Повсякденна страва котлети — готуємо і прості, і незвичні

05.02.2022 16:00 Корисно
otozh.com.ua otozh.com.ua

Котлети — це страва, що сьогодні подається на стіл практично в кожній родини. Але не буває зайвим дізнатися щось нове навіть про те, що, здавалось би, давно і добре знайоме — от про ті самі котлети.

Почнемо з обмеженої майже теоретичної інформації, щоб не плутатися в термінах. На початку котлетами називали шмат м’яса, приготований на кістці (від французького côtelette — реберце). І такі улюблені відбивні — це за своєю сутністю теж «ті» котлети. Згодом у нашій кулінарній практиці котлетами почали називати (й називають досі) м’ясні страви з фаршу пласкої форми, смажені й іноді після цього запечені або тушковані в соусі. Рулети й рулетики: прості та незвичні рецепти Ця назва перейшла і на страви з інших видів сировини (риба, овочі тощо) такого ж способу приготування.

Варто також зауважити, що виникає питання, чим котлети відрізняються від оладків. Пояснюємо: котлети потрібно ліпити руками, а оладки замішуються та викладаються на сковороду за допомогою ложки. Оладки бувають різними, але завжди смачними Тож експрес-огляд котлет завершено, перейдемо до рецептів котлет з різних видів сировини, починаючи зі звичних  м’ясних і завершуючи несподіваними овочевими.

 

Котлети по-батумському

ktl-btmФото: povarenok.ru

Кавказький «акцент» цієї справи обов’язково сподобається тим, хто їх скуштує, а різнокольоровий перець ще й додасть зовнішньої привабливості. Знову ж таки, для любителів гострого-пряного — широке поле діяльності, адже у складі цих котлет наявні аджика і хмелі-сунелі.

Знадобляться: м’ясний фарш за смаком (телятина, свинина, курятина) — 700 г, перець болгарський солодкий — 2 шт., картопля (середня) — 1 шт., цибуля ріпчаста — 1 шт., часник — 1 зубчик, сіль — за смаком, приправи (аджика, хмелі-сунелі) — за смаком, сухарі панірувальні, олія.

Подрібнити через м’ясорубку сиру картоплю, болгарський перець (краще брати різного кольору, невеликий), цибулю і часник. З’єднати з фаршем, додати приправи й посолити, ретельно вимішати. З готової маси сформувати котлети, обваляти в панірувальних сухарях і обсмажити з обох боків на олії до готовності. До речі, котлети добре тримають форму, тому можна обійтися без панірування.

 

Котлети по-київськи з фаршу

ktl-kvskФото: poradnyk.com.ua

Котлети по-київськи багато хто полюбляє, але геть не всі беруться їх приготувати. Тому пропонуємо цей рецепт — так би мовити, «лінивий» варіант класичної страви. Хоча готуються вони трохи легше, але виходять дуже смачними.

Знадобляться: фарш курячий — 500 г, борошно — 200 г, сіль — за смаком, перець чорний мелений — за смаком; для начинки: масло вершкове — 60 г, кріп — пучок, часник — 3 зубчики; для смаження: яйця — 3 шт., сухарі панірувальні, олія.

Кріп і часник подрібнити, змішати з маслом і покласти в морозилку. Фарш посолити, поперчити, добре вимішати. Розділити на 10 порцій, зробити з них «колобки», потім вологими руками їх розплющити у круглі заготовки. На кожний такий диск покласти 1 ч. л. остиглої начинки, сформувати котлети. Спочатку обваляти кожну в борошні, потім занурити у злегка збитих і підсолених яйцях, далі — в сухарях, знову в яйцях, і наостанок — у сухарях. Обсмажити котлети з усіх боків на добре розігрітій олії, перекласти у форму і поставити в попередньо розігріту до 180 °С духовку на 15 хвилин. Подавати з картопляним пюре і салатом.

 

Котлети рибні із сиром