Виплати для ВПО: кому можуть відмінити

19.07.2023 10:20 Суспільство
Фото: sd.ua Фото: sd.ua

11 липня Уряд прийняв Постанову «Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб». Вона змінює правила призначення виплат для ВПО.

Кому не продовжать виплати 

Зауважимо, що для всіх внутрішньо переміщених осіб, які отримують допомогу зараз, з 1 серпня 2023 року буде автоматично продовжено виплату допомоги ще на 6 місяців – до кінця січня 2024 року. 

Сума допомоги на проживання, як і раніше, складає для осіб з інвалідністю і дітей – 3 тисячі гривень та для інших – 2 тисячі гривень. 

Але виплати не продовжать особам у таких випадках:

  • якщо людина перебуває за кордоном більше 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин. Обґрунтованими вважаються причини, коли людина була у службовому відрядженні чи на стажуванні, перебувала на лікуванні або реабілітації, доглядала за хворою дитиною, оздоровлювала дитину та інше. До того ж це повинно бути підтверджено документально;
  •  повернулися до покинутого місця проживання; 
  •  як і раніше, тим, хто відбуває покарання у місцях позбавлення волі або був засуджений за колабораціонізм.

Також з 1 вересня 2023 року допомога продовжується тільки для тих громадян, чий майновий стан потребує такої підтримки. Якщо в родині від моменту ухвалення Постанови мали місце суттєві витрати, то виплати будуть припинені з 1 вересня 2023 року. 

Критерії суттєвих витрат

  1.  Придбали новий транспортний засіб (з року випуску якого минуло менше 5 років), крім авто, які були придбані волонтерами та передані на потреби оборони країни.
  2.  Придбали на суму більше 100 тисяч гривень земельну ділянку, квартиру, будинок (крім житла, отриманого за рахунок державного чи місцевого бюджету).
  3.  Мають на депозитному банківському рахунку кошти в загальній сумі більше 100 тисяч гривень.
  4.  Придбали іноземну валюту (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківські метали на загальну суму більше 100 тисяч гривень.
  5.  Мають у власності житло, що розташоване на інших територіях, ніж тих, де ведуться активні (можливі) бойові дії або які є окупованими, якщо таке житло має площу понад 13,65 м² на одного члена сім’ї. 

Водночас нові критерії не впливають на допомогу, отриману до 1 серпня 2023 року. 

Цією ж Постановою надано можливість отримувати допомогу внутрішньо переміщеним особам, в яких народилися діти після переміщення. Це врегулює проблему, яка виникала з отриманням допомоги на дітей, які народились у ВПО після переміщення і, відповідно, їхнє зареєстроване місце проживання збігалося з місцем задекларованого місця проживання їхніх батьків (місця, куди переїхали ВПО).

Також відтепер людина зможе дистанційно відмовитись від статусу внутрішньо переміщеної особи, без особистого звернення до органу соціального захисту населення.
Виплати допомоги ВПО будуть здійснюватися 15 та 28 числа кожного місяця.

Правила першого звернення по допомогу

Для внутрішньо переміщених осіб, які вперше звернуться по отримання допомоги після 1 серпня 2023 року, допомога призначається на шість місяців на сім’ю та буде виплачуватися щомісячно одному з членів сім’ї (далі ‒ уповноважена особа) з розрахунку на кожного члена сім’ї:

⦁    для осіб з інвалідністю та дітей ‒ 3 тис. грн;
⦁    для інших осіб ‒ 2 тис. грн.
Для таких родин допомога може бути призначена сім’ї ще на один шестимісячний період, якщо в родині є:
⦁    діти з інвалідністю;
⦁    особи, які доглядають за особою з інвалідністю;
⦁    особи пенсійного віку;
⦁    які мають трьох і більше дітей віком до 18 років;
⦁    неповнолітні та малолітні діти, які прибули без супроводу законного представника;
⦁    якщо сукупний дохід на одного члена сім’ї не перевищує 4 прожиткових мінімумів.

Але допомога не призначатиметься, якщо протягом трьох місяців перед зверненням член родини здійснив суттєві витрати чи оплатив послуги на суму від 100 тисяч гривень одним платежем. 

Раніше ми писали також, кому підвищили пенсії з 1 квітня.

Також ми писали також про те, як оформити субсидію на неопалювальний період.

А ще ми писали про те, як  евакуйованим жителям Харківщини отримати пенсію, субсидію або соціальну допомогу.

Додатково з питань соціальних виплат, пенсій можна звернутися на урядову гарячу лінію за номером 1545. Вона працює цілодобово, а дзвінки безкоштовні.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Інна Можейко