Як рецепт балаклійської ухи на всю Україну прославився

27.12.2020 09:58 Область Online
Фото: cultura.kh.ua Фото: cultura.kh.ua
У жовтні цього року рецепт традиційної юшки з Харківщини під назвою «Три риби» потрапив у проект «Гастроспадщина України». Мета цього проекту - розробити гастрономічну карту України та видати енциклопедію.

Це – перший для Харківщини випадок і для цього знадобилось провести велику роботу. «У 2015 році, коли  в області почали складати перелік елементів нематеріальної культурної спадщини, ми розпочали пошук того, щоб могло презентувати район, - розповідає спеціалістка відділу культури, молоді та спорту Балаклійської районної державної адміністрації Ольга Меркулова. – Збирали інформацію по всім селам району і натрапили на цей рецепт. Його нам розповіли у декількох селах; відомо, що ним користувалось три покоління тобто це розповсюджена та стала традиція». Чому саме Балаклійщина? Відповідь  очевидна: цей район «багатий» на річки, а де річки – там і риба, недарма сама назва «Балаклія» («буликлея») з тюркської – «багато риби». 

Фото: cultura.kh.ua

Рецепт презентували на обласному огляді-конкурсі «Слобожанські передзвони» у 2016 році – продемонстрували відеоролик, на якому господиня разом з онукою варили юшку  «Три риби». «Цей рецепт та ще сім традицій стали першими у переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Харківської області – пояснює завідувачка відділу дослідження нематеріальної культурної спадщини та креативних індустрій Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтв Оксана Бугайченко. – Зараз в цьому переліку вже  11 елементів і готуємось додати до нього ще три, у тому числі – обряд «Весняне водіння козла», який був раніше розповсюджений у деяких районах Харківщині, насамперед – на Зміївщині та Куп’янщині».

Збереження елементів нематеріальної культурної спадщини, за словами фахівчини,  має велике значення для громад, адже зараз все більше розвивається «економіка вражень». У світі величезний попит на те, що є автентичним, унікальним для тієї чи іншої місцевості, тому пошук, виявлення та фіксація таких «родзинок» на Харківщині може стати основою для успішного туристичного кластеру, у якому можна поєднати і організацію екскурсій, і приватний готель, де можна зупинитись, і кафе, де можна скуштувати місцеві блюда, і майстерню, де навчать місцевого промисла, і сувенірну крамницю з цікавими автентичними виробами. «Ми, наприклад, на конкурсі «Туристичне бієнале»  презентували Балаклійщину як місце для відмінної рибалки і  там же пройшла презентація  рецепту нашої юшки «Три риби» , - розповідає Ольга Меркулова. Ми наготували її та пригощали усіх бажаючих – всім дуже сподобалось. А з рецепту ми секрету ніякого не робили – заздалегідь надрукували його, виготовивши такі собі закладки для книг і роздавали людям».  

Зрозуміло, створення таких кластерів потребує багато зусиль, але  дасть можливість громаді заробляти, у тому числі, використовуючи те, що називається «нематеріальна культурна спадщина» - а це може бути будь-що: від традиції різдвяних святок до традиції  в’язання віників чи навіть – виготовлення глиняної забавки – свищика.

Рецепт балаклійської юшки

Юшка вариться у казані на відкритому вогні. Першою в казан кладуть дрібно нарізану картоплю і відварюють її 15 хвилин. Потім додають добре промите пшоно і варять 10 хвилин. Далі кладеться риба в три заходи. Основа юшки – навар з дрібної риби, яка через 10 хвилин кипіння видаляється з казана. Далі відправляється в казан середня риба, наприклад кілька коропів, і вариться близько 15 хвилин, після чого дістається з казану. Потім до юшки додають порізану соломкою моркву та почищену цілу цибулю. Велику рибу, наприклад сома, нарізають порційно, у відповідності до кількості людей, які будуть споживати страву, і додають в останню чергу. Варять хвилин 15. Коли юшка стає наваристою, додають сіль, перець, кріп, зелену цибулю та обов’язково трішки самогону. Наприкінці приготування юшку «запікають» у популярний рибацький спосіб – поліно з вогнища на декілька секунд занурюється в страву. Головне – робити все це з добрим настроєм, тоді юшка виходить найсмачнішою!!!

Фото: cultura.kh.ua

Читайте також: Як на Харківщині вдихнули життя в старовинне ремесло