Підтримка ВПО та захист дітей: які рішення прийняла Харківська обласна рада

17.05.2023 09:22 Влада

Депутати Харківської обласної ради прийняли рішення про внесення вимушених переселенців до Програми соціального захисту, оптимізацію медичних закладів та звернення до Кабміну стосовно створення центрального органу виконавчої влади з питань прав дітей.

12 травня відбулося пленарне засідання чергової XVI сесії Харківської обласної ради, у роботі взяли участь 94 депутати.

Голова облради Тетяна Єгорова-Луценко нагадала, що рік тому 9 травня, відбулося перше пленарне засідання обласної ради за умов воєнного стану.

– У цей день ми схвалили звернення про засудження агресії рф та підтримку територіальної цілісності та незалежності України. Це був історичний момент, коли місцеве самоврядування на Харківщині і в цілому в Україні показало свою спроможність працювати навіть за таких критичних умов, як повномасштабна військова агресія, – зазначила голова Харківської обласної ради.

У порядку денному пленарного засідання було 49 питань та «Різне». Проєкти рішень, які розглянули депутати, стосуються внесення змін та затвердження звітів про виконання обласних програм, питань допомоги військовим підрозділам, оптимізації роботи комунальних підприємств, змін у складі постійних комісій обласної ради та кадрових рішень.

Зміни до програми соцзахисту

Депутати обласної ради підтримали зміни до комплексної Програми соціального захисту населення Харківської області на 2021–2025 роки.

Зокрема, до програми внесли новий підрозділ «Підтримка внутрішньо переміщених осіб». Він передбачає заходи зі сприяння зайнятості та інтеграції ВПО, створення умов для отримання доступної психологічної допомоги і реабілітації, запровадження системи періодичної оцінки та задоволення потреб ВПО тощо.

– Заходи підтримки внутрішньо переміщених осіб дозволять адаптувати ВПО на новому місці проживання, забезпечити їх зайнятість та надання їм психологічної допомоги. Реалізація цих заходів здійснюватиметься в межах наявних бюджетних програм, у тому числі із залученням донорської допомоги. Без додаткового навантаження на обласний бюджет, – прокоментувала ухвалене рішення Тетяна Єгорова-Луценко.

Розробники змін повідомили, що через повномасштабне російське вторгнення в Україні майже в чотири рази зросла кількість внутрішньо переміщених осіб. Станом на 15 травня в управліннях соціального захисту населення області на обліку перебувають 477 тисяч переселенців, у тому числі 406 тисяч осіб, які звернулися за отриманням довідки ВПО після 24 лютого 2022 року.

Серед вимушених переселенців 243 багатодітні родини, 126 тисяч пенсіонерів, 85 тисяч дітей. 20 тисяч осіб мають інвалідність, 19,2 тисячі потребують працевлаштування.

Передали громадам техніку

На сесії облради ухвалили рішення «Про спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області», метою якого є забезпечення низки територіальних громад необхідним обладнанням і приміщеннями.

Ізюмській громаді передали нежитлову будівлю, що розташована в місті Ізюм.

Заклади освіти 35 громад області отримають 1332 ноутбуки для забезпечення навчальних процесів в онлайн-режимі.

У Куп’янській, Наталинській та Первомайській громадах організують кабінети математики із сучасним обладнанням для поліпшення якості навчання навіть під час воєнного стану.

Близнюківська громада отримає кисневу станцію для задоволення потреб місцевої центральної районної лікарні.

Об’єднають медустанови

На сесії Харківської обласної ради було прийнято рішення про приєднання Обласного центра планування сім’ї та репродукції людини до Міжобласного спеціалізованого медико-генетичного центра – центра рідкісних захворювань.

Проєкт рішення підготовлено за ініціативою Департаменту охорони здоров’я ХОВА відповідно до завдань комплексної обласної програми «Здоров’я Слобожанщини» на 2023–2025 роки. Документ передбачає заходи з оптимізації мережі комунальних закладів охорони здоров’я, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області.

Метою такого об’єднання є підвищення рівня медичного обслуговування населення, розширення можливостей щодо його доступності та якості, ефективного використання кадрового потенціалу, підвищення економічної доцільності використання активів.

Захист прав дітей

Також Харківська обласна рада ухвалила звернення до Кабінету Міністрів України стосовно створення центрального органу виконавчої влади з питань прав дітей.

Розробники проєкту рішення зазначають, що з початку повномасштабного вторгнення постало завдання на центральному рівні координувати питання соціального забезпечення дітей, надання їм базових послуг під час воєнного стану, у тому числі на деокупованих територіях.

