Чемпіонат Харківщини з футболу: найважливіша перемога лозівчан в сезоні

05.10.2021 08:55 Спорт
Фото: ФК «Універ-Динамо» Фото: ФК «Універ-Динамо»
Пройшли матчі передостаннього, 20-­го, туру чемпіонату Харківської області з футболу. В одному з них надважливу виїзну перемогу над первомайським «Квадро» здобула «Лозова-­Панютине», яка завдяки цій звитязі залишилася в боротьбі за бажані бронзові медалі Вищої ліги.

Хочуть виграти останню гру

Минулої суботи, 2 жовтня, солоницівський «Енергетик» за тур до кінця чемпіонату став володарем срібних медалей Вищої ліги. Підопічні Євгена Назарова в рідних стінах приймали «Богодухів», який до цього туру мав теоретичні шанси на бронзу. Долю матчу вирішив єдиний гол гравця господарів Владислава Мальованого, який він забив під кінець першого тайму.

Фото: Іван Родітєлєв

Завдяки цій мінімальній перемозі «енергетики» стають достроково срібними призерами першості, а «Богодухів» вибуває з боротьби за бронзу.

– Програли по ділу, футболу як такого було мало з обох сторін, оскільки якість поля не дозволяв грати, через що на перший план вийшла боротьба, і в боротьбі в деяких епізодах ми поступилися. Перший тайм Солоницівка була кращою за нас і закономірно виграла стартову половину гри. Після перерви були непогані пару моментів, але не змогли з цього нічого вижати, – розповідає «Слобідському краю» головний тренер «Богодухова» Сергій Рижих.

Він поділився планами команди на заключний матч сезону.

– Ми вже нікуди не дінемося з п’ятої позиції. Втім хочеться закінчити чемпіонат на мажорній ноті, вигравши останній матч у рідних стінах, чим порадуємо уболівальників, –  зазначає Сергій Рижих. – Ми в минулому році стали п’ятими і зараз п’яті. Хочеться чогось більшого, не хочеться топтатися на місці, але, значить, на сьогодні ми заслуговуємо те, що заслуговуємо. Ми провалили перше коло, кінцівку чемпіонату теж не запишу в актив. Здорово провели середину чемпіонату. Думаю, за п’ятибальною шкалою ми заслужили трійку.

Сергій Рижих сказав, що стосовно майбутніх планів команди конкретики поки що немає.

– Зіграємо останню гру, зустрінемося з головою Богодухівської громади Володимиром Бєлим, який і висловить свою думку з приводу майбутнього команди. Команда фінансується з місцевого бюджету. І велике спасибі Володимиру Бєлому за те, що підтримував нас. Ніяких перебоїв з фінансуванням протягом сезону не виникало. Все було так, як він і обіцяв. Людина любить футбол, і як би там не було, чи я буду працювати, чи ні, думаю, він зробить усе, щоб команда продовжила своє існування, – говорить Сергій Рижих.

Читайте також: «Металіст» у Харкові здобув вольову перемогу над командою Української Прем’єр-ліги. Фото

Зрівнялися за очками

Наразі у Вищій лізі відкритим залишається лише одне питання: хто ж посяде третє місце – «Лозова-Панютине» чи первомайський «Квадро»? Володар бронзових медалей міг уже визначитися цієї суботи, коли в очному матчі у Первомайському зустрілися вищезгадані команди. Перемога господарів, які випереджали лозівчан на три пункти, гарантувала б їм дострокову третю позицію, втім здобути очки у цьому матчі в них не вийшло.

Доволі швидко, вже на 5-й хвилині, гості відкрили рахунок, відзначився Едуард Сухомлин. У середині першого тайму справи «Квадро» значно погіршилися. За другу жовту картку з поля був видалений їх тренер Еммануель Айобамі, який грав у захисті. Без огляду на те, що господарі грали у меншості, на початку другого тайму їм удалося відновити паритет у матчі, відзначився Кенеді Угбоаджа. Однак лозівчани доволі швидко зуміли повернути собі лідерство в матчі. На 60-й хвилині дубль оформив Сухомлин, який, як виявилося пізніше, і встановив кінцевий рахунок зустрічі – 1:2.

