Гороскоп міста склали у Харкові

04.09.2019 15:00 Суспільство
Фото з архіву автора Фото з архіву автора
Вийшла з друку незвичайна книга - «Харків і час». Її автори – історик, архітектори, журналіст, мистецтвознавець та астролог – зробили спробу розібратися з тим, що таке Харків, «упіймати» його дух та з`ясувати, що його чекає.

Гороскоп можна скласти не тільки людині, а й місту. А ще можна творчо переробити і застосувати до нього вчення Вернадського про ноосферу; скласти й описати цикли його розвитку і через всю цю суміш спробувати зрозуміти, що таке Харків і що його чекає.

Потім виокремити знакові, ключові точки Харкова й кожній такій точці зробити портрет у вигляді медальйона (а може, насправді – оберега). А потім зібрати команду однодумців, додати історичні нариси про ці знакові місця і з усього цього зробити книгу – причому таку, якої в Харкові ще не було: з тканинною обкладинкою і керамічним медальйоном-вставкою, на крейдованому папері з відмінним друком; книгу, яку цікаво читати й не соромно дарувати.

Таку книгу архітектор і кераміст Валерій Аксак задумав 10 років тому. Про таку книгу він мріяв і був упевнений, що зробить її такою, щоб вона не була схожа на жодну іншу книгу про Харків. До того моменту він був уже пенсіонером і міг спокійно спочивати на своїх архітекторських лаврах, благо, за плечима був не один десяток проектів, але до архітектури спочатку додалося, а потім і витіснило її нове захоплення – кераміка. Валерій Аксак згадав про своє дитячо-юнацьке захоп­лення живописом і графікою і, незважаючи на те, що він був керівником майстерні в «Гіпровузі», пішов з архітектури, почавши працювати як художник-кераміст. У 90-ті роки він бере активну участь у виставках (причому не тільки в Харкові, а й у Москві), і йому спадає на думку цікава ідея – створити портрети знакових місць Харкова в кераміці. До 2009 року він вирішує написати до цих медальйо­нів статті й додати до них своє власне бачення розвитку Харкова та архітектури взагалі, оскільки ще одним захопленням стало дослідження впливу навколишнього середовища на людину. Перші проби в розробці цієї теми він робить у журналі «АСС», але швидко розуміє: це повинна бути книга.

Книжковий графік і астролог Наталія Козлова, фотохудожник Ігор Лаптєв, мистецтвознавець Віра Крилова, архітектор і історик харківської архітектури Ігор Лаврентьєв, журналіст Інна Можейко, історик Наталя Чуб, архітектор Володимир Гавриш – ці дуже різні люди створювали книгу «Харків і час». Видання в тому вигляді, у якому воно було задумано, вийшло доволі дорогим у виробництві – і Валерій Аксак вирішує заробити на нього гроші, повернувшись до архітектури і взявши участь у проектуванні та будівництві храму в Рогані. Коли він потрапив на лікарняне ліжко й на одужання в лікарів було мало надії, він зміг перемогти хворобу, тому що знав: він повинен видати книгу.

Наступного року Валерію Аксаку виповниться 80 років. Головний подарунок він зробив собі сам: з друку вийшла та книга, про яку він мріяв – чудове подарункове видання. Але невгамовний Аксак уже мріє про її перевидання, тепер уже двома мовами – російською та англійською.

Р.S. До речі, судячи по циклах, які наведені у статті Валерія Аксака «Харків і час», місто у 20-ті роки XXI століття очікує підйом.

Читайте також: Міжнародний медіафестиваль «Дитятко» стартує на Харківщині