Тетяна Єгорова-Луценко зазначила, що має бути створений спеціалізований державний орган, який цілеспрямовано зосередить зусилля на головному завданні – захисті прав дітей у цей надважкий період.

– Тільки так можна досягти максимального результату – об’єднавши зусилля як державних органів, так і громад на місцях. Особливо це стосується наших деокупованих громад та тих, що є частково під окупацією. Адже ми маємо справу з ворогом, для якого немає нічого святого, навіть життя та доля дітей. Тому зробимо все, щоб ефективно працювати в цьому напрямі, – зазначила керівниця Харківської обласної ради.

Співпраця з міжнародними партнерами

Депутати обласної ради ухвалили звіт про виконання у 2022 році комплексної програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2022–2024 роки».

За рік керівництво обласної ради провело 21 міжнародну зустріч з керівниками європейських інституцій, регіональних влад країн Європи, послами іноземних держав, а також взяло участь в 11 міжнародних заходах. Зокрема – у сімох робочих поїздках на запрошення іноземних партнерів у Роттердам, Брюссель, Страсбург, Берлін, Фієр, Познань та Жешув.

За результатами перемовин були налагоджені міжнародні зв’язки з регіонами європейських країн, а також партнерство з європейськими інституціями, спрямоване на розв’язання гуманітарних питань, реалізацію проєктів з відновлення Харківщини та розширення співпраці заради розвитку громад області.

Від імені обласної ради було підписано декілька документів, у рамках яких зокрема надавалася допомога звільненим громадам Харківської області:

– Меморандум про взаєморозуміння, дружбу та співпрацю між Харківською обласною радою та префектурою округу Фієр Республіки Албанія;

– Заява про наміри партнерства між регіоном Гранд-Ест (Французька Республіка) та Харківською областю;

– Меморандум про взаєморозуміння між Харківською обласною радою та Представництвом іноземної неурядової організації HEKS-EPER (ХЕКС-ЕПЕР) (Швейцарія);

– Меморандум про взаєморозуміння, співпрацю і партнерство з Фондом AVSI та громадською організацією «ЕММАУС»;

– Меморандум про співпрацю між Харківською обласною радою та громадською організацією «Студентське самоврядування Харківського національного медичного університету»;

– Меморандум про взаємодію, співпрацю і партнерство між Харківською обласною радою та благодійною організацією «Благодійний фонд «Посмішка ЮА» у партнерстві з чеською неурядовою організацією «Людина в біді».

У рамках партнерства Харківщини з Великопольським воєводством Республіки Польща було організовано поїздку на двотижневі канікули до польських міст 70 дітей з різних громад області.

Також проведено роботу стосовно вступу Харківської області до Асамблеї європейських регіонів (АЄР) – європейської спільноти, яка є платформою для формування ініціатив щодо співробітництва та взаємодії регіональних органів влади.

Звернення до парламенту та уряду

Під час пленарного засідання депутати Харківської обласної ради також ухвалили звернення до Верховної Ради та Кабміну щодо прийняття законів, спрямованих на врегулювання суспільно-релігійних відносин в Україні.

– З початку повномасштабної агресії російської федерації проти України загострились міжрелігійні проблеми, у першу чергу, пов’язані з наявністю церковно-канонічного зв’язку та входженням Української православної церкви до структури московського патріархату російської православної церкви. Дане питання набуло широкого розголосу, що викликало значну напруженість у суспільстві та непоодинокі випадки насильства, – йдеться у зверненні.

У документі також вказано, що наразі на розгляді у Верховній Раді України перебувають декілька проєктів законів, зокрема, проєкт закону «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій» від 23.11.2022 № 8221 та проєкт закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій» від 19.01.2023 № 8371.

– У той же час, темі дотримання свобод і прав людини в Україні була приділена увага в Доповіді Верховного комісара ООН, оприлюдненої наприкінці березня 2023 року. З метою врегулювання суспільно-релігійних відносин, недопущення насильства та розколу в країні, задля зміцнення обороноздатності держави просимо прийняти закони, які б надали змогу вирішити проблеми, що виникають в діяльності релігійних організацій у правовому полі, виходячи з принципу верховенства права та статусу України як правової держави, – зазначено у зверненні Харківської обласної ради.

Наступне пленарне засідання сесії Харківської обласної ради відбудеться 1 червня. Розглядатимуться кадрові питання, зміни до статутів комунальних підприємств, а також депутатські запити.

Нагадаємо, заклади освіти та громади Харківської області отримали 97 генераторів. Також ми розповідали, що до відновлення Харківщини приєднаються нові міжнародні партнери. А у Польщі побачили потенціал відновлення громад Харківської області.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.