Перерахунок «комуналки»: що змінилося

14.02.2024 10:20 Суспільство
Фото: weukraine.tv Фото: weukraine.tv

Уряд України затвердив новий Порядок здійснення перерахунку вартості комунальних послуг за період їх ненадання, надання не в повному обсязі або невідповідної якості. 

Перерахунок стосується постачання теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення та поводження з побутовими відходами.

Раніше ми писали також, чи призначать субсидію в умовах війни за наявності боргів за "комуналку"

Цей Порядок не застосовується на територіях, що включені до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф:

  • з дати виникнення можливості бойових дій до дати припинення можливості бойових дій та протягом трьох місяців з дати припинення такої можливості;
  • з дати початку бойових дій до дати завершення бойових дій та протягом трьох місяців з дати їх завершення;
  • з дати початку тимчасової окупації до дати завершення тимчасової окупації та протягом трьох місяців з дати її завершення.

  Що перераховуватимуть

Причини для перерахунку платежів за постачання тепла

  1. Невідповідність температури теплоносія температурному графіку теплової мережі в частині температури подавального трубопроводу відповідно до умов договору. 
  2. Невідповідність тиску теплоносія гідравлічному режиму теплової мережі відповідно до умов договору. 
  3. Невідповідність температури повітря у приміщеннях споживача (для приміщень, не оснащених вузлами розподільного обліку теплової енергії/приладами-розподілювачами теплової енергії) нормативній температурі у разі укладення індивідуального договору про надання послуги з постачання теплової енергії з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем.

Нагадаємо, що температура повітря в опалюваних приміщеннях будинків повинна бути не меншою 18° C. 

Причини для перерахунку платежів за постачання гарячої води

  1. Невідповідність складу і якості гарячої води вимогам державних санітарних норм та правил до питної води.
  2. Невідповідність тиску гарячої води параметрам, установленим державними будівельними нормами відповідно до умов договору.
  3. Невідповідність температури гарячої води параметрам, установленим договором.

Нагадаємо, що температура гарячої води має бути не нижчою ніж 50° C та не вищою ніж 75° C.

Причини для перерахунку платежів за централізоване водопостачання 

  1. Невідповідність складу і якості питної води вимогам державних санітарних норм та правил до питної води.
  2. Невідповідність тиску питної води параметрам, установленим державними будівельними нормами відповідно до умов договору.

Причини для перерахунку платежів за вивіз ТБО

  1. Недотримання правил надання послуги з поводження з побутовими відходами:  недотримання вимог щодо обсягів і строків надання таких послуг;  утримання в неналежному санітарно-технічному стані контейнерів та контейнерних майданчиків (у разі їх перебування у власності або оренді суб’єкта господарювання, що здійснює операції із збирання та перевезення побутових відходів відповідно до умов договору). 
  2. Недотримання графіка вивезення побутових відходів або графіка збирання та перевезення побутових відходів відповідно до умов договору.
  3. Недотримання вимог законодавства щодо надання послуги з поводження з побутовими відходами. 

 Як здійснюється перерахунок "коммуналки"

Виконавець зобов’язаний протягом одного місяця, що настає за розрахунковим періодом, самостійно здійснити перерахунок згідно з вимогами цього Порядку, а також сплатити споживачеві неустойку (штраф) у порядку та розмірі, що визначені законодавством або договором.

Раніше ми писали також, як мешканцям Харківщини отримати перерахування за газ, якщо зруйноване житло

Перерахунок здійснюється незалежно від наявності у споживача заборгованості за відповідну послугу. 

Сума перерахунку та неустойки (штрафу) за порушення умов договору зараховується споживачу в погашення заборгованості за фактично спожиті послуги, а у разі відсутності заборгованості – в оплату майбутніх платежів.

Перерахунок не здійснюється:

  •  за період, коли послуги не надавалися споживачеві у зв’язку з проведенням ремонтних і профілактичних робіт, ліквідацією наслідків аварії, оскільки плата за такий період не нараховується;
  •  у разі ненадання послуг, надання їх не в повному обсязі споживачам, яким плата за такі послуги нараховується за показаннями вузлів комерційного обліку теплової енергії/води або показаннями вузлів розподільного обліку води (до встановлення вузла (вузлів) комерційного обліку води у будівлі);
  •  у разі ненадання послуг, надання їх не в повному обсязі або невідповідної якості за період, протягом якого відбувалася ліквідація або усунення виявлених неполадок, пов’язаних з отриманням послуг, що виникли з вини споживача;
  •  у разі невідповідності фактичної температури повітря нормативній температурі у приміщеннях споживача, що оснащені вузлами розподільного обліку теплової енергії/приладами-розподілювачами теплової енергії (у разі укладення споживачем індивідуального договору про надання послуги з постачання теплової енергії з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем);
  •  якщо виконавець послуги доведе, що в точці обліку такої послуги (у разі укладення індивідуального договору про надання послуги з постачання теплової енергії з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем – на межі внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку та інженерно-технічних систем приміщення споживача) її якість відповідала вимогам, установленим Законом України «Про житлово-комунальні послуги», іншими актами законодавства і договором.