Сергій Чернов: "В Конституції України потрібно закріпити трирівневу систему самоврядування"

05.10.2021 14:40 Суспільство
Президент Української асоціації районних та обласних рад Сергій Чернов підписав Резолюцію з актуальних питань децентралізації. Документ пропонує зміни до Конституції та Держбюджеті на 2022 рік.

Резолюцію ухвалили під час ХХІ Всеукраїнської наради-семінару, що відбулася 20-23 вересня в Затоці Одеської області. Головні положення документу стосуються змін до Конституції України в частині децентралізації, повноважень районних та обласних рад, пропозицій до Держбюджету 2022 року, врегулювання питання фінансових гарантій діяльності районних рад та інше.

На думку Сергія Чернова, Закон про засади адміністративно-територіального устрою має бути чітким, логічним і зрозумілим для населення, оскільки реформа адміністративно-територіального устрою стосується кожної особи в державі. Чернов вважає, що реформа децентралізації влади, яка визнана однією з найбільш ефективних реформ, у деяких сферах не завершена, а подекуди не має правового підґрунтя.

- Зокрема, у сфері територіально організації влади. - Згідно з Концепцією реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, передбачалося встановлення трирівневої системи. Вона включала б базовий рівень (адміністративно-територіальні одиниці – громади); районний (адміністративно-територіальні одиниці – райони) та регіональний (адміністративно-територіальні одиниці – Автономна Республіка Крим, області, мм. Київ і Севастополь) рівні. Проте, на жаль, на сьогоднішній день можна спостерігати прикру ситуацію підміни не лише понять, але й змісту адміністративно-територіальної реформи, коли таку реформу намагаються підмінити добровільним об’єднанням територіальних громад, а останніх, ототожнивши з адміністративно-територіальними одиницями базового рівня, анонсувати як укрупнення таких одиниць. Вважаємо, що це абсолютно різні напрями реформи, один з яких – добровільне об’єднання територіальних громад – вдалося реалізувати виключно шляхом законодавчого регулювання (хоча на сьогодні ставиться питання конституційності такого об’єднання), а інший – реформування адміністративно-територіального устрою – вимагає внесення змін до Основного Закону, - наголосив Президент Асоціації районних і обласних рад.

Читайте також: Сергій Чернов: зміни до Конституції – важливий крок для продовження децентралізації

Так, учасники заходу підтримали необхідність закріпити в Основному Законі трирівневу систему місцевого самоврядування, можливість утворення виконавчих органів, ресурсне забезпечення та перелік повноважень. Нагляд за діяльністю має здійснювати префект.

Що стосується повноважень районних та обласних рад, то таких виписали 46: це повноваження загальної компетенції, управління та утримання , а також сприяння (для дискусії).

Наступним кроком в процесі реформування адміністративно-територіального поділу має стати законодавча деталізація конституційних норм, вважають члени УАРОР.

Крім того, учасники підтримали пропозиції УАРОР до Законопроєкту "Про державний бюджет України на 2022 рік". Зокрема, пропонується передбачити субвенцію районним радам на 2022 рік; збільшити обсяг додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров'я; передбачити субвенцію на реформування закладів профтехоcвіти, що передаються на обласний рівень.

Головне, вважає Сергій Чернов, терміново визначитись з повноваженнями для кожного органу місцевого самоврядування і, відповідно, з податковою базою, джерелами фінансування для їх виконання і надання якісних адміністративних послуг населенню.

Резолюція разом із відповідними зверненнями направлена керівництву держави, керівникам депутатських фракцій та груп, урядовцям та іншим зацікавленим сторонам.