблизно вдвічі, якщо порівнювати із сьогоднішнім тарифом, і складе трохи менше 6 гривень за кіловат. 

– Сьогодні в нас дві державні компанії «Енергоатом» і «Укргідроенерго» по року дотують населення десь на 120 мільярдів гривень. Фактично кожного без винятку українця дотують ці дві державні компанії. Ринкова ціна на електроенергію сягає від 5 до 6 гривень за кіловат-годину, і це без урахування тарифу на диспетчеризацію та доставку, – пояснив Сергій Нагорняк. 

Водночас депутат наголосив, що важливим є залишення субсидування для тих категорій населення, які не мають змоги платити. Але держава не може дотувати всіх без винятку. 

Нагорняк зауважив, що лібералізація тарифів дасть двом державним компаніям можливість за рік акумулювати кошти для початку добудови 3-го та 4-го енергоблоків ХАЕС. А «Укргідроенерго» зможе почати будівництво Канівської ГАЕС потужністю 1000 МВт, вартість якої оцінюється в 1,2 млрд доларів США.

А ще ми писали, що у Первомайському пішли на економічно необхідний крок

Що стосується терміну підвищення тарифу на електрику, то, за словами іншого експерта – голови Спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенка, це станеться не раніше закінчення опалювального сезону. 

– Я думаю, що, швидше за все, ми отримаємо нові платіжки цього року на електроенергію з 1 квітня або 1 травня, де нам знову збільшать вартість електроенергії, – сказав Олег Попенко в ефірі «Громадського радіо».

У свою чергу, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в ефірі «Єдиних новин» 30 січня запевнив українців, що тарифи на електроенергію, газ і тепло не зміняться до кінця опалювального сезону.

«Тариф на електроенергію для населення й далі складатиме 2 гривні 64 копійки за кВт-год. Тариф на газ — 7 гривень 96 копійок за кубометр.

Нагадаємо, міністр енергетики України Герман Галущенко під час робочої поїздки до Харкова розповів, що мораторій на припинення надання комунальних послуг скасували через зловживання.

Автор: Ірина Мнішек