Завдяки цій перемозі лозівчани наздогнали «Квадро», обидві команди мають по 36 очок. Однак на третій сходинці розташовується команда з Первомайського, оскільки в неї краща різниці забитих і пропущених м’ячів. У «Квадро» різниця «+36», у «Лозової-Панютине» – «+30». В останньому турі в лозівчан буде хороший шанс покращити різницю і завоювати бронзу, оскільки в заключному матчі підопічні Сергія Лученцова на власному полі прийматимуть відвертого аутсайдера змагань харківський «ОККО 2020». У двох попередніх матчах лозівчани обіграли харків’ян 14:0 і 7:0. До речі, звитяга лозівчан 14:0 є наразі найбільшою перемогою в цьому чемпіонаті.

А «Квадро» тепер треба сподіватися, що «ОККО 2020» не з дуже великою різницею програє лозівчанам, плюс самих первомайців чекає не­простий виїзд до «Богодухова», який буде вкрай мотивованим на останню зустріч чемпіонату.

Відмінна підтримка

Головний тренер «Лозової-Панютине» Сергій Лученцов зазначив, що останні хвилини матчу видалися нервовими.

– Добре розпочали, швидкий гол забив Сухомлин, реалізувавши вихід один на один. Далі гра була більш-менш рівною. Їх темношкірі легіонери грубо грали. І в середині тайму видалили їх тренера. Під кінець тайму могли забивати другий м’яч – наш гравець пробивав в упор, але не влучив по воротах. Це був стовідсотковий момент, – розповідає Сергій Лученцов. – На початку другого тайму вони зрівняли рахунок, утім доволі швидко ми знову вийшли вперед – Дмитро Меркулов обіграв суперника, увійшов в штрафну площу і прострелив на дальню стійку, яку замкнув Сухомлин. У кінці матчу вони пішли на штурм, і пару «пожеж» у нашому штрафному було. Так, кінцівочка видалася «валідольною», але ми вистояли і зберегли потрібну для нас перемогу.

Наставник лозівчан задоволений грою, яку продемонстрували його підопічні в Первомайському.

– Добре відіграли, голов­не, самовіддача була на висоті, хлопці самі все добре усвідомлювали і відповідним чином налаштувалися на цей поєдинок. Наразі це була наша найважливіша перемога в сезоні, оскільки якщо б не виграли, то боротьба б за бронзу закінчилася, – зазначає Сергій Лученцов. – У Первомайському в нас була відмінна підтримка. За нас приїхало вболівати 40–50 людей. Поїхала молодь, яка і скандувала і підганяла нас уперед, як фанати на професійному футбольному матчі. Така гостьова підтримка була вперше в цьому сезоні.

Сергій Лученцов поділився очікуваннями від наступного матчу проти «ОККО 2020».

– У нас різниця забитих і пропущених на шість гірше, ніж у «Квадро». Як мінімум у шість голів треба вигравати, втім треба забивати якомога більше, подивимося, як гра піде, – говорить Сергій Лученцов.

Асистент головного тренера «Квадро» Артем Черняєв розповів, через що первомайцям не вдалося вибороти очки в матчі проти лозівчан.

– Втрата концентрації та уваги і відсутність самовіддачі – передусім саме через це ми програли «Лозовій-Панютине», – зазначає Артем Черняєв. –  Ми друге і третє кола постійно йшли в лідируючій трійці, а наразі маємо просто мізерні шанси, аби залишитися третіми. Ми самі себе загнали в таку критичну ситуацію і самі винні в цьому, насамперед, мабуть, і я, що не міг достукатися до хлопців. І зараз повинно трапитися якесь диво, щоб лозівчани не «відвантажили» повний кошик голів «ОККО 2020».

Чемпіон змагань харківський «Універ-Динамо» впевнено заробив чергові три очки. «Динамівці» вдома зустрічалися із СК «Зміїв», якого розгромили 6:0.

Матч між харківськими «ОККО 2020» і «Динаміком-ХНУРЕ» перенесли на 5 жовтня.

