На Харківщині засіяли понад 600 тисяч гектарів полів

01.06.2023 18:52 Суспільство
Фото: ХОВА Фото: ХОВА

Цього сезону аграрії Харківської області вже засіяли 264,3 тисячі га ярими зерновими та зернобобовими культурами. Соняшником засіяно 326,9 тисячі га, а соєю – 23,4 тисячі га.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на інформацію ХОВА.

Весняно-польові роботи проводяться в усіх районах Харківщини, де дозволяє безпекова ситуація. Лідером за кількістю засіяних площ стала Богодухівщина. Фермери району засіяли майже 120 тисяч гектарів. А в Лозівському та Красноградському – по 80 тисяч.

«Попри бойові дії, маємо піклуватися про продовольчу безпеку регіону та країни. Цьогоріч через несприятливі погодні умови строки посівної було посунуто. Утім наші аграрії наростили темпи і вже загалом засіяли 614 тис. га», – зазначив заступник начальника ХОВА Євген Іванов.

Проводити посівну Харківщині допомагають міжнародні партнери. Зокрема, від Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) гуманітарне насіння отримали 870 господарств області. Фермерам передавали насіння ячменю, гороху, кукурудзи та соняшнику. За Програмою USAID з аграрного та сільського розвитку фермери отримали добрива для ярих і озимих культур та насіння соняшнику.

Також у регіоні тривають роботи з розмінування територій, зокрема сільгоспугідь. Обстежено майже 15,8 тис. га, розміновано 5,2 га.

Раніше ми повідомляли, що темпи проведення посівної на Харківщині зросли.

Нагадаємо, понад 570 тисяч гектарів посівних площ Харківської області є небезпечними для проведення будь-яких робіт. Наразі тривають перемовини щодо отримання експериментальної техніки для проведення розмінування. Аби розпочати роботи на полі, першочергово необхідне обстеження площі піротехнічними підрозділами. 

Нагадаємо також, що у Балаклійській громаді, враховуючи пропозиції ДСНС України та з метою захисту населення, заборонили проведення сільськогосподарських робіт на деяких територіях громади.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Ксенія Карпенко