Україна повернула з полону майже 100 військових: серед них оборонці Харківської області

12.06.2023 10:09 Новини
Фото: Голова Офісу президента України Андрій Єрмак Фото: Голова Офісу президента України Андрій Єрмак

11 червня в Україні відбувся черговий обмін полоненими. Цього разу додому повернули 95 людей, серед яких опинилися військовослужбовці з Харківського напрямку.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на голову Офісу Президента України Андрія Єрмака.

За його словами, серед тих, кого вдалося повернути в рамках обміну, опинилися військовослужбовці ЗСУ та Нацгвардії, а також прикордонники. 93 з них – рядові та сержанти, ще двоє – офіцери.

«Обмін полоненими. Повертаємо додому 95 наших людей. У списку воїни ЗСУ, Нацгвардії, а також прикордонники. Серед них 93 рядових та сержантів і два офіцери. До своїх родин їдуть, зокрема, полонені з Маріуполя, ЧАЕС, острова Зміїний, з-під Бахмута, а також захисники «Азовсталі». Також удалося повернути учасників спецоперації, які летіли на гелікоптері в оточений Маріуполь, на «Азовсталь», – розповів Єрмак.

Обмін полоненими

Обмін полоненими, 11 червня

За даними Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, серед звільнених є захисники з Харківського, Запорізького, Херсонського, Луганського та Сумського напрямків.

З 95 звільнених 51 – представники ЗСУ (15 тероборонців), 29 – нацгвардійці, 11 прикордонників, 4 – військові моряки. Частина з них перебувала в полоні у ПВК «Вагнер» та підрозділу так званих кадирівців «Ахмат». Ще 27 людей захищали Донецький напрямок (пʼятеро – з-під міста Бахмут). 

Українські військові повернулися з полону

«Серед звільнених українців троє мали статус «пошук особи». Тобто Україна повертає також тих Захисників та Захисниць, які офіційно не були підтверджені ворогом як полонені.  З неволі серед інших повернувся військовий музикант 36-ї бригади, морпіх. Семеро звільнених військовослужбовців брали участь у «вертолітній» місії ГУР до окупованого Маріуполя», – повідомили в Координаційному штабі.

Раніше голова ОПУ зазначав, що чимало звільнених військових перебували у полоні пораненими. Зокрема, четверо звільнених бійців мають важкі поранення, один втратив у полоні 30 кілограмів ваги, в інших посилились хвороби. Після необхідної реабілітації всі вони зможуть зустрітися з рідними.

Обмін полоненими, 11.06

Обмін полоненими, 11 червня

Нагадаємо, у вересні минулого року Україна провела обмін полоненими з російською стороною, в ході якого було врятовано 215 українських воїнів, 108 з них – захисники «Азовсталі». 

А вже у лютому стало відомо про завершення ще одного великого обміну полоненими. Тоді додому повернулися 116 людей, серед яких були оборонці Маріуполя, херсонські партизани, снайпери з Бахмутського напрямку та інші.

Автор: Владислава Ткаченко