В Україні виявили випадки кору: яка ситуація на Харківщині

16.03.2023 12:22 Суспільство

МОЗ підтвердило два випадки кору в Україні. У Харківській області хворих поки що немає. 

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на директора Департаменту охорони здоров'я Харківської ОВА Максима Хаустова.

«Це вкрай небезпечне захворювання, дієвих ліків проти хвороби немає. Тобто, якщо людина захворіла, то це фактично летальний випадок, на жаль. Це захворювання має хвилеподібний перебіг і приблизно раз на 4-5 років маємо спалах захворюваності», — зауважив Максим Хаустов.

Тільки вакцинація допоможе запобігти захворюванню, наголошує Хаустов. Аби зробити щеплення, батьки повинні звернутися до сімейного лікаря, і він підкаже, де можна зробити вакцинацію від кору.

«Зараз, якщо порівнювати з іншими областями України, то ми виконали план вакцинації дітей до року на 43 %, а дітей до шести років на 43 %. Тут може бути похибка, бо дехто з дітей виїхав в інші регіони. Зараз намагаємося проводити роз'яснювальну роботу і серед сімейних лікарів, де діти є, щоб вони прийшли й зробили цю вакцинацію», — зазначив директор Департаменту охорони здоров'я ХОВА.

За даними Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, останній спалах захворюваності був у 2019 році, тоді зареєстрували 4522 випадки захворювання. У 2020 та 2021 роках зареєстровано 3 хворих серед дітей. У 2022 році випадки кору не реєструвались.

«Кір — небезпечне і дуже заразне вірусне захворювання, ліків проти якого не існує. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику. Сприйнятливість до кору тих, хто не перехворів і не щеплений, майже тотальна. Єдиний спосіб запобігти хворобі — вакцинація», — розповіла керівниця Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Любов Махота.

Кір передається від хворої людини через повітря, під час чхання, кашлю або розмови. Цей вірус може жити в повітрі та на різних поверхнях ще дві години після того, як хворий вийшов з приміщення, зазначає Любов Махота. Хвороба може проходити дуже тяжко й з ускладненнями, які можуть призвести до інвалідності та смерті.

Кір характеризується вираженою аутоінтоксикацією, гарячкою, запальними явищами з боку дихальних шляхів, кон'юнктивітом, появою своєрідних плям на слизовій оболонці ротової порожнини (плями Філатова-Копліка) і папульозно-плямистим висипом на шкірі.

Нагадаємо, на Харківщині зростає захворюваність на COVID.

Раніше ми писали, що рівень захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції в Харківській області нижчий від епідпорога.

Також нагадаємо, у січні Харківщина отримала дитячу вакцину проти коронавірусу. А в деокупованих громадах Харківщини відновили вакцинацію проти коронавірусної хвороби та завезли вакцини CoronaVac та Comirnaty.

Автор: Ксенія Карпенко