«Не скидатися», а накопичувати: як пропонують змінити пенсійну систему в Україні

08.04.2021 11:40 Суспільство
РБК РБК
У березні 677 тисячам жителів Харківської області перерахували пенсії. У середньому їх виплати збільшилися на 294 гривні. Наступний перерахунок відбудеться цього місяця. Він стосуватиметься працюючих пенсіонерів. Проте, навіть після перерахунків, розмір середньої пенсії в Україні залишається замалим та складає 3500 гривень. Аби змінити ситуацію, урядовці пропонують систему накопичення.

Пенсійне підвищення

Загалом березнева індексація в Україні торкнулася 8 мільйонів пенсіонерів, а у квітні зачепить ще 400 – 600 тисяч працюючих пенсіонерів. Цього разу збільшення пенсії визначається для кожного пенсіонера індивідуально залежно від страхового стажу та від заробітної плати (доходу), з якої обчислюється виплата.

Наступне підвищення мінімальної пенсії відбудеться з 1 липня. Тоді зростуть надбавки за понаднормовий стаж, надбавки
особам з інвалідністю внаслідок війни, надбавки учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, пенсії за особливі заслуги.

А вже у жовтні урядовці збираються встановити щомісячні доплати до пенсії до 400 гривень для пенсіонерів віком 75– 80 років.

За словами Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, чергове підвищення мінімальної пенсії, а також збільшення надбавок до виплат окремим категоріям громадян також відбудеться в грудні.

– Проте ми розуміємо, що для того, аби українці отримували пенсії у 2–3 рази вищі, потрібно змінювати саму систему пенсійного забезпечення. За 30 років в Україні так і не запустили повноцінну накопичувальну пенсію, коли людина протягом трудового
життя відкладає кошти на свій особистий пенсійний рахунок. Така система працює у більшості заможних країн, і таку систему ми вже цього року плануємо запустити в Україні, – повідомив Прем’єр-міністр.

Читайте також: Обласна рада розпочинає конкурс для медзакладів Харківщини

Що пропонується

Нагадаємо, на сьогодні в Україні працює солідарна система пенсійного забезпечення. Відповідно до неї, працюючі люди «скидаються» грошима, а держава їх виплачує пенсіонерам. Сплачуючи соціальні внески, працюючі люди набувають страховий стаж. Він впливає на розмір їх майбутньої пенсії, але її безпосередня виплата залежить від того, скільки внесків сплачуватимуть у майбутньому інші люди та від їх кількості.

Наразі Кабінет Міністрів працює з експертами та народними депутатами, щоб сформувати модель запуску накопичувальної пенсійної системи. Її впровадження займе не один рік.

Як пояснили в Міністерстві соціальної політики, головне, що пропонується змінити, це право власності. Законодавці пропонують, щоб частина внесків одразу надходила у власність людини, на її особистий рахунок у накопичувальному фонді.

Для цього Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку відбере найнадійніші накопичувальні пенсійні фонди та оприлюднить їх перелік. А от для тих, хто не визначиться з вибором, уряд створить фонд «за замовчуванням», який працюватиме за однаковими правилами з усіма іншими.

З цього фонду людина так само зможе перевести свої накопичення у будь-який момент до іншого фонду, коли визначиться з вибором. Проте у деяких країнах у такі «фонди за замовчуванням» потрапляли накопичення 95 % людей через низьку фінансову грамотність та активність.

«У питанні власних пенсійних накопичень дуже важливо бути свідомим, розуміти, що пенсійні накопичення – ваші кошти і лише ви вирішуєте, в якому фонді їх накопичувати. Цей вибір має бути вільним. Ніхто: ні роботодавець, ні держава, ні будь-яка установа – не має нав’язувати вам цей вибір. Право обирати та змінювати фонд за власним бажанням – це той спосіб, яким ви самі можете захистити свої пенсійні накопичення», – додали в Міністерстві соціальної політики.

У запровадженні накопичувальної системи пропонується не обтяжувати людей та бізнес додатковими платежами. Натомість держава перенаправлятиме частину сплачених податків та зборів на особистий рахунок людини у фонді.

