Цікаві страви з грибів: використовуємо минулорічні запаси

06.02.2023 17:25 Корисно
Минулий рік був дуже щедрим на врожай грибів. Тож багато хто заготовив і сухі, і заморожені, і солоні гриби, які зараз можуть стати складовою численних страв. А якщо зважити, що попереду - Великий піст, то рецепти пісних бюджетних страв з наявних продуктів будуть вельми корисними.

Вінегрет із солоними грибами

Знадобляться: 
Буряк – 1 шт.
Картопля – 2 шт.
Грузді (або інші, які є в наявності) солоні – 2 шт.
Цибуля зелена рублена – 2 ст. л.
Огірки мариновані – 2 шт.
Олія – 3 ст. л.
Оцет (9 %) – 1 ст. л.
Гірчичний порошок – 1 ч. л.
Цукор – 1 ч. л.
Сіль – за смаком

Буряк і картоплю попередньо відварити. Буряк нарізати кубиками й полити 1 ст. л. олії.Картоплю та огірки нарізати кубиками, гриби – скибочками. Підготовлені інгредієнти з’єднати, додати зелену цибулю і ретельно все перемішати. Для заправки сіль змішати з цукром, гірчицею, ввести оцет, решту олії і перемішати все разом. Полити нарізані складові приготовленою заправкою, залишити настоятися на годину. Потім можна їсти. Смачного!

Суп грибний з галушками

Знадобляться: 
Гриби білі сушені – 7 шт.
Вода – 2 л
Картопля – 5 шт.
Корінь петрушки (невеликий) – 1 шт.
Цибуля – 1 шт.
Олія – 3 ст. л.
Лавровий лист – 1 шт.
Зелень кропу й петрушки – за наявності за смаком
Сіль – за смаком
Перець мелений і горошком – за наявності за смаком
Для галушок:
Борошно – 1 склянка
Вода – 0,5 склянки
Сіль – за смаком

Гриби промити, замочити на 1 годину, відварити, відкинути на друшляк, коли остигнуть – нарізати соломкою. Грибний бульйон процідити, довести до кипіння покласти нарізану кружальцями картоплю, притишити вогонь і варити до її готовності. Поки вариться картопля, спасерувати дрібно нарізані петрушку та цибулю. Також слід приготувати галушки: висипати борошно на стіл гіркою, зробити заглублення, влити туди тонкою цівкою окріп, посолити й замісити тісто. Воно має бути крутим, якщо занадто м’яке, додати ще борошна. Присипати стіл борошном і розкачати на ньому тісто в пласт товщиною 2 см. Нарізати галушки. У каструлю з майже готовою картоплею додати пасеровані петрушку з цибулею, нарізані гриби, лавровий лист, сіль, перець і довести до кипіння. Після цього додати галушки і варити до повної готовності картоплі, але не менше ніж 7 хвилин, щоб галушки теж були готовими. Відставити каструлю з готовим супом і дати йому настоятися хвилин 20. Подаючи на стіл, суп у тарілках посипати дрібно нарізаною зеленню. Смачного!

Грибний соус

Знадобляться: 
Гриби заморожені – 500 г
Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Борошно – 1 ст. л.
Олія – 2 ст. л.
Вода – 300 мл
Спеції (майоран, орегано, карі) і сіль – по 0,5 ч. л.

Висипати заморожені гриби в каструлю й додати воду. Коли вона закипить, зменшити вогонь і варити 15–20 хвилин. Бульйон знадобиться для приготування соусу. Тим часом дрібно нарізати цибулю і обсмажити її на сковороді з невеликою кількістю олії. Коли цибуля стане напівпрозорою і злегка підрум’яниться, додати сіль і спеції за смаком, ретельно все перемішати. Далі дрібними порціями, безперервно перемішуючи, додавати борошно. Олія має в нього всотуватись, щоб утворилася густенька кашка. Всипати в неї подрібнені гриби, перемішати. Дрібними порціями, не припиняючи перемішувати, влити бульйон – стільки, скільки знадобиться, щоб утворилася помірно густа маса без грудочок. Перевірити її на вміст солі, якщо потрібно – додати за смаком. Якщо здається, що соус занадто густий, можна додати ще трохи води. Наостанок довести соус до кипіння і відставити – він готовий. 

Раніше ми писали також про користь  мандаринових шкірок  

а також  про Зимові салати із селерою.

Автор: Інна Можейко