У трьох громадах Харківщини працюють безпечні простори для дітей

09.03.2023 10:16 Суспільство
Фото: Харківська обласна рада Фото: Харківська обласна рада
На початку весни в трьох громадах Харківської області презентували реалізовані проєкти створення безпечних просторів для дітей за підтримки Харківської обласної ради. Це обладнане всім необхідним приміщення, де малеча має можливість розвиватися, навчатися, гратися та адаптуватися в соціумі

Про це передає медіа «Слобідський край», посилаючись на Харківську обласну раду

У жовтні минулого року очільниця Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко підписала Меморандум про співпрацю з Благодійною організацією «Благодійний фонд «Посмішка ЮА». Фонд у партнерстві з чеською неурядовою організацією «Людина в біді» в рамках гуманітарного реагування в Україні реалізує проєкт, спрямований на створення безпечних, розвиткових дитячих просторів у територіальних громадах Харківської, Запорізької, Дніпропетровської та Полтавської областей. У нашому регіоні програма реалізується в трьох ТГ – Зміївській, Пісочинській та Малинівській.

У рамках реалізації проєкту громади отримали сучасне зручне приміщення, де діти мають можливість розвиватися, навчатися, гратися та адаптуватися в соціумі.

Приміщення повністю обладнане меблями та технікою для проведення розвиткових та просвітницьких заходів, з подальшою передачею обладнання та меблів управлінням культури або освіти територіальних громад.

Також у кожному центрі впродовж п’ятьох місяців проєкт забезпечив оплату праці чотирьом фахівцям – психологам, логопедам, фасилітаторам (учителі-куратори. – Ред.). Планується, що надалі програма пошириться і на інші громади Харківської області.

Як зауважив заступник начальника Малинівської селищної військової адміністрації Євген Чудний, в їх громаді цей центр має велику популярність.

– Діти отримують не тільки психологічну допомогу, вони проводять дозвілля не в онлайні, маючи можливість поспілкуватися зі своїми однолітками. Плюс у нас так сталося, що безробітними залишилися два працівники центру позашкільної освіти. І ці фахівці працевлаштувалися в центрі проєкту, оскільки зарплату платить чеський фонд. Ці педагоги добре знайомі з малечею і знають, які заняття треба провести, аби дитина розвивалася. Це може бути підготовка до першого класу, покращення знань з якогось предмета, що в дитини не дуже виходить тощо. І, звісно, для дітлахів постійно проводять розвиваючі ігри. Загалом, це дещо схоже на центр позашкільної освіти, плюс ще надається психологічна підтримка, – розповів медіа «Слобідський край» Євген Чудний.

Він каже, що в центрі складений певний графік відвідування за різними віковими категоріями. Щоденно на ці заняття приходять близько 50 діточок. Наразі програма розрахована до жовтня. Євген Чудний зазначив, що  проєкт працює і показує позитивний результат, тому в подальшому його планують розширити – збільшити кількість приміщень і кількість фахівців.

Нагадаємо, в минулому місяці ми розповідали, що Іспанія може долучитися до відновлення Харківської області. Також ми розповідали про те, які рішення прийняла Харківська обласна рада на останній сесії. А бригади тероборони Харківщини отримали нагороди від обласної ради.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Савелій Мякушко