Мінна небезпека та дрони над Ізюмом: підсумки тижня на Харківщині

28.05.2023 16:50 Новини

Головні події Харківської області за тиждень 22-28 травня 2023 року.

Як повідомляв «Слобідський край», у Харківській області залишається високою мінна небезпека. Так, більше ніж 70 протипіхотних мін «Пелюстка» виявили поліцейські на полі, розташованому між селами Новий Бурлук та Леб'яже Чугуївського району Харківської області. Також 25 травня  в селі Протопопівка Балаклійської громади Харківської області чоловік загинув від мінного вибуху. За попередньою інформацією, він перевозив міну в колясці мотоцикла. Ще один чоловік 45 років постраждав, його відвезли у Балаклійську лікарню. Станом на цей день на звільнених територіях Харківської області на вибухонебезпечних предметах підірвалася 181 людина, серед них 14 дітей. 32 людини загинуло. 

На Золочівщині Харківської області фахівці АТ «Харківобленерго» відновили електропостачання у селах Костянтинівка, Андріївка та Сніги, в яких не було світла більше року.  У березні 2023 року енергетики почали відновлювати електропостачання. Роботи ускладнювало те, що територія була сильно замінованою.

Фахівці Харківського обласного центру служби крові повідомляють про дефіцит донорської крові та закликають мешканців Харківщини здати кров усіх груп та резус-факторів, адже саме донорська кров є ледь не єдиним, що може врятувати життя бійця ЗСУ, який втратив багато крові. За статистикою, кров від однієї донації може допомогти трьом людям, які мають не тяжкі захворювання. 

У деокупованій Балаклії в парку  запрацював фонтан.

У ніч на 26 травня  російська армія завдала наймасованішого удару за весь час повномасштабного вторгнення 12 дронами-камікадзе типу Shahed по місту Ізюм Харківської області. Внаслідок ворожих ударів по місту пошкоджено будівлю ліцею, комерційні підприємства, повністю зруйновано школу. А також житлові будинки мирних мешканців та приватні автомобілі.

З 23 по 27 травня на Харківщині шукали зниклу дворічну дівчину Віолетту Мужечук зі Слобожанської громади. У її пошуках у цілому було задіяно  більше 1000 людей. Дівчинку знайшли живою, вона три ночі провела у лісі, опинившись на відстані 6 кілометрів від рідної домівки.

Аграрії Харківщини засіяли 555 тисяч гектарів полів, з них  ярими зерновими та зернобобовими культурами 244,2 тисячі гектарів площ сільськогосподарських угідь, що становить 101 % до прогнозу. Також посіяно соняшник на площі майже 293 тисячі гектарів, сої – 18,4 тисячі гектарів.

Автор: Інна Можейко