Артур Товмасян: «Доходи районних бюджетів не відповідають обсягу їх повноважень»

12.05.2021 14:00 Влада
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
Про проблеми реформи децентралізації повідомив голова Харківської облради Артур Товмасян  під засідання Консультативної ради з питань місцевого самоврядування.

11 травня у Верховній Раді України пройшло засідання Консультативної ради з питань місцевого самоврядування. На ньому учасники заходу обговорювали питання удосконалення законодавчого регулювання умов для фінансової самостійності бюджетів місцевого самоврядування та спроможності територіальних громад. Саме це питання було на порядку денному.

З інформацією та пропозиціями виступали голови профільних комітетів Парламенту та представники Кабінету Міністрів, а також керівники національних асоціацій органів місцевого самоврядування.

На цьому засіданні Харківську область представляли голова Харківської обласної ради Артур Товмасян, депутат Харківської облради, президент Української асоціації районних та обласних рад Сергій Чернов, голова Лозівської міської територіальної громади Сергій Зеленський та Мереф’янський міський голова Веніамін Сітов. Про це повідомляє прес-служба Харківської обласної ради.

Артур Товмасян вважає, що низка чинників роблять питання, внесене до порядку денного, гостроактуальним в контексті регіонального розвитку та нового етапу децентралізації.

– Проблемою залишається невідповідність доходів районних бюджетів обсягу повноважень, власних та делегованих, визначених законодавством. Відповідні видатки часто в рази перевищують доходи районних бюджетів. Крім того, вплив пандемії COVID-19 виявив слабкі місця у бюджетних відносинах, зокрема високий рівень залежності від центральної влади у бюджетній сфері. Оціночні втрати власних доходів загального фонду місцевих бюджетів у 2020 році внаслідок пандемії склали 28 мільярдів 300 мільйонів гривень. Тож вважаю, що проведення засідання Консультативної ради з питань місцевого самоврядування з цим порядком денним є своєчасним, – говорить Артур Товмасян.

Читайте також: 16 громад Харківщини позмагаються за півмільйона гривень

На засіданні Консультативна рада з питань місцевого самоврядування схвалила рекомендації щодо удосконалення законодавчого регулювання умов для фінансової самостійності бюджетів місцевого самоврядування та спроможності територіальних громад.

– Продовження реформи місцевого самоврядування та децентралізація потребують законодавчого наповнення відповідно до змін, що відбулися після місцевих виборів 2020 року на новій адміністративно-територіальній основі. Передусім це зміни до Конституції, про що також було сказано під час засідання. Необхідно вносити комплексні зміни до законодавства, що регулює діяльність самоврядних органів влади та бюджетні відносини, – сказав Артур Товмасян.

Голова Харківської обласної ради також повідомив, що Асоціація органів місцевого самоврядування Харківщини підготувала пропозиції щодо змін та доповнень до Бюджетного кодексу України, які дозволять забезпечити ефективне функціонування районних рад та належне наповнення бюджетів громад.