На Харківщині через війну зруйновано 25 мостів: де вже відбудовують

11.05.2023 14:52 Суспільство
Фото: Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Харківській області Фото: Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Харківській області

На відбудову всіх пошкоджених мостів у Харківській області потрібно 4,5 мільярда гривень.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на інформацію начальника Служби відновлення та розвитку інфраструктури в Харківській області Андрія Алексєєва.

«Коли ми зайшли на деокуповану територію, ми побачили, що на автомобільних дорогах державного значення зруйновані 25 мостів. Першочерговим завданням перед відновленням мостів було влаштувати тимчасові переправи або об’їзди. Як правило, це були широкі рельєфна або водяні перешкоди, біля яких треба було будувати тимчасові переправи», – говорить Андрій Алексєєв.

Він зазначив, що до кінця 2022 року було збудовано 22-23 тимчасові переправи. Ще дві переправи добудували в цьому році. П'ять мостів на дорогах державного значення вже почали відновлювати. До кінця травня планують розпочати відбудову ще восьми. Наразі вже розроблена проєктно-кошторисна документація по всіх мостах.

«Активно працюємо в районі кільцевої дороги Балаклії, в напрямку зруйнованого мосту в Старому Салтові, у Федорівці. Там уже повний з’їзд – працюють люди й техніка. Дуже активно працюємо у напрямку Первомайського та поблизу Барвінкового. На початок осені згідно з планом у нас в роботі мають бути усі штучні споруди, окрім окремих, на яких нам військовим командуванням заборонено працювати», – додав начальник Служби відновлення та розвитку інфраструктури.

Андрій Алексєєв повідомив, що ще одна проблема, яка ускладнює роботу – мінування.

«Узбіччя, відкоси, насипи та посадки біля дороги є потенційно небезпечними, тому що вони є замінованими. Ворог мін не жалкував, снарядів не жалкував. Вони залишили шалену кількість вибухонебезпечних предметів. Навіть ми й досі знаходимо на дорогах вмонтовані міни відкладеної дії», – розповідає Андрій Алексєєв.

Щоб відновити 25 мостів, на 2023 та 2024 рік потрібно понад 4 мільйони гривень.

«Європейський інвестиційний банк профінансує початок цих робіт. Обсяг коштів нині не відомий. Очікуємо на 4,3-4,5 мільярда гривень», – сказав Алексєєв.

Нагадаємо, наразі у Чугуївському районі ремонтують дорогу, що з’єднує деокуповані громади.

Нагадаємо, на дорогах державного значення Харківської області продовжується ліквідація ямковості, очищення водопропускних лотків, штукатурення автопавільйонів, вирівнювання стійок дорожніх знаків та очищення проїзної частини від сміття.

Нагадаємо також, що лише в Олексіївській громаді протяжність зруйнованих доріг складає понад 40 кілометрів.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Ксенія Карпенко