Найстарший у світі тенісист з Харкова став героєм фільму

22.12.2023 15:52 Новини
Фото: «Детектор медіа» Фото: «Детектор медіа»

Харків'янин Леонід Станіславський, якого вважають найстаршим тенісистом планети, став героєм британського фільму «Сивочолі гравці»

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на інформацію виданням «Детектор медіа».

Режисер картини Ден Лобб раніше професійно грав у теніс. У 2001 році Лобб розпочав телекар’єру: він був коментатором телевізійних трансляцій з найвідомішого тенісного турніру у Вімблдоні. Документальний фільм «Сивочолі гравці», який вийшов у 2023 році, — це режисерський дебют Лобба.

Герої фільму, гравці дуже поважного віку — француженка Етті (82 роки), американці Кінг (85) і Джон (87) — прибувають на чемпіонат світу серед ветеранів тенісу в Хорватії. Особливу увагу тут привертає харків’янин Леонід Станіславський, він почав грати в 90, а на момент зйомок мав 95 років.

«Більшу частину свого довгого життя пан Леонід прожив за «залізною завісою», хоча завжди хотів побачити світ: і ось саме завдяки грі мрії почали збуватися. Лобб показує, як Станіславський із майже дитячим захватом відкриває для себе Амстердам. Йому також удалося зіграти з самим Роже Федерером. На черзі — візити до Франції й Італії», — пише видання. 

Зараз через постійні обстріли Харкова він живе й тренується в Тракаї, в Литві. Цьогоріч їздив на ветеранський турнір в Австралію, зустрічався там із зірками тенісу та разом із ними зібрав 500 тисяч доларів для України. А ще за пропозицією Леоніда Яковича Міжнародна федерація тенісу створила нову вікову категорію для змагань — 90+, і там наш земляк уже здобув срібну й бронзову медалі.

У свої 99 він усе ще виходить на корт — і записаний у Книзі рекордів Гіннеса як найстарший у світі тенісист, який бере участь у міжнародних змаганнях.

Автор: Ксенія Карпенко