Читайте також: Чемпіонат Харківської області з футболу: дострокова перемога «динамівців»

Один з кращих таймів сезону

2 жовтня у Першій лізі визначилися володарі срібних і бронзових нагород. Дострокове друге місце в першості посіли футболісти куп’янського «Металурга». Вони вдома приймали балаклійський «Цементник» і в результативному поєдинку здобули бажану перемогу 3:2.

Володарями бронзових медалей стали футболісти ізюмського «Крем’янця». Домоглися вони цього завдяки домашній вольовій перемозі над «Золочевим». У цьому матчі глядачі чекали на гол цілу годину ігрового часу. На 60-й хвилині один з лідерів гостей Єгор Чегурко вивів «Золочів» уперед. Господарі за сім хвилин зрівняли рахунок у матчі, відзначився Олексій Солоп. А за 15 хвилин до кінця поєдинку Солоп оформив дубль. На 81-й хвилині гості залишилися в меншості – за другу жовту картку видалили Вадима Набоку. І вже в доданий арбітром час господарі зняли усі питання щодо переможця цього матчу, забивши третій м’яч, відзначився Станіслав Кузнецов.

Фото зі сторінки Ігоря Шполянського у Facebook

– У першому таймі була рівна гра, в принципі без особливо небезпечних моментів. А от другий тайм ми провели відмінно, один з найкращих наших таймів у цьому сезоні. По перерві пропустили, а потім забігали і провели три голи. І у підсумку ця перемога нам дозволила достроково вибороти бронзові медалі, – каже керівник ФК «Крем’янець» Ігор Шполянський. – Завдання мінімуму виконали, в трійку потрапили. За сезон команді за п’ятибальною шкалою я б поставив тверду четвірку. Наразі хлопці набрали хорошу форму, думаю, якщо було б ще одне коло, то думаю могли місце і вище зайняти.

Весела гра

У Сахновщині глядачі стали свідками гольової феєрії, яку влаштували місцевий «Колос» та валківський «Маяк». У підсумку господарі здобули вольову перемогу 4:3, вирвавши три очки вже в доданий арбітром час. Го­ловним героєм матчу став форвард «Колоса» Ярослав Гусак, який оформив хет-трик. Він продовжує лідирувати в бомбардирських перегонах з 29 голами, у його найближчого переслідувача Олександра Холодкова з «Металурга» на три м’ячі менше – 26.

– Весела і важка гра для нас. З різних причин цей матч пропускало п’ять гравців основного складу. У суперника хороший молодий колектив, гра «Маяка» сподобалася, створили нам чимало проблем. Узагалі матч вийшов з великою кількістю гольових моментів. У другому таймі закидали на Ярослава Гусака, який втікав від захисників і вирішував питання, – розповідає головний тренер «Колоса» Роман Какадій.

Читайте також: Від аутсайдера до чемпіона: як сахновщинський «Колос» дійшов до своєї історичної перемоги

Після матчу була церемонія нагородження «Колоса» золотими медалями першості.

– Закінчили домашні виступи в цьому сезоні на мажорній ноті. Вболівальники раді, атсмосфера на стадіоні була та, що треба, – зазначає Роман Какадій.

Начальник команди «Маяка» Євген Шаповал сказав, що задоволений грою команди.

– Перший тайм виграли 2:1, та й ще могли забивати більше. Вони зрівняли, потім ми залишилися в меншості. Вони скористалися чисельною перевагою і зробили 3:2. Вдесятьох ми їх давили і в кінці зробили 3:3. А вже в доданий час арбітр ставить «намальований» пенальті – і ми програємо 3:4. Ми особливо не засмутилися, оскільки гра з турнірної точки зору не мала ніякого значення. Претензій до хлопців узагалі немає, вони молодці, – говорить Євген Шаповал.

У ще одному матчу цього туру в Першій лізі «Кирилівка» і «Гудвін» влаштували гольову «перестрілку», в якій мінімальну перемогу святкували господарі 4:3.

Автор: Савелій Мякушко

Теги: