Готуємо в духовці: час і температура запікання

Готуємо в духовці: час і температура запікання

Фото: technosova.ru

Святкові страви, приготовані в духовці, прикрасять будь-який стіл. Але за умови, що продукти запікалися за всіма правилами.

Серед таких правил, які слід пам’ятати, і дотримання режиму запікання — часу й температури.

Пропонуємо табличку, де вказано вид продукту (1-й стовпець), температуру його запікання (2-й), основний час запікання на кожні 0,5 кг продукту (розділеного на порції) у хвилинах (3-й) і додатковий час, якщо запікається цілим, великим шматком, у хвилинах (4-й).

яловичина

без кістки, вирізка

180

12–14

+12

грудинка

200

25–30

+20

лопатка

190

30–35

+20

цілий філей на кістці

190

20–25

+15

рулет фарширований

190

24–28

+20

реберця

180

20–23

+10

свинина

шийка, окорок

180

25

+25

карбонад

180

20

+20

реберця

200

25

+25

баранина

нога з кісткою

230 (перші 20–30 хв), потім — 170

15

+20

рулет фарширований

220 (перші 45 хв), потім — 170

13

+15

лопатка

220 (перші 20–35 хв), потім — 180

13

+13

реберця

210

12

+15

птиця

тушка

фарширована

курка

180

20

+20

качка

200

12

+15

індик

180

12

+30

гуска

200

15

+20

риба

будь-яка, і фарширована теж

180

10 хв на кожні 2,5 см товщини

Якщо продукту більше, щоб визначити загальний час, потрібно цифру з 3-го стовпця помножити на ту кількість півкіло, яку планується готувати. Коли запікається цільний кусок, слід додати ще час, указаний у четвертому стовпці, тому що товстий шматок пропікатиметься довше. Якщо температура в духовці нестійка або немає бажання дотримуватися суворих правил і застосовувати точні науки, орієнтуватися потрібно на вигляд продукту і, перш за все, на аромат. Тільки явний, густий запах готового м’яса, птиці або риби сигналізуватиме про їх готовність. Визначити готовність можна й так: якщо при натисканні або проколюванні зі шматочка м’яса (риби) підтікає каламутна рідина або кров – страва ще не готова. Про готовність каже прозорий сік продукту.

 

Автор: Зоя Голіусова