Розблокування кредитування – життєво необхідне аграріям Харківщини, - експерт Іванов

05.07.2022 18:00 Суспільство
В умовах війни багато аграріїв Харківщини зіткнулися з проблемою відсутності кредитування, що зупинило роботу цих підприємств.

Таку думку висловив ЗМІ аграрний експерт, директор ФГ "Альфа" Євген Іванов.

За його словами, через необхідність працювати в умовах воєнних дій аграрії Харківщини почали шукати підтримки у банків, але зіткнулися із серйозною проблемою.

"Банки не видають кредити не лише підприємствам у зоні бойових дій, а й тим, які працюють на територіях, що межують із зоною окупації. Кредити не видають усім підприємствам, які, як вважає банк, можуть постраждати через військові дії", - розповів експерт.

Відповідно, за його словами, багато підприємств, які могли б зараз працювати, просто не змогли взяти кредит в жодному банку, простоюють і не мають можливості або збирати урожай, або доглядати засіяні площі і елементарно закупити паливо.

"Розблокування кредитування – життєво необхідне аграріям Харківщини. Інакше вся сільськогосподарська галузь області ризикує серйозно просісти. А це не лише продовольство, яке може піти на експорт та принести країні валютну виручку, а й робочі місця у селі", - додав Євген Іванов.

За його словами, проблему може вирішити лише діалог представників банківського сектору, уряду з аграріями. "Держава має виступити партнером сільгоспвиробників. Не можна допустити загибелі сільськогосподарського виробництва на Харківщині", - підсумував він.

Нагадаємо, до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Харківська область була однією з провідних в Україні з розвитку АПК. Наразі на території області йдуть бойові дії, близько 30% площі області окуповано, багато полів заміновано, обстріляно чи згоріло. Незважаючи на це, аграрії Харківщини збирають ранні зернові там, де це можливо. За прогнозами, буде зібрано 60-70% від торішнього врожаю.

Нагадаємо, раніше Євген Іванов вже заявляв, що військові дії вкрай негативно позначаються на сільському господарстві Харківської області , і прогнозував, що внаслідок повномасштабного вторгнення Харківщина не зможе зібрати третину врожаю, втративши до 50% посівних площ.