– 2 % зі сплачених людиною податків ідуть на її особистий пенсійний рахунок. Також на цей рахунок потрапляють ще 2 % від ЄСВ, який сплачує за людину роботодавець, – пояснив Денис Шмигаль.

Людина буде власником своїх пенсійних накопичень, сама обиратиме, в якому фонді накопичувати, може змінити фонд у будь-який час, якщо щось не подобається. Також свої накопичення людина зможе лишити у спадок або ж скористатись ними в критичних випадках, наприклад, для лікування.

– Українці, які виходять на пенсію, зможуть обирати: забрати всі накопичені кошти одразу, отримувати виплати рівними частинами та навіть залишити частину своїх виплат у спадок, – додав Прем’єр-міністр.

Нова – не скасовує стару

Також у Міністерстві повідомили, що накопичувальна пенсійна система не скасовує солідарну, не зменшуватиме її розмір, а буде додатковою виплатою. Окрім цього, за власним бажанням почати отримувати накопичувальну пенсію можна пізніше, ніж солідарну.

Виплати з накопичувальної системи можуть бути довічними, одноразовими та на визначений строк. Для того щоб отримувати довічну виплату, людина обере собі компанію зі страхування життя з переліку найнадійніших, які визначить Національний банк України.

«Якщо коштів накопичиться багато – більше, ніж потрібно для довічної пенсії в розмірі прожиткового мінімуму, то решту коштів людина може за власним вибором або отримати одноразово, або у вигляді додаткової виплати на визначений строк (не менше 10 років), або також спрямувати до страхової компанії, щоб довічна виплата була більшою за прожитковий мінімум», – повідомили в Міністерстві.

Якщо ж, навпаки, коштів накопичиться мало, їх буде недостатньо для довічної пенсії в розмірі прожиткового мінімуму, то їх можна буде забрати одноразово або докласти необхідну суму для довічної пенсії.

Як саме вчинити, має вирішити сама людина. В окремих ситуаціях пенсійні накопичення можна буде використати до виходу на пенсію в будь-якому віці. Приміром, якщо людині знадобляться кошти на власне лікування чи лікування членів сім’ї, у випадку набуття інвалідності 1-ї або 2-ї групи. Також людина зможе забрати свої пенсійні накопичення, коли виїжджатиме на постійне місце проживання до іншої країни.

Читайте також: Не закрити, а об’єднати: що буде з тубдиспансерами на Харківщині

Пенсія як інвестиція

Водночас пенсійні накопичення не «лежатимуть на рахунку», адже одразу вкладатимуться в економіку країни. За планами урядовців, вкладатимуть ті гроші лише в інструменти, які визначені законодавством як найнадійніші. Серед них – державні
цінні папери, зокрема цільові на реалізацію довгострокових проектів, муніципальні цінні папери, акції та облігації підприємств, депозити в надійних банках, банківські метали, нерухомість, земля тощо.

– Таким чином, пенсійні накопичення будуть внутрішніми інвестиціями, які допомагатимуть економіці зростати, а кожен учасник системи пенсійних накопичень буде інвестором своєї країни, який отримує від своїх інвестицій дохід. Саме так відбувається в 77 країнах світу, – зазначили в Мінсоцполітики.

Під час інвестування закон зобов’язує розкладати пенсійні накопичення «по різних кошиках» – це головний спосіб, яким
у світі забезпечують збереження коштів протягом довгого часу. Активи, у які інвестуються пенсійні накопичення, можуть бути і гривневими, і валютними, щоб захистити пенсійні накопичення від курсових коливань.

Також накопичувальні пенсійні фонди зобов’яжуть щоденно звітувати про те, куди інвестовані кошти людей, скільки коштують ці активи, проходитимуть щорічний незалежний аудит.

– Людина може щодня перевіряти стан свого рахунку та перевести свої накопичення до іншого фонду, якщо щось не сподобається, без жодних штрафних санкцій, – додали в Міністерстві.

Автор: Олена Загребельна