Жителі Харківщини зможуть обміняти старі лампочки на енергоощадні LED-лампи

20.01.2023 11:48 Новини
Незабаром у Харківській області стартує нова програма енергозбереження для населення. Зокрема, жителі регіону матимуть змогу замінити старі лампи розжарювання на більш енергоощадні LED-лампи.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посилання на ХОВА.

Загалом у рамках програми передбачається роздати українцям 50 мільйонів лампочок – по 5 в одні руки. Перші 30 мільйонів ламп профінансує Європейська комісія. 

«Ми вже отримуємо нові лампи, загалом на Харківщині плануємо обміняти 1 мільйон лампочок. У всіх регіонах України проєкт стартує з великих міст, де найбільше споживання електроенергії. Тож і ми спершу роздамо LED-лампи харків’янам, а потім поширимо на менші населені пункти області», – зазначила заступниця начальника Харківської ОВА Віта Ковальська. 

Програму ініціював Президент України Володимир Зеленський. Передбачається, що вона допоможе збалансувати енергосистему країни, яка вже суттєво постраждала від російських атак. За даними Мінреінтеграції, 50 мільйонів LED-лампочок можуть розвантажити роботу цілого реактора атомної електростанції.

Детальніше про те, коли і як жителі Харківщини зможуть обміняти свої старі лампочки на нові, буде повідомлено згодом. Наразі триває бета-тестування процедури запису на обмін через додаток «Дія». 

Обмін старих лампочок через додіток "Дія"

Нагадаємо, нещодавно енергетики вперше з початку повномасштабного вторгення заживили село Дуванка Золочівської територіальної громади. Наразі в громаді залишаються без світла два населені пункти. Схожа ситуація і в селищі Старий Салтів, яке перебувало без електрики з лютого і жителі якого пережили два місяці окупації. Зараз працівники Вовчанського РЕМ повертають світло в домівки людей.

Вас також може зацікавити: Як зробити світильник власноруч: три найпростіші способи.

Автор: Юлія Гнатченко