Герої комунального фронту Харківщини. Відео

15.04.2022 14:00 Область Online
Війна вплинула на життя всіх українців. Прибирання, готування їжі чи вигул собаки стали чимось небезпечним та страшним, коли поряд лунають вибухи. Але існують люди, які, попри страх та небезпеку, продовжують виконувати свою роботу. Сьогодні «Слобідський край» розповість про справжніх героїв громад Харківщини, які незважаючи ні на що підтримують чистоту та життєдіяльність населених пунктів області, – комунальників.

Чугуївська громада

Ранок 24 лютого в Чугуєві розпочався з вибухів – ворожі ракети влучили у місцевий аеродром. Уже тоді один з районів міста зазнав значних руйнувань – вибиті вікна, повалені дерева і всюди цегла від руйнування будівель. Після цього дні в громаді дуже рідко були тихими та безпечними. Та, попри постійні вибухи з різних сторін, продовжували працювати комунальники – КП  «Чугуївський комунальний комплекс». Коли землю засипало снігом, вони прибирали доріжки у парках, розчищали дороги та посипали слизькі ділянки міста. У населених пунктах громади розбирали завали сміття, що зібралося за час, поки такої можливості не було.

Герої комунального фронту Харківщини

– Всі комунальні служби працюють у практично повному складі. Розумію, що  сьогодні дуже важко всім – але ми зобов’язані працювати та надавати послуги, наскільки це можливо в даній ситуації, – наголошує Чугуївська міська голова Галина Мінаєва. 

З приходом весни працівники транспортної дільниці проводили підбордюрне прибирання на центральних вулицях міста, а працівники дільниці озеленення та благоустрою прибирали сквери міста.

Читайте також: У Валківській громаді переселенці долучились до весняної толоки

Від вибухів у Чугуївській ТГ зазнали руйнувань багатоквартирні будинки, багато де повилітали вікна. Працівники КЖРЕП проводили прибирання прибудинкових територій та обшивали віконні отвори.

Лозівська громада

У Лозівській громаді зараз також рідко буває тихо. Майже щодня в ТГ лунає сповіщення повітряної небезпеки, ворожі ракети падають на житлові райони. Наразі на Лозівщині проводиться евакуація, понад 40 % мешканців уже виїхали на безпечніші території. 

Та незважаючи на це, в громаді на повну силу працюють комунальні підприємства. Наводять чистоту в місцевих парках та на прибудинкових територіях.

– Наводимо порядок у парку «Перемога». Цієї весни він буде ще чистішим, ще зеленішим. Алеєю до літака гулятимуть мами з дитячими візочками, молоді та літні пари, діти бавитимуться на майданчиках, займатимемося спортом. І неодмінно, на площі біля Палацу культури, відсвяткуємо нашу Перемогу: пишно, яскраво та гучно – як ніколи, – поділився планами на майбутнє Лозівський міський голова Сергій Зеленський.

Герої комунального фронту Харківщини

Читайте також: Аграрії Близнюківщини допомогли у закупівлі обладнання для захисників громади.

Місцеве комунальне підприємство «Еко-сан» зараз займається не тільки вивозом сміття та прибиранням гілок після негоди, а й допомагає місцевим жителям прибирати наслідки вибухів.

– Комунальне підприємство «Еко-сан» працює в сталому режимі, звичайно, іноді доводиться виходити і у вихідні дні. Роботи додали вибухи – ми допомагаємо людям розбирати завали. А зараз згідно з графіком плануємо висадку зелених насаджень: квітів, дерев та кущів, – повідомив «Слобідському краю» заступник Лозівського міського голови Денис Петренко.

Крім того, комунальне підприємство «ЖУК» допомагає мешканцям пошкоджених домівок. Працівники підприємства доставляють деревину та шифер для ремонту, а також використовують комунальну спецтехніку для вивезення сміття, що утворилося після руйнувань.

Герої комунального фронту Харківщини

Золочівська громада

Частих обстрілів зазнає і Золочівська громада, багато будинків уже зруйновано, пошкоджено лікарню. На базі житлово-комунального підприємства Золочівської селищної ради створили координаційний центр. Тепер мешканці постраждалих будинків можуть звертатися до центру та залишати заявку на допомогу в ремонті об’єктів, що постраждали внаслідок обстрілів.

Герої комунального фронту Харківщини

Працівники житлово-комунального господарства ліквідовують наслідки ворожих обстрілів житлових масивів. Нерідко до них долучаються і волонтери.

– Незважаючи ні на що, сміття прибираємо та вивозимо. Ремонтуємо зруйновані будівлі. Називаємо це невідкладною допомогою, щоб на голову не капало і за шию не текло, – розповів «Слобідському краю» директор КП житлово-комунального господарства Золочівської селищної ради Олександр Кравченко.

Дергачівська громада

Дергачівська громада майже щодня знаходиться під обстрілом окупантів, тут уже не один раз зникало світло від попадання снарядів у високовольтні лінії. Працівники Дергачівського РЕМу кілька тижнів поспіль під постійними обстрілами намагаються відновити електропостачання в громаді. 

Нещодавно герої-електрики, коли їхали на виклик, підірвалися на ворожій міні. Двох працівників госпіталізували в лікарню.

– Ці хлопці щодня героїчно ризикують власним життям для того, щоб ми з вами могли задовольнити найнеобхідніші потреби. Щоб лікарі могли робити операції, щоб працював зв’язок і кожен з нас міг зателефонувати рідним, зарядити телефони, щоб працювали насосні системи для подачі води, функціонували магазини тощо. Усе це було б неможливим без електроенергії, – наголошує з цього приводу очільник Дергачівської громади Вячеслав Задоренко.

Герої комунального фронту Харківщини

Крім того, в громаді окупанти влучали і в газові труби. Тож працівники служби побутового обслуговування в перервах між обстрілами всіма силами налагоджували теплопостачання в населених пунктах.

Читайте також: Гроші на підтримку України: футболіст з Харкова зробив дубль у благодійному матчі

Відділи благоустрою щодня намагаються підтримувати чистоту на території громади. Попри незліченні обстріли та нові руйнування, вони виходять на вулиці та виконують свою роботу в міру своїх можливостей.

Пісочинська громада

Незважаючи на обставини воєнного часу, комунальники Пісочинської громади продовжують підтримувати чистоту в населених пунктах. Працівники місцевого ЖКГ виїжджають на роботи з очищення територій від сміття та вивозять тверді побутові відходи з територій приватного сектора.

Про вивіз сміття в громаді намагаються повідомляти заздалегідь, адже деякі території громади бувають украй небезпечними або дорога до них не придатна для руху великогабаритної машини.

Герої комунального фронту Харківщини

Робітники КП Пісочинського ВУЖКГ піклуються і про чистоту під’їздів та прибудинкових територій. Проводять там генеральне прибирання. Громада не залишається без світла, тепла чи води на довгий час – адже усунути негаразди на проблемних ділянках працівники намагаються якнайшвидше. 

Автор: Анастасія Хушану