На Харківщині 600 людей отримали штраф за неявку до військкомату

10.03.2023 10:36 Суспільство
За останні два місяці у Харківській області знайшли та притягнули до адміністративної відповідальності близько 600 людей.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на військового комісара Харківського обласного територіального центру комплектування Володимира Арапа.

За його словами, чоловіки, які отримали штраф – не прийшли до територіальних центрів комплектування під час мобілізації.

«Після того, як вони з’являються для складання протоколів і винесення постанов, їх одразу направляють для проходження медичного огляду. Якщо їх визнають придатними до військової служби, вони призиваються по мобілізації», – зазначає Арап.

Штраф складає від 1000 до 5000 гривень, залежно від умов, за якими було складено адмінпротокол.

«Зараз ці санкції стали трошки жорсткіші, ніж були на початку війни. Але є ще категорія військовозобов'язаних, які вже отримали повістку, пройшли медичне обстеження, їм уже треба було прибути з речами для відправки, і якщо така категорія не з’являється, то це вже кримінальна відповідальність. Вони можуть бути засудженими на три або п'ять років", – каже Арап.

Військовозобов’язаних направляють до ЗСУ, Національної гвардії та прикордонної служби.

Раніше ми розповідали, хто має право на відстрочку та що буде за ігнорування повістки та який має вигляд правильно заповнена повістка.

А також що робити, якщо повістку вручають з порушеннями?

Автор: Ксенія Карпенко