Повсякденна страва котлети — готуємо і прості, і незвичні

05.02.2022 16:00 Корисно
otozh.com.ua otozh.com.ua
Котлети — це страва, що сьогодні подається на стіл практично в кожній родини. Але не буває зайвим дізнатися щось нове навіть про те, що, здавалось би, давно і добре знайоме — от про ті самі котлети.

Почнемо з обмеженої майже теоретичної інформації, щоб не плутатися в термінах. На початку котлетами називали шмат м’яса, приготований на кістці (від французького côtelette — реберце). І такі улюблені відбивні — це за своєю сутністю теж «ті» котлети. Згодом у нашій кулінарній практиці котлетами почали називати (й називають досі) м’ясні страви з фаршу пласкої форми, смажені й іноді після цього запечені або тушковані в соусі. Рулети й рулетики: прості та незвичні рецепти Ця назва перейшла і на страви з інших видів сировини (риба, овочі тощо) такого ж способу приготування.

Варто також зауважити, що виникає питання, чим котлети відрізняються від оладків. Пояснюємо: котлети потрібно ліпити руками, а оладки замішуються та викладаються на сковороду за допомогою ложки. Оладки бувають різними, але завжди смачними Тож експрес-огляд котлет завершено, перейдемо до рецептів котлет з різних видів сировини, починаючи зі звичних  м’ясних і завершуючи несподіваними овочевими.

 

Котлети по-батумському

ktl-btmФото: povarenok.ru

Кавказький «акцент» цієї справи обов’язково сподобається тим, хто їх скуштує, а різнокольоровий перець ще й додасть зовнішньої привабливості. Знову ж таки, для любителів гострого-пряного — широке поле діяльності, адже у складі цих котлет наявні аджика і хмелі-сунелі.

Знадобляться: м’ясний фарш за смаком (телятина, свинина, курятина) — 700 г, перець болгарський солодкий — 2 шт., картопля (середня) — 1 шт., цибуля ріпчаста — 1 шт., часник — 1 зубчик, сіль — за смаком, приправи (аджика, хмелі-сунелі) — за смаком, сухарі панірувальні, олія.

Подрібнити через м’ясорубку сиру картоплю, болгарський перець (краще брати різного кольору, невеликий), цибулю і часник. З’єднати з фаршем, додати приправи й посолити, ретельно вимішати. З готової маси сформувати котлети, обваляти в панірувальних сухарях і обсмажити з обох боків на олії до готовності. До речі, котлети добре тримають форму, тому можна обійтися без панірування.

 

Котлети по-київськи з фаршу

ktl-kvskФото: poradnyk.com.ua

Котлети по-київськи багато хто полюбляє, але геть не всі беруться їх приготувати. Тому пропонуємо цей рецепт — так би мовити, «лінивий» варіант класичної страви. Хоча готуються вони трохи легше, але виходять дуже смачними.

Знадобляться: фарш курячий — 500 г, борошно — 200 г, сіль — за смаком, перець чорний мелений — за смаком; для начинки: масло вершкове — 60 г, кріп — пучок, часник — 3 зубчики; для смаження: яйця — 3 шт., сухарі панірувальні, олія.

Кріп і часник подрібнити, змішати з маслом і покласти в морозилку. Фарш посолити, поперчити, добре вимішати. Розділити на 10 порцій, зробити з них «колобки», потім вологими руками їх розплющити у круглі заготовки. На кожний такий диск покласти 1 ч. л. остиглої начинки, сформувати котлети. Спочатку обваляти кожну в борошні, потім занурити у злегка збитих і підсолених яйцях, далі — в сухарях, знову в яйцях, і наостанок — у сухарях. Обсмажити котлети з усіх боків на добре розігрітій олії, перекласти у форму і поставити в попередньо розігріту до 180 °С духовку на 15 хвилин. Подавати з картопляним пюре і салатом.

 

Котлети рибні із сиром

ktl-rbФото: lady.tochka.net

Переходимо від м’ясного фаршу до рибного, відповідно — до рибних котлет. Варто цю страву додати в родинний раціон, бо вона поєднує такі чудові риси, як простота приготування, чудовий смак і — помірну вартість складових.

Знадобляться: філе риби 0 0,7‒1 кг, сир твердий — 150‒200 г, хліб білий (м’якушка) — 100‒150 г, яйця — 2‒3 шт., цибуля ріпчаста — 2‒3 шт., олія — 3‒4 ст. л., сметана — 0,5 склянки, масло вершкове — 2‒3 ст. л., часник — 2‒3 зубки, борошно (панірувальні сухарі) — 3‒4 ст. л., сіль — за смаком, перець чорний мелений — за смаком.

Рибне філе пропустити через м’ясорубку із сирою цибулею, вимоченою в молоці або воді, та віджатим хлібом, додати тертий сир, дрібно нарубаний часник, яйця, сметану та вершкове масло, поперчити, посолити, все добре перемішати. З фаршу сформувати невеликі котлетки, запанірувати їх у борошні або сухарях і підсмажити в олії. Перед подачею на стіл котлетки полити соусом, у якому вони смажилися.

 

Цибулеві котлети «Смачно до сліз»

ktl-lkФото: ukr.media

Вони можуть для когось стати повною несподіванкою, адже шанувальників смаженої цибулі не надто багато. Проте скуштувати таку просту й одночасно смачну страву неодмінно варто.

Знадобляться: цибуля ріпчаста — 0,5 кг, крупа манна — 100 г, часник — 3 зубчики, яйця — 2 шт., перець чорний мелений — за смаком, сіль — за смаком, сік томатний — 1,5 склянки.

Цибулю почистити і дрібно порізати (саме цей спосіб подрібнення!). Часник пропустити через часникодавку. У миску з нарізаною цибулею додати манну крупу, яйця, часник, сіль і чорний перець. Ретельно все перемішати й залишити постояти хвилин на 10. За цей час цибуля трохи пустить сік, а манка злегка набухне. Сформувати котлетки і викласти на сковороду з розжареною олією. Панірувати їх не потрібно — вироби добре тримають форму.  Смажити котлетки до золотистої скоринки. На окремій сковороді злегка «підсмажити» томатний сік, до якого за бажання можна додати лавровий лист. Залити котлетки томатною підливою, поставити на слабкий вогонь на 15 хвилин. Перед подачею страву оздобити за бажанням. Ідеально подавати такі котлетки до овочевих салатів, м’ясних чи рибних страв.

Автор: Дарина